Αρχική Πρόταση Βασίλης Φιλίππου: «O πειραματισμός ως μελέτη, είναι στοιχείο της δημιουργικότητας»

Βασίλης Φιλίππου: «O πειραματισμός ως μελέτη, είναι στοιχείο της δημιουργικότητας»

Ο Βασίλης Φιλίππου έρχεται στην σκηνή του Ριάλτο και συγκεκριμένα του 9ου Cyprus Jazz and World Music Showcase για να παρουσιάσει με απλότητα, αυτοσχεδιασμό και στοιχεία από την παραδοσιακή και τζαζ μουσική το νέο του προσωπικό άλμπουμ Colourful Emptiness.

Το LemesosBlog επικοινώνησε μαζί του για μια μικρή αλλά ουσιώδη συζήτηση, για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε με την παρουσία του στο Cyprus Jazz and World Music Showcase.

• Πόσος χώρος και χρόνος τελικά μπορεί να χωρέσει σε μια κενή στιγμή; Και γιατί αυτά σηματοδοτούνται ως τα βασικά σου στοιχεία στο δεύτερο σου προσωπικού άλμπουμ;

Το κενό μπορεί να χωρέσει την πιο μεγάλη και όμορφη εμπειρία του χρόνου, που είναι το παρόν. Αποτελεί μια έντονη αίσθηση ‘παρουσίας της απουσίας’, μια αποκοπή δηλαδή από το πριν και το μετά. Είναι η εμπειρία μιας σφαιρικής πληρότητας που φτάνει σε μας, σαν το ζεστό φως του ήλιου. Μέσω της μουσικής μπορεί κάποιος/α να ζήσει τη γαλήνη και την ελευθερία, αν την αφήσει να τον/την ψυχαγωγήσει.
Κάθε σύνθεση που αποτελεί το άλμπουμ, εκφράζει με τον δικό της τρόπο μια πτυχή του κενού, ως προσωπική μου εμπειρία.

• Η παράδοση με την Τζαζ πως συνυπάρχουν και ποια θα έλεγες οτι είναι η κοινή συνισταμένη;

Οι μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου μοιράζονται με την τζαζ κάποια βασικά δομικά στοιχεία, όπως τα αντιλαμβάνομαι σαν ακροατής. Αυτά είναι ο αυτοσχεδιασμός, οι λυρικές μελωδίες και ο πλούσιος ρυθμός. Αισθητικά, συναντιώνται μέσα από την αλληλεπίδραση των μουσικών, που ο καθένα με τη δική του προσέγγιση συμβάλει στον κοινό ήχο που δημιουργείται.

• Ο πειραματισμός γεννά έμπνευση ή με τον πειραματισμό έρχεται και η έμπνευση;

Στη σύνθεση αλλά και την εκτέλεση μουσικής, μια ιδέα ή ένα συναίσθημα μεταφράζονται σε ήχο με διάφορους τρόπους. Κάποιες φορές είναι άμεση και ξεκάθαρη η δημιουργική πορεία και το αποτέλεσμα της σύνθεσης ή του αυτοσχεδιασμού. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αρκετή τριβή με τις αρχικές ιδέες, μέχρι να λάβει μορφή ένα ερέθισμα – μια έμπνευση. Ο πειραματισμός ως μελέτη, είναι πάντα σημαντικό στοιχείο της δημιουργικότητας.

• Και τέλος με αφορμή την παρουσία σου στο 9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase ποια θα ήταν η προτροπή σου προς το κοινό για να παρευρεθεί σε αυτή την μουσική γιορτή;

Το διήμερο αυτό που διοργανώνει το θέατρο Ριάλτο είναι μια υπέροχη ευκαιρία μουσικής γνωριμίας με ένα σημαντικό μέρος της Κυπριακής μουσικής του σήμερα. Ως συμμετέχοντας αλλά και ως ακροατής του θεσμού αυτού, θεωρώ πως το Cyprus Jazz and World Music Showcase ειναι μια διοργάνωση στην οποία όλοι οι μουσικόφιλοι πρέπει να παρευρεθούν!

 

Ο Βασίλης Φιλίππου θα παρουσιάσει στην σκηνή του Cyprus Jazz and World Music Showcase στις 10/12/2022 η ώρα 19:30 το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ Colourful Emptiness μαζί με άλλους δύο καλλιτέχνες.

Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις μουσικοί εμφανίζονται μαζί επί σκηνής με τον ιδιαίτερο συνδυασμό πιάνου, ηλεκτρικής κιθάρας και φλούγκελχορν. Κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά, συμμετέχει ενεργά σε διάφορα μουσικά σχήματα, ενώ έχει, επίσης, ηχογραφήσει μουσική του σε δισκογραφικές παραγωγές της Κύπρου. 

Βασίλης Φιλίππου: πιάνο, συνθέσεις

Οδυσσέας Τουμάζου: ηλεκτρική κιθάρα

Ηλίας Ιωάννου: φλούγκελχορν, τρομπέτα

www.facebook.com/VassilisPhilippouMusic

www.vassilisphilippou.com/