Οικογένεια με ανήλικα παιδιά ανάφερε στην ιστοσελίδα Sigmalive ότι βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό εδώ και ένα μήνα, κατάγγειλε περιστατικά ρατσισμού από τον περίγυρό της, ενώ έκανε λόγο για ασυνεννοησία στο Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στα τεστ και στις συνθήκες καραντίνας των νοσούντων.
Το Υπ. Υγείας σε σημερινή ανακοίνωση έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο δημοσίευμα και την όλη υπόθεση.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Σε συνέχεια δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα sigmalive.com αναφορικά με καταγγελία πολίτη για οικογένεια που βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό εδώ κι έναν μήνα, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει τα ακόλουθα:
1. Το πρωτόκολλο για αυτοπεριορισμό κρουσμάτων και των στενών επαφών τους τίθεται σε εφαρμογή από την ημέρα δειγματοληψίας κατά την οποία προκύπτει θετικό αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση, λόγω του εντοπισμού θετικών περιστατικών σε διαφορετικές μέρες, και δεδομένου ότι τα ίδια άτομα θεωρούνται επαφές των κρουσμάτων της ίδιας οικογένειας, το πρωτόκολλο για αυτοπεριορισμό ανανεωνόταν με τον εντοπισμό κρούσματος.
2. Σε σχέση με την αναφορά ότι, με τον εντοπισμό του 3ου κρούσματος, ο σύζυγος και η κόρη ζήτησαν να μην υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση «αφού ήταν βέβαιο ότι θα ήταν έβγαιναν θετικά, αφού βρίσκονταν στον ίδιο χώρο», το Υπουργείο Υγείας τονίζει κατηγορηματικά ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, διευθετείται ραντεβού στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για δειγματοληψία στις επαφές, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο. Εν προκειμένω, είχε διευθετηθεί ραντεβού για δειγματοληψία στις 10 Αυγούστου, το οποίο τα δύο άτομα δεν πραγματοποίησαν με δική τους απόφαση. Επαναπρογραμματίστηκε ραντεβού στις 22 Αυγούστου.
3. Σε ό,τι δε αφορά στην παρακολούθηση της υγείας των θετικών στον ιό ατόμων, επισημαίνεται ότι, με τον εντοπισμό κρούσματος, δίνονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης σαφείς οδηγίες στα θετικά στον ιό άτομα, να ενημερώνουν τον Προσωπικό τους Ιατρό, ο οποίος έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τους δικαιούχους του. Επιπρόσθετα, δίνεται κατάλογος με τα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων στους/στις Επισκέπτες/Επισκέπτριες Υγείας, οι οποίοι/ες επικοινωνούν με τα θετικά στον ιό άτομα για έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους. Με τα συγκεκριμένα άτομα υπήρξε επικοινωνία τέσσερεις φορές από τους Επισκέπτες/Επισκέπτριες Υγείας, στις 13, 17, 21 και 24 Αυγούστου.
4. Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης δεν περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση θετικών στον ιό ατόμων, ενώ για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, σε περίπτωση που τα άτομα δεν μπορούν να τα εξασφαλίσουν μέσω οικείων τους προσώπων, υπάρχει δίκτυο εθελοντών μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού, το οποίο διευκολύνει τους πολίτες.