Τρίτο κύμα θα εκδηλωθεί αν ο κόσμος δει την αποκλιμάκωση ως ευκαιρία να καταπατήσει την εφαρμογή των μέτρων, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία είπε ότι μέχρι την επίτευξη του στόχου ενός επιθυμητού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να επιδοθούμε σε αγώνα δρόμου, ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα θετικά κρούσματα χαμηλά.
Η κ. Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι πως μέχρι να επιτευχθεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη «πρέπει να ριχθούμε σε ένα αγώνα δρόμου, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά και να μην εξαντληθούν τα αποθέματα αντοχών σε σχέση με την επάρκεια του συστήματος υγείας».
Όπως σημείωσε, αν αυτό γίνει κατορθωτό «τότε σίγουρα θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση», ωστόσο, πρόσθεσε πως «αν αφήσουμε να εκραγεί ένα κύμα και δεν προσέξουμε και δούμε την αποκλιμάκωση ως ευκαιρία να καταπατήσουμε την εφαρμογή των μέτρων -και μιλώ για τον κόσμο- τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα».
Σε σχέση με την αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς και την αύξηση των νοσηλευομένων, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, η κ. Κολιού είπε πως «αναμενόταν σε κάποιο βαθμό αύξηση», για να σημειώσει ότι «το πόσο θα αυξηθούν θα φανεί τις επόμενες μέρες και αν θα είναι πραγματικά ανησυχητική αυτή η αύξηση ή όχι».
Ερωτηθείσα για την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα σε μαθητές το τελευταίο διάστημα, η κ. Κολιού εξέφρασε την ανησυχία της, λέγοντας ότι η αύξηση ενδεχομένως να οφείλεται και στις μεταλλάξεις των στελεχών του ιού που επικρατούν αυτή τη στιγμή.
Εξήγησε πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μικρές ηλικίες είχαν κάποιου βαθμού αντοχή στο ιό, για να σημειώσει πως αυτή τη στιγμή «φαίνεται ότι προσβάλλονται πιο εύκολα, λόγω ενδεχομένως των μεταλλάξεων».
Σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία εντοπίστηκε και στην Κύπρο, η κ. Κολιού ανέφερε πως παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε μικρές ηλικίες.
«Επομένως», είπε, «έχουμε να κάνουμε με ένα διαφοροποιημένο ιό, ο οποίος είναι αρκετά πιο μεταδοτικός».
Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα από το ECDC που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύθηκε σε συνολικά 31 δείγματα από την Κύπρο το βρετανικό στέλεχος του ιού, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «όλες οι εμφανίσεις μεταλλαγμένων στελεχών μας ανησυχούν».
Όπως είπε, «εκτός από το βρετανικό στέλεχος, στην Κύπρο κυκλοφορεί και το κυπριακό στέλεχος του ιού Β1-258, το οποίο περιλαμβάνει και τη βρετανική μετάλλαξη», σημειώνοντας ότι «στην ουσία έχουμε σε μεγάλο βαθμό τη βρετανική μετάλλαξη».
«Σίγουρα μας ανησυχεί και είναι ένα πρόβλημα, το οποίο εύχομαι να μην κορυφωθεί», είπε.
Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα των μεταλλάξεων, είπε πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται και όταν έχουν απεριόριστες δυνατότητες πολλαπλασιασμού σε μια χώρα, που δεν τηρούνται μέτρα και εκδηλώνονται κύματα από τη νόσο, χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί, τότε ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του ιού φέρνει δυνατότητες μεταλλαγής και εμφάνισης στελεχών με αυξημένα πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη μεταδοτικότητα».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να εμφανιστούν και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, για να σημειώσει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την εμβολιαστική κάλυψη».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κυπριακό μεταλλαγμένο στέλεχος και αν είναι υπεύθυνο για την αντίσταση μείωσης των κρουσμάτων, η κ. Κολιού ξεκαθάρισε ότι το κυπριακό μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να ευθύνεται για την πιο ευρεία μετάδοση, προσθέτοντας ότι η μείωση των κρουσμάτων προκύπτει μόνο από τα μέτρα και από το εμβόλιο.
Πηγή: ΚΥΠΕ