Το 2015, η ομάδα των Urban Exploration Cyprus μπήκε στο ερημωμένο κτήριο και εγκλώβισε στο φακό της το ερημωμένο, κεντρικό κτήριο του μεταλλείου, το οποίο όπως φαίνεται φιλοξενούσε τα γραφεία και άλλες υπηρεσίες του μεταλλείου.
Το άλμπουμ δημοσίευσε η CITY με τις φωτογραφίες να αποτυπώνουν ωμά και χωρίς καμία επεξεργασία τους χώρους που επισκέφθηκαν οι φωτογράφοι, αποτυπώνοντάς το πώς ακριβώς ήταν οι εσωτερικοί χώροι, τουλάχιστον, μέχρι το 2015.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα troodos-geo.org, στην περιοχή εδώ και αρκετό καιρό εφαρμόζεται ένα Σχέδιο Αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο χώρο του μεταλλείου, με κύριο μέλημα την αναδάσωση και την επαναφορά του φυσικού τοπίου.
Ιστορικά
Το μεταλλείο του αμιάντου είναι το μεγαλύτερο σε αποθέματα χρυσοτιλικού αμιάντου στην Ευρώπη, έχει έκταση 13 km2 και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμίαντος σε υψόμετρο γύρω στα 1500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.
Η Κύπρος θεωρείται ως μια από τις πιο αρχαίες πηγές αμιάντου. Η παραγωγή αμιάντου πάνω σε οργανωμένη κλίμακα άρχισε το 1904 στο σημερινό χώρο του μεταλλείου. Από τότε μέχρι το κλείσιμο του μεταλλείου το 1988 υπολογίζεται ότι παρήχθησαν ένα εκατομμύριο τόννοι ινών αμιάντου και εξορύχτηκαν 130 εκατομμύρια τόννοι πετρώματος.
Τα Κυπριακά Αμιαντωρυχεία λειτούργησαν κερδοφόρα μέχρι το 1982, όταν η διεθνής εκστρατεία εναντίον της χρήσης του αμιάντου προκάλεσε την κατακόρυφη μείωση στη ζήτηση και τις τιμές του αμιάντου και η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Μετά τον τερματισμό των μεταλλευτικών εργασιών και της μεταλλευτικής μίσθωσης το 1992, το κράτος ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης. Οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν το φθινόπωρο του 1995 υπό την καθοδήγηση μιας πολυκλαδικής ομάδας που απαρτίζεται από γεωλόγο, γεωτεχνικό μηχανικό, δασολόγο, μεταλλειολόγο μηχανικό, πολεοδόμο, υγειονολόγο και περιβαλλοντολόγο.
Δείτε περισσότερα στη CityFree Press