Η κατοχική δύναμη αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα αρχεία της στην ΔΕΑ, αρνείται πεισματικά να δώσει πληροφορίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετακινήσεις των οστών, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι «46 χρόνια και ακόμα να αναζητούμε 800 αγνοούμενους».
Ο κ. Φωτίου παρέστη σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι η κατοχική δύναμη αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα αρχεία της στην ΔΕΑ, αρνείται πεισματικά να δώσει πληροφορίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετακινήσεις των οστών.
«Και σήμερα συζητήσαμε αυτό το θέμα, γιατί πέραν από την Άσσια, όπου εκεί αναζητούμε για 80 αγνοουμένους που έχουν μετακινηθεί, οι πληροφορίες λεν στο Δίκωμο, στον Στρογγυλό, στον Κοντεμένο, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός. Στην περιοχή του Celebrity , στον Κορνόκηπο, στην Αγγαστίνα, στον Άγιο Ιλαρίωνα. Όλες αυτές οι περιοχές είναι περιοχές που έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι έγινε σκόπιμη μετακίνηση οστών αγνοουμένων μας», πρόσθεσε.
Εκείνο, συνέχισε ο κ. Φωτίου, που του ανησυχεί αυτή την περίοδο είναι και οι εξελίξεις όσον αφορά την Αμμόχωστο.
«Εκεί υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι εξαφανίζονται δεκάδες αγνοούμενοι μας, εξαφανίζονται δεκάδες πολίτες οι οποίοι έχουν εκτελεστεί, και υπάρχουν ομαδικοί τάφοι και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, στο κοιμητήριο εκεί, αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές στην Αμμόχωστο», είπε.
«Μας ανησυχεί, λοιπόν, αυτή η κατάσταση και συντονισμένα θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι και αυτό το ανθρωπιστικό θέμα επηρεάζεται αρνητικά μέσα από τους σχεδιασμούς του κ. Ερντογάν και του κ. Τατάρ, όσον αφορά την Αμμόχωστο», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε, υπάρχει ορατός κίνδυνος καταστροφής των χώρων αυτών και από τις διάφορες ενέργειες που θα γίνουν εκεί, αλλά και τις αναπτύξεις.
«Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι για 46 χρόνια τώρα, δεν επέτρεπαν στην ΔΕΑ να γίνουν εκταφές εκεί γιατί ήταν λεν στρατιωτική ζώνη. Αυτή την στιγμή έχουμε μια νέα εξέλιξη και εμείς, η δική μας πλευρά και ο δικός μας εκπρόσωπος στην ΔΕΑ έχει θέσει αυτά τα θέματα και η ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου είναι μια περιοχή που έχουν δοθεί άδειες για να γίνουν εκταφές, αλλά αντιλαμβάνεστε με αυτές τις εξελίξεις καθυστερούν», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου είπε, επίσης, ότι η πανδημία δυσχεραίνει το έργο της ΔΕΑ και αυτό είναι ξεκάθαρο, παρά το ότι υπάρχουν συνεργεία αυτή την στιγμή, τα οποία εργάζονται καθημερινά και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.
«Όμως η πανδημία έχει επηρεάσει και τις ενέργειες μας όσον αφορά το διπλωματικό επίπεδο, το πολιτικό επίπεδο και κάποιες ενέργειες, επισκέψεις που θα είχαν γίνει, όμως σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, γίνονται επαφές σε όλα τα επίπεδα και την ΕΕ που είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε το θέμα των αγνοουμένων να παραμείνει ένα από τα σημαντικά θέματα αυτών των θεσμών, γιατί τελειώνοντας θα πω αυτό που λέω πάντα: 46 χρόνια και ακόμα να αναζητούμε 800 αγνοούμενους αυτό δε γίνεται και είναι κρίμα γιατί οι περισσότεροι γονείς, μανάδες, πατεράδες έχουν φύγει από την ζωή», σημείωσε.
Σε σχόλιο ότι στην Αμμόχωστο βρέθηκε και ομαδικός τάφος με παιδιά, ο κ. Φωτίου είπε ότι «νομίζω ότι ένας από τους ομαδικούς τάφους είναι και αυτός. Νομίζω, 13 είναι τα άτομα εκεί, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά».
«Όμως υπάρχουν και άλλοι, για αυτό επαναλαμβάνω οι πληροφορίες είναι συγκεκριμένες και αξιόπιστες, γιατί κάποιοι έχουν ταφεί και από τα Ηνωμένα Έθνη την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου το 1974 και είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι ομαδικοί τάφοι εκεί», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες πόσοι περίπου είναι οι αγνοούμενοι οι οποίοι αναζητούνται, ο κ. Φωτίου είπε ότι «να σας πω μόνο το παράδειγμα στην Λάπηθο, με την περιοχή του Celebrity που εκεί η δική μας πληροφορία αναφέρει για 200 άτομα και εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών για 15 εθνοφρουρούς μέχρι σήμερα».
«Στον Κορνόκηπο 35, στον Κοντεμένο 35. Είναι μεγάλοι οι αριθμοί, γι αυτό και η προσπάθεια είναι να εντοπιστούν κάποιοι από αυτούς τους ομαδικούς τάφους. Αυτή θα κάνει και τη διαφορά, αν θέλετε, στην προσπάθεια που κάνουμε, για το θέμα των αγνοουμένων και τον εντοπισμό τους», πρόσθεσε.
Ανησυχία αλλά και επιμονή, εκφράζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της είπε ότι «πραγματικά έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για το γεγονός της περιορισμένης αν θέλετε αποτελεσματικότητας των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και κυρίως όσον αφορά τις αποτελεσματικές εκταφές που όπως φαίνεται περιορίζεται πάρα πολύ το ποσοστό».
«Αυτό όμως δεν πρέπει να επηρεάσει την αισιοδοξία αλλά και την επιμονή μας να συνεχίσουμε έτσι, που το πρόγραμμα της ΔΕΑ να ολοκληρωθεί και να ταυτοποιηθεί η τύχη καθενός αγνοούμενου μας», σημείωσε.
Η κ. Κουκουμά είπε ότι είναι κάποια περιστατικά, κάποια γεγονότα που έχουν επηρεάσει ακριβώς αυτή την παραγωγικότητα.
«Το ένα είναι, αντιλαμβάνεστε, η πανδημία που έχει οδηγήσει στην απώλεια 73 εργάσιμων ημερών από τις εργασίες που θα μπορούσε η ΔΕΑ να ολοκληρώσει το έργο της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εκτός άλλων, γύρω στις 19 ημέρες που χάθηκαν λόγω των ψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού».
Σύμφωνα με την ίδια προβλήματα προκύπτουν επίσης και από την μη ανανέωση, αν θέλετε, του διορισμού της Τουρκοκύπριας εκπροσώπου στη ΔΕΑ. «Ένα γεγονός που, αντιλαμβάνεστε, δεν επιτρέπει προς το παρόν αυτές τις ημέρες να λειτουργήσει η ΔΕΑ, να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις», είπε. Είναι μια πτυχή, πρόσθεσε, «την οποία θεωρούμε ότι το κράτος θα πρέπει μέσω των Ηνωμένων Εθνών και άλλων θεσμών να πιέσει έτσι που το συντομότερο να διοριστεί (εκπρόσωπος της Τ/κ κοινότητας) για να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα και προσκόμματα στην λειτουργία της διερευνητικής επιτροπής αγνοουμένων».
Η κ. Κουκουμά ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί για τις περιπτώσεις του Δικώμου και των προσπαθειών που κάνει η ΔΕΑ για να μπορέσει να προχωρήσει με τη διερεύνηση των πληροφοριών που αφορούν ότι έχουν μετακινηθεί εκεί οστά αγνοουμένων από μαζικούς τάφους.
«Έχουν αποφασίσει φαίνεται να προχωρήσουν στην πρώτη φάση του έργου που αφορά την μελέτη του χώρου και του τρόπου που ενδεχομένως θα προχωρήσουν οι εργασίες», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι «αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο».
Ταυτόχρονα, συνέχισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, «θα πρέπει και η Κυβέρνηση και η ΔΕΑ να αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς, έτσι που να αυξηθεί το κονδύλι που παραχωρείται στην ΔΕΑ».
Επίσης, είπε, «έγινε αναφορά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και νομίζω ότι θα πρέπει και εδώ, ενόψει και των εξελίξεων με την Αμμοχώστο και το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλα έργα που να καλύψουν σημεία που υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ταφεί αγνοούμενοι, θα πρέπει να κινηθούμε το συντομότερο να δοθεί η άδεια για να ξεκινήσει η διερεύνηση στα σημεία αυτά που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».
Ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα κοινωνικοοικονομικά που επηρεάζουν τις οικογένειες των αγνοουμένων.
«Έχει υποσχεθεί ο Επίτροπος ότι θα φτάσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει κάποια από αυτά τα θέματα. Ελπίζουμε να γίνει το συντομότερο και να λήξει η ταλαιπωρία που βιώνουν κάποιες οικογένειες αγνοουμένων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για το θέμα της Αμμοχώστου και ότι όπως αναφέρθηκε βρέθηκε τάφος με παιδιά, η κ. Κουκουμά είπε ότι είναι γνωστές οι πληροφορίες ότι σε κάποιους από τους τάφους στην Αμμόχωστο υπάρχουν παιδιά.
«Ειπώθηκε ο αριθμός των 6 παιδιών. Αντιλαμβάνομαι ότι αν δοθεί η άδεια και υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι εκταφές, θα έχουμε και τα αποτελέσματα για να τερματιστεί και η αγωνία αν θέλετε των συγγενών που περιμένουν για τόσα χρόνια», ανέφερε.
ΚΥΠΕ