Αρχική Τελευταία Νέα Υφ.Ναυτιλίας – ΕΟΑ Λεμεσού έδωσαν τα χέρια κι αναλαμβάνουν από κοινού για...

Υφ.Ναυτιλίας – ΕΟΑ Λεμεσού έδωσαν τα χέρια κι αναλαμβάνουν από κοινού για την θαλάσσια ρύπανση της Λεμεσού

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη πραγματοποίησε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση, στα γραφεία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού, με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λεμεσού κ. Γιάννη Τσουλόφτα, παρουσία της Διευθυντικής Ομάδας του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο η Υφυπουργός Ναυτιλίας όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΑ αναφέρθηκαν στη διαχρονική σημασία της θάλασσας για την Κύπρο και εξέφρασαν την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου χώρου και διασφάλισης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς του. Είναι για αυτόν τον λόγο που συμφωνήθηκε ότι ο ΕΟΑ Λεμεσού θα συμμετέχει επίσημα, με εκπρόσωπό του, στις συναντήσεις της αρμόδιας Επιτροπής για Πρόληψη της Θαλάσσιας Ρύπανσης, συνεισφέροντας τεχνογνωσία, δεδομένα και βέλτιστες πρακτικές για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Στόχος αυτού η αποτελεσματική πρόληψη, αποτροπή και καταστολή τυχόν φαινομένων ρύπανσης, αρχίζοντας από την αμέσως επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι ο ΕΟΑ αποτελεί «ένας από τους μεγαλύτερους μας συμμάχους στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης».

Επιπρόσθετα, δήλωσαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία μέσω της ανάληψης κοινών δράσεων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Στη βάση των πιο πάνω αποφάσισαν όπως σε πρώτο στάδιο:

  1. Προχωρήσουν στη διοργάνωση και υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας για ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από παράνομες απορρίψεις αποβλήτων σε οχετούς.
  2. Θέσουν στη διάθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη της Θαλάσσιας Ρύπανσης μελέτη, την οποία κατέχουν αναφορικά με τις επιπτώσεις των όμβριων υδάτων στη θάλασσα.
  3. Οργανώσουν συναντήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και κέντρα αριστείας για εξεύρεση τεχνολογικών μέσων και καινοτομιών που μπορούν να αξιοποιηθούν για τους υπό αναφορά σκοπούς.
  4. Διευρύνουν τις δράσεις του μουσείου νερού, ώστε να παρέχει εκπαίδευση σε σχέση με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας ολιστικής προσέγγισης για την επίλυση των υπό αναφορά θεμάτων, τόσο η Υφυπουργός Ναυτιλίας όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού δεσμευτήκαν στην περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος.