Το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές πτυχίου, με έναρξη φοίτησης το Σεπτέμβρη του 2018. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία θα δοθούν με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τις επόμενες μέρες. Ακολούθως, το Τμήμα Καλών Τεχνών θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις. Πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, www.cut.ac.cy/faculties/aac/far/
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και της ανάγκης για ενημέρωση, η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους τα ακόλουθα:
Εισιτήριες δοκιμασίες
Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει μέσω εξετάσεων εισαγωγής, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου 2018. Οι εξετάσεις εισαγωγής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου θα είναι χωριστές από τις εξετάσεις εισαγωγής στα αντίστοιχα Τμήματα της Ελλάδας. Οι εξετάσεις εισαγωγής θα είναι επίσης ανεξάρτητες και διακριτές από τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Οι επιδόσεις στις Παγκύπριες Εξετάσεις δεν συνδέονται με την κατανομή θέσεων στο Τμήμα Καλών Τεχνών.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων για συμμετοχή στις εξετάσεις εισαγωγής θα υποβληθούν στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έχει την ευθύνη της όλης διαδικασίας.
Οι εξετάσεις προγραμματίζεται να διαρκέσουν τέσσερις (4) μέρες. Οι υποψήφιοι θα εκτελέσουν έργα εικαστικά από διάφορα πρότυπα, ως εξής:
Πρώτη μέρα: μαυρόασπρο σχέδιο σε φύλλο χαρτιού, με μολύβι, κάρβουνο ή μελάνι, εκ του φυσικού (δοσμένη νεκρή φύση). Κάθε υποψήφιος παραδίδει ένα ή δύο (1-2) σχέδια.
Δεύτερη μέρα: σχέδιο με χρώμα σε χαρτόνι, με τέμπερα, ακουαρέλα, ακρυλικά ή παστέλ, εκ του φυσικού (δοσμένη νεκρή φύση). Κάθε υποψήφιος παραδίδει ένα ή δύο (1-2) σχέδια.
Τρίτη μέρα: σύνθεση από λεκτικό θέμα, το οποίο κληρώνεται μεταξύ τριών (3) θεμάτων που ορίζει η εξεταστική επιτροπή. Η άσκηση αυτή αντιμετωπίζεται ελεύθερα από τους υποψηφίους (σχέδιο ή χρώμα), οι οποίοι παραδίδουν ένα (1) έργο.
Τέταρτη μέρα: σύνθεση με ελεύθερο θέμα, την οποία εκτελεί ο κάθε υποψήφιος ελεύθερα (σχέδιο ή χρώμα), ο/η οποίος/α παραδίδει ένα (1) έργο.
Στις περιπτώσεις α) και β), παραπάνω, οι υποψήφιοι δεν σχεδιάζουν τον περιβάλλοντα χώρο και πράγματα εκτός σύνθεσης.
Σε όλους τους υποψήφιους δίνεται ατομικός φάκελος που περιέχει ειδικές κόλλες για χρώμα και σχέδιο στις οποίες υπάρχει η σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το καβαλέτο και όλα τα άλλα απαιτούμενα υλικά προσκομίζονται από τους υποψηφίους.
Κάθε υποψήφιος, την τελευταία μέρα διεξαγωγής των Εξετάσεων, παραδίνει για αξιολόγηση μέσα σε φάκελο που του χορηγείται από την Υπηρεσία Εξετάσεων, μαυρόασπρα σχέδια και σχέδια με χρώμα, σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα των εξετάσεων.
Οι απαιτούμενες πινακίδες χορηγούνται στους εξεταζόμενους από την Υπηρεσία Εξετάσεων.
Ο καθορισμός του χρόνου των διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών εναπόκειται στους υποψηφίους. Ως εκ τούτου, κάθε υποψήφιος μπορεί να κάνει διάλειμμα στο χρόνο που επιθυμεί.
Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στην αίθουσα Εξέτασης σε άλλα άτομα, πέραν των υποψηφίων και του αρμόδιου προσωπικού της Υπηρεσίας Εξετάσεων.
Αξιολόγηση των έργων των υποψηφίων
Η εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογιών που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, διαιρούμενο δια του αριθμού των μελών της Επιτροπής.
Επανεξέταση ή αναβαθμολόγηση των έργων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται.
Οι ημερομηνίες της έκθεσης των έργων των επιτυχόντων υποψηφίων, ανακοινώνονται την τελευταία ημέρα των Εξετάσεων.
Κατανομή θέσεων
Το Τμήμα Καλών Τεχνών, μέσω της Υπηρεσίας Εξετάσεων, θα προσφέρει θέση στους 15 υποψηφίους που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στην εξέταση. Θα υπάρξει και κατάταξη επιλαχόντων σε περίπτωση κένωσης θέσεων. Ακόμη, θα υπάρξει κατανομή μικρού αριθμού υπεράριθμων θέσεων για Ειδικές Κατηγορίες, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού και των κανόνων. Νοείται ότι είναι προϋπόθεση η συμμετοχή στην εξέταση.