Αρχική Λεμέσιος Το Δημ. Σχολείο Αγίου Νικολάου συμμετείχε σε πρόγραμμα για την Διαφορετικότητα και...

Το Δημ. Σχολείο Αγίου Νικολάου συμμετείχε σε πρόγραμμα για την Διαφορετικότητα και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Erasmus+ KA1

«Supporting Diversity and Intercultural Education in the Classroom»

 

Το Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Στ΄ (ΚΑ) – Αγίου Νικολάου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA1 “ Συμπερίληψη, Επικοινωνία και Μαθητοκεντρικά Περιβάλλοντα Μάθησης με τη χρήση των ΤΠΕ” συμμετείχε σε 6ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Supporting Diversity and Intercultural Education in the Classroom», στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις 10-16 Δεκεμβρίου 2023 και συμμετείχαν σε αυτό εκπαιδευτικοί από την Κύπρο, την Γερμανία, τη Λιθουανία και την Ιρλανδία.

Το πρόγραμμα Erasmus αποτελεί πηγή ιδεών και έμπνευσης μέσω δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί ενισχύουν τις γνώσεις τους σε παιδαγωγικά θέματα, ενημερώνονται για άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, βελτιώνουν τις μεθόδους διδασκαλίας υιοθετώντας καινοτόμες προσεγγίσεις και ανταλλάζουν απόψεις και καλές πρακτικές.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι πολιτισμοί και οι ταυτότητες αναμειγνύονται συνεχώς στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν αίθουσες γεμάτες μαθητές από διαφορετικά υπόβαθρα και με διαφορετικές ανάγκες. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις, απαιτείται να έχουν όλο και περισσότερες δεξιότητες που δεν προσφέρει η τυπική εκπαίδευση.  Το σχολείο μας, με ποσοστό 90% των παιδιών να έχουν μεταναστευτική βιογραφία και η ελληνική γλώσσα να μην είναι η μητρική τους γλώσσα, καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή και να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών, των κηδεμόνων τους και των εκπαιδευτικών.

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Supporting Diversity and Intercultural Education in the Classroom» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπαιδευτικά εργαλεία, μεθόδους και προσεγγίσεις που βελτίωσαν τις ικανότητές τους για διαπολιτισμική μάθηση.  Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια που προωθούν τον σεβασμό και καταπολεμούν τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν χρήσιμα εφαρμογίδια που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (Gamma, Canker, Twee, Lexica Art) για να δημιουργήσουν ελκυστικά μαθήματα, για να γεφυρώσουν το χάσμα της επικοινωνίας μεταξύ των αλλόγλωσσων μαθητών αλλά και για να δώσουν σε κάθε μαθητή την ευκαιρία να μάθει μέσα από το δικό του τρόπο. Το σεμινάριο εξερεύνησε τις αρχές του UDL (Universally Designed Lesson) και της διαφοροποιημένης μάθησης ως μέθοδος διδασκαλίας.

Μετά το σεμινάριο, έγινε διάχυση των γνώσεων και των εμπειριών που αποκτήθηκαν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα στο υπόλοιπο προσωπικό.

Μαρία Χατζηθεωρή

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (ΚΑ)