Αρχική Τελευταία Νέα Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Λεμεσό είναι γεγονός – Εγκαινιάστηκε...

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Λεμεσό είναι γεγονός – Εγκαινιάστηκε σήμερα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε την Παρασκευή τα εγκαίνια του Μεταλυκειακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στη Λεμεσό, λέγοντας ότι είναι ένα έργο υψίστης σημασίας, που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των νέων, δίδοντας μια άλλη διάσταση στην τεχνική εκπαίδευση.

Σε ομιλία του εξέφρασε ικανοποίηση, λέγοντας ότι το κτήριο αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, αφού έρχεται να ενισχύσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο τον θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Κύπρο.

Ένα θεσμό, πρόσθεσε, απολύτως απαραίτητο που πρέπει να συνδυάζει την εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς, “ένα θεσμό που ήταν απαραίτητος για να αναγεννήσει αυτό που, δυστυχώς, με την κατάργηση του προγράμματος του ΑΤΙ είχε δημιουργήσει κάποια κενά στην ανώτερη εκπαίδευση σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς”.

“Αυτό το υπερσύγχρονο, εντυπωσιακό κτήριο που εγκαινιάζουμε τόσο ως διοικητική έδρα των ΜΙΕΕΚ όσο και για τη διδασκαλία προγραμμάτων τους, έχει κτιστεί μετά από την ευγενή δωρεά, ύψους 10 εκ, μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί μόνο 8,5 εκ., του οργανισμού absolute charitable trust, τον οποίον θερμά ευχαριστώ εκ μέρους του ιδίου και του κράτους” είπε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι όταν προ έξι χρόνων ο δωρητής και ιδρυτής του οργανισμού τόν πλησίασε εκφράζοντας τον “θαυμασμό του για το ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση επιτύχαμε στην αντιμετώπιση της κρίσης, και μου είπε ότι ήταν έτοιμος να κάνει μια δωρεά 10 εκ., προκειμένου να επιλέξει η Κυβέρνηση σε τι θα απέδιδε προσοχή, είπα ότι για μένα ανέκαθεν η κατάργηση του ΑΤΙ ήταν ένα λάθος. Ως εκ τούτου, δίδεται η ευκαιρία να ανεγερθεί μια σχολή ανωτέρας τεχνικής εκπαίδευσης, που να μπορεί ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας”.

Έτσι, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “και με τη δική του συγκατάθεση αποφασίστηκε η δωρεά του στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ανέγερση αυτής της υπερσύγχρονης σχολής που σχεδιάστηκε από τους διαχειριστές του trust με μόνη παραχώρηση από το κράτος τη γη”.

Ανέφερε ότι αντιμετωπίστηκαν κάποια προβλήματα στην εξεύρεση γης, αλλά χάρη στη συνεργασία με τον Δήμο Γερμασόγειας και τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα έγινε κατορθωτό σήμερα να είμαστε μάρτυρες μιας νέας θεμελίωσης όσον αφορά την ανώτερη τεχνική εκπαίδευση.

“Δεν μπορώ παρά να νιώθω ευτυχής διότι υλοποιούμε ένα όραμα που αφορά τους νέους μας, την τεχνική τους εκπαίδευση, την ευκαιρία που θα τους δοθεί κατά καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς και αυτό είναι που πρόσφερε μέσα από τη δωρεά του το absolute charitable trust, για αυτό και θεωρώ πως ορθώς ονομάζεται πλέον absolute institute of technical education” συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα ΜΙΕΕΚ με την πληθώρα προγραμμάτων που προσφέρουν συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της ανεργίας μέσα από την προσφορά ποιοτικών, αλλά και ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών σε τομείς τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δεν ξέρω, σημείωσε, αν υπάρχει μεγαλύτερη ή πιο αναγκαία προσφορά προς τους νέους να τους έχουμε επιστημονικά καταρτισμένους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

“Θεωρώ ένα έργο υψίστης σημασίας αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε και εύχομαι και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί ακριβώς στις ανάγκες των νέων μας. Δίδει μια άλλη διάσταση στην τεχνική εκπαίδευση”.

Ανέφερε ότι προηγουμένως ήταν στη θεμελίωση της Β’ Τεχνικής Σχολής και είπε ότι “δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη μας φιλοξενεί και το ΤΕΠΑΚ, τα προγράμματα του οποίου έχουν να κάνουν ακριβώς με την τεχνική εκπαίδευση ή μέρος αυτών και με την τεχνική εκπαίδευση”.

“Αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι ο προθάλαμος όσων επιθυμούν να συνεχίσουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι απόφοιτοι του Ινστιτούτου θα έχουν όλη την άνεση της άμεσης εργοδότησης. Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής διότι εγώ είμαι εκείνος που εγκαινιάζει, εκείνος που δέχθηκε την πρόταση και εκείνος που υλοποίησε την πρόταση”, κατέληξε.