Αρχική Τελευταία Νέα Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με πέραν των δύο ατόμων,...

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με πέραν των δύο ατόμων, ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας

Την απόφαση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου βρίσκονται πέραν των δύο ατόμων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό, λεπτομέρειες της οποίας θα δοθούν αργότερα σήμερα.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θανατηφόρο ιό και η μόνη θεραπεία που διαθέτουμε είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων αυτοπροστασίας.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «δυστυχώς τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων -ειδικά η χθεσινή μέρα- και μια ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας», κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου πως «είναι θέμα χρόνου να χάσουμε τον έλεγχο και να εκτροχιαστεί η κατάσταση».

«Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και είναι θέμα χρόνου να χάσουμε τον έλεγχο, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να μετρούμε θύματα. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προειδοποιήσει ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Και από την ανάλυση των δεδομένων φαινόταν ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα είτε αυτό αφορά εργασιακούς χώρους, είτε κοινωνικές, είτε αθλητικές εκδηλώσεις», είπε.

Αναφέρθηκε στα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών και τα οποία δυσχεραίνουν το έργο της αναχαίτισης του ιού, κάνοντας λόγο για συμπτωματικούς ασθενείς, που αγνοούν τα συμπτώματα για αρκετές μέρες, προτού υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση. Εξέφρασε, επίσης, έντονη ανησυχία για τις στενές επαφές που δεν δηλώνονταν στην ιχνηλάτηση, αλλά και στις περιπτώσεις ατόμων που προσπαθούσαν να “ξεγελάσουν” τα μέτρα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε ποδοσφαιρικές ομάδες στη Λάρνακα, όπου ίσχυαν τα έκτακτα μέρα, οι οποίες έκλειναν γήπεδα για να κάνουν προπόνηση εκτός της Επαρχίας, σε μια προσπάθεια τα παιδιά να μην χάσουν τις προπονήσεις τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ