Αρχική BusinessNews Ξεκινά άμεσα το μεγάλο έργο του οδικού δικτύου της Βιομηχανικής του Βατί...

Ξεκινά άμεσα το μεγάλο έργο του οδικού δικτύου της Βιομηχανικής του Βατί στον Ύψωνα

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ο Δήμος Ύψωνα θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες και θα είναι σε θέση να προκηρύξει την κατασκευή τόσο του δρόμου προσπέλασης προς το Βατί, όσο και του εσωτερικού οδικού δικτύου της εκεί βιομηχανικής ζώνης, που προορίζεται να φιλοξενήσει εργοστάσια σκυροδέματος.

Όπως δήλωσε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, για το δρόμο προσπέλασης προς το Βατί έχουν εκπονηθεί τα κατασκευαστικά σχέδια και απομένει η ΑΗΚ να υποβάλει τα δικά της.
Οπότε η Τοπική Αρχή ξεκινά με τις επιμετρήσεις, ώστε πριν το τέλος Νοεμβρίου να είναι έτοιμοι και οι όροι προκήρυξης. Τα κατασκευαστικά σχέδια έχουν σχεδόν εκπονηθεί και για το εσωτερικό δίκτυο της βιομηχανικής ζώνης και ξεκινούν επιμετρήσεις προκειμένου κι αυτό να είναι έτοιμο για προκήρυξη τέλος Νοεμβρίου.
Όπως μας εξήγησε ο Παντελής Γεωργίου, αυτό που αναμένει ο Δήμος είναι την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου το έργο να  περιληφθεί στους προϋπολογισμούς, αφού ήδη το Υπουργείο Εμπορίου το έχει περιλάβει στους δικούς του, κάτι που δεν έπραξε ακόμη το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει στα χέρια του την «κάνουλα» των χρήματων. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €5 εκατομμύρια (πλέον ΦΠΑ), και η έναρξη της υλοποίησης του, που προβλέπεται να διαρκέσει 18 μήνες, αναμένεται εντός του 2024.
Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε όταν συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Ύψωνα εντός της επικράτειας των Βρετανικών Βάσεων, στην οποία λειτουργούσαν βιομηχανίες σκυροδέματος, χαρακτηρίστηκε οικιστική. Μετά από αυτή την εξέλιξη εκδόθηκε διάταγμα δικαστηρίου των Βρετανικών Βάσεων για μετακίνηση των εργοστασίων. Οι επηρεαζόμενες Βιομηχανίες σκυροδέματος ζήτησαν τότε από τις αρχές, να τους υποδείξουν χώρο για να μετακινηθούν.
Όπως μας εξιστόρησε ο Παντελής Γεωργίου, ακολουθήσε  σύσκεψη με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και συμφωνήθηκε οι βιομηχανίες να μετακινηθούν στο Βατί με αντιστάθμισμα να κατασκευαστεί το οδικό δίκτυο της περιοχής.  Στη συνέχεια δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο Εμπορίου να αναλάβει η Τοπική Αρχή την προώθηση του έργου εκ μέρους του. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δώσει ένα ποσό για την εκπόνηση των μελετών και θα το συμπληρώσει με την εκπόνηση τους. Εκκρεμεί η συνεννόηση των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών έργων.
Στο μεταξύ όπως μας είπε ο Δήμαρχος Ύψωνα, μία από τις βιομηχανίες μετακινήθηκε στην 3η Βιομηχανική περιοχή όπου διαθέτει εργοστάσιο. Ακόμη μία αγόρασε τεμάχιο και είναι στο στάδιο της έκδοσης πολεοδομικής αδείας, ενώ τρίτη βιομηχανία σκυροδέματος έκανε αίτηση για παρέκκλιση και αναμένει.
Πηγή: ΕΒΕΛ