Με ζωντανή αφρικανική μουσική, αφρικανικό χορό, αφρικανικές γεύσεις και παρουσιάσεις φοιτητών από την Αφρική, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα για την Αφρική το απόγευμα της 25ης Μαΐου, στο προαύλιο του κτιρίου «Ανδρέα Θεμιστοκλέους», στη Λεμεσό. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Ισότητας του ΤΕΠΑΚ με τη συμμαχία Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (EUt+), μέλος της οποίας αποτελεί και το ΤΕΠΑΚ.
Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Πασιά, ερευνητική συνεργάτιδα και εκπρόσωπος του EUt+, η οποία μίλησε για τη σημασία του να τιμούμε την πλούσια παγκόσμια διαπολιτισμική κληρονομιά μας, καθώς και του να δίνεται χώρος και φωνή σε όλα τα μέλη της κοινότητας του πανεπιστημίου – ειδικά στις υποεκπροσωπούμενες ομάδες. Κλείνοντας ευχήθηκε όπως «ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αφρικής αποτελέσει πηγή έμπνευσης να αγωνιστούμε για ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον, όπου κυριαρχούν η ενότητα, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος μίλησε για τη σταθερή προσήλωση του Πανεπιστημίου στην ανάδειξη της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας.
Η Πρόεδρος της Συγκλητικής Επιτροπής Ισότητας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δήμητρα Μηλιώνη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εστιάζουμε όχι μόνο στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών κουλτουρών ή στη γοητεία που μας ασκεί το διαφορετικό, αλλά και στις ομοιότητες, στα θεμελιώδη πράγματα που μοιραζόμαστε. Κατέληξε ότι πρέπει «να κατανοήσουμε πόσο πλουσιότερες και πλουσιότεροι είμαστε όταν αγκαλιάζουμε και γινόμαστε μέρος της αφρικανικής κουλτούρας και κληρονομιάς».
Ως εκπρόσωπος του Κέντρου Γλωσσών του ΤΕΠΑΚ, η Αντιγόνη Παρμαξή, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, μίλησε για τη στενή σχέση που έχει το Κέντρο Γλωσσών με φοιτήτριες και φοιτητές από την Αφρική ως πρώτο σημείο επαφής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη σημασία της φοίτησης στο ΤΕΠΑΚ για την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.
Μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΦΕΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Καρσεράς και εκπρόσωποι του Προγράμματος CERV-Cyprus και της ΜΚΟ «Αγάπης Χέρια», οι οποίοι αναφέρθηκαν σε διαφορετικές πτυχές της δράσης τους για την αφρικανική κοινότητα.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι Κένυας Μακάριος, ο οποίος μίλησε για τη δράση του ως προς τη στήριξη νεαρών ατόμων από την Αφρική ώστε να σπουδάζουν στην Κύπρο και στο ΤΕΠΑΚ και το σπουδαίο έργο που μπορούν να επιτελέσουν επιστρέφοντας στις χώρες τους με επιστημονικές γνώσεις για να υπηρετήσουν τις κοινότητές τους.
Ο φοιτητής του ΤΕΠΑΚ Daniel Barasa, φοιτητής του ΤΕΠΑΚ και ιδρυτής της οργάνωσης Running-Fluent Initiative, εξέφρασε τη χαρά του για αυτή τη διοργάνωση, ενώ ο Samuel Abimbola, μέλος της πρωτοβουλίας Running-Fluent, έκανε μια συγκινητική παρέμβαση. Εξήγησε τη σημασία της ημέρας αυτή για την αφρικανική κοινότητα και, απευθυνόμενος στις/στους ομοεθνείς του που έφυγαν από τη χώρα τους, κατέληξε: «αν και αφήσατε πίσω σας την Αφρική, έχετε πάντα την Αφρική μέσα σας».
Τέλος, τα δικά τους μηνύματα έστειλαν με βιντεομήνυμα (https://youtu.be/LX_hTlY8uI8) μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Darmstadt στη Γερμανία – ένας από τους 8 εταίρους της συμμαχίας του EUt+ – στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας για την Αφρική στα πανεπιστήμια που το συναποτελούν.
Με το πέρας των ομιλιών, η ζωντανή αφρικανική μουσική με κρουστά από το συγκρότημα «Afro Bongo Jam» ξεσήκωσε το παριστάμενο κοινό και ξεκίνησε ο χορός σε αφρικανικούς ρυθμούς. Και όσες/οι δεν ήξεραν να χορεύουν σε αφρικανικό στιλ, έμαθαν!
*Η Ημέρα για την Αφρική (Africa Day) είναι μια ετήσια εκδήλωση μνήμης της ίδρυσης της Οργάνωσης για την Ενότητα της Αφρικής στις 25 Μαΐου του 1963, που το 2002 μετασχηματίστηκε στην Αφρικανική Ένωση. Η εκδήλωση αρχικά συνδέθηκε με τον αγώνα για την απελευθέρωση των ανθρώπων της Αφρικής από την κυριαρχία και την εκμετάλλευση, ενώ σήμερα είναι και μια γιορτή για τους ανθρώπους, τις κουλτούρες και την προοπτική αυτή της ηπείρου.