Αρχική Τελευταία Νέα Χαμηλό βαρομετρικό φέρνει ψυχρές αέριες μάζες, χιόνια, βροχές και καταιγίδες

Χαμηλό βαρομετρικό φέρνει ψυχρές αέριες μάζες, χιόνια, βροχές και καταιγίδες

Νέο πρόσκαιρο βαρομετρικό με πιο ψυχρές αέριες μάζες φαίνεται να «χτυπά» την Κύπρο από το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Μετεωρολόγο, Έρικ Κίτα, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, kitasweather.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, χαμηλές πιέσεις επηρεάζουν την περιοχή μας με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές στο νησί μας, ενώ τα όποια φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού. Από το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή αναμένεται νέα κυκλογένεση στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στην περιοχή μας, με πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων αργά το βράδυ προς Παρασκευής, ενώ παράλληλα, πιο ψυχρές αέριες μάζες θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή το επόμενο διήμερο και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πάνω της κανονικής ενώ πτώση της θερμοκρασίας σε χειμερινά επίπεδα αναμένεται από την Παρασκευή.

Σήμερα Τετάρτη, ο Αζορικός αντικυκλώνας θα έχει εδραιωθεί στη δυτική Ευρώπη ενώ η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας που μας επηρεάζει, θα τύχει σταδιακής ενίσχυσης από τα βόρεια. Παράλληλα, η περιοχή μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές κυρίως στα βόρεια. Το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, βορειοδυτικά και εσωτερικό και αναμένονται τοπικές βροχές, με τα φαινόμενα να ακολουθούν νοτιοανατολική πορεία το απόγευμα, επηρεάζοντας τοπικά και νότια/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Τα φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με πιθανότητα ελαφριάς χιονόστρωσης. Κατά τις βραδινές ώρες, παροδικά αυξημένες νεφώσεις πιθανόν να δώσουν ακόμη λίγες μεμονωμένες βροχές στα νότια/νοτιοανατολικά ενώ αργότερα πιθανότητα μεμονωμένων βροχών παρουσιάζεται στα δυτικά και βόρεια. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, θα είναι υπό την μορφή χιονιού.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα αρχίσει να επεκτείνεται νοτιότερα με αποτέλεσμα να αναμένεται κυκλογένεση το απόγευμα προς βράδυ στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές κυρίως στα βόρεια. Το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, βορειοδυτικά και εσωτερικό και αναμένονται τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, με τα φαινόμενα να ακολουθούν νοτιοανατολική πορεία το απόγευμα, επηρεάζοντας τοπικά και νότια/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Τα φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με πιθανότητα ελαφριάς χιονόστρωσης. Κατά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης ο καιρός θα καταστεί σταδιακά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Κατά το δεύτερο μισό της νύχτας οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένονται τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας κυρίως στα δυτικά και βόρεια ενώ κυρίως κατά τις αυγινές ώρες δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και άλλες περιοχές. Τα όποια φαινόμενα αρχικά στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού ενώ μετά τα μεσάνυχτα και κυρίως κατά τις αυγινές ώρες, χιονόπτωση με χιονόστρωση αναμένεται να παρατηρηθεί έως τα 1600-1700 μέτρα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Παρασκευή, βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να επηρεάζει την περιοχή μας το οποίο θα κινηθεί προοδευτικά ανατολικά προς τη Μέση Ανατολή και αναμένεται αρχικά άστατος με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στο Τρόοδος αναμένεται κατά διαστήματα χιονόπτωση με χιονόστρωση, με τα φαινόμενα να γίνονται πιο τοπικά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρύνεται ανατολικά, οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες/βορειοδυτικές κατευθύνσεις, φέρνοντας ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα.

Όπως σημειώνεται στο kitasweather, η πρόγνωση της Παρασκευής, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές σημείο της κυκλογένεσης στην ανατολική Μεσόγειο και έστω και μια μικρή απόκλιση των προγνωστικών μοντέλων στην ακριβής θέση του χαμηλού μπορεί να φέρει περισσότερες και πιο γενικευμένες βροχές ή το αντίθετο. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε αύριο βράδυ προς Πέμπτη πρωί.