Η Κύπρος ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή της απόφασης των Βρυξέλλων, για κλείσιμο του ολόκληρου εναερίου χώρου της Κύπρου, μετά τις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ότι οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Τύμπου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, με θέμα το Ουκρανικό, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας, ενώ θα καλέσει και ευρωπαίους πρέσβεις, για το σκοπό αυτό.
Η Κύπρος είπε, ο Ιωάννης Κασουλίδης, δεν έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι:
- με την εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπεται η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.
- Η Τουρκία εξακολουθεί να το παίζει σε διπλό ταμπλό, επιτήδειος ουδέτερος, όπως στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα αποθρασυνθεί, αν συνεχίσει με την ίδια τακτική.
- Για τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν θέλει να ρίξει λάδι στην φωτιά, σε αυτή την φάση.
- Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μην εμπλακούν ενεργά στον πόλεμο ήταν πολύ σωστή, αφού υπάρχει κίνδυνος τρίτου παγκοσμίου πολέμου.
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανάφερε:
- Η Κύπρος δεν θα την βγάλει αλώβητη από την κρίση στην Ουκρανία, αφού υπάρχουν παγκόσμιοι αστάθμητοι παράγοντες.
- Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος θα πλήξει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτούνται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
- Αν η Κύπρος δεν συναινούσε στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα κλονιζόταν οι αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Χαρακτήρισε φέικ νιους (ψευδείς ειδήσεις) ότι η Κύπρος διαφώνησε με την επιβολή απαγόρευσης συναλλαγών ΣΟΥΪΦΤ.
- Οι κυρώσεις έχουν ήδη αποτελέσματα. Η αξία του ρουβλιού μειώθηκε κατά 30%. Αυξήθηκαν τα επιτόκια. Μεταφέρονται κεφάλαια εκτός Ρωσία.
- Η Κύπρος δεν θα έχει επιπτώσεις στον χρηματο-οικονομικό τομέα, αφού η Λευκωσία δεν διατηρεί ρωσικά ομόλογα, ούτε και καταθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας.
- Θα επηρεαστούν κάποιες επιχειρήσεις και ο τουριστικός τομέας.
- Θα επιχειρήσουμε να αντικαταστήσουμε τις 800 περίπου χιλιάδες τουρίστες από την Ρωσία και την Ουκρανία, με τουρίστες από άλλες χώρες. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι επιπτώσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2% του ΑΕΠ.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την εισβολή και προσφέρει φιλοξενία στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.