Υπεγράφη σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου και Κέντρο Μελετών Λεμεσού και του Ιδρύματος TERRA CYPRIA, με κύριο σκοπό την αξιοποίηση του Αρχείου του Δημήτρη Σουλιώτη, το οποίο η θυγατέρα του, Αλεξία Σουλιώτη πρόσφερε για αξιοποίηση και μελέτη στο Ιστορικό Αρχείο της πόλης. Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Παττιχείου Ιδρύματος, ο επιστημονικός του διευθυντής κ. Μ.Α. Σοφοκλέους και εκ μέρους του «TERRA CYPRIA», ο εκτελεστικός του διευθυντής κ. Λεύκιος Σεργίδης.
Ο ιατρός Δημήτρης Σουλιώτης, ο οποίος ίδρυσε το ραδιοθεραπευτικό και ογκολογικό κέντρο στο νοσοκομείο Λευκωσίας, έγραψε την ιστορία της προσφυγοπούλας ασθενή του, Χριστοδούλας, πρωτοστάτησε στην πρώτη πορεία, το 1976, που έφερε το όνομα της και υπήρξε πρωτοστάτης μαζί με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου στην υλοποίηση του Νοσηλευτικού Κέντρου «Αροδαφνούσα», ήταν ένας άνθρωπος που έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τους ασθενείς του, τους οποίους επισκεπτόταν στα χωριά τους. Έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τους αρρώστους του, τους πρόσφυγες και το περιβάλλον.
Υπήρξε ένας από τους πρώτους πολίτες της Κύπρου που αφιέρωσε χρόνο στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου την οποία είχε την τύχη να γνωρίσει σε βάθος πριν από το 1974. Μαζί με την σύζυγό του, την Στέλλα Σουλιώτη (Υπουργό, Γενική Εισαγγελέα και πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού), είχαν αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κύπρου για την προώθηση ζητημάτων που σκοπό είχαν την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας. Σημαντικός ακτιβιστής του Πολιτισμού και δη του Οικολογικού και Περιβαλλοντικού, ο Δημήτρης Σουλιώτης, σε ανύποπτους καιρούς μάλιστα, βοήθησε με τη συνεχή του παρουσία εκεί και όπου χρειαζόταν να παρέμβει ιδιωτικώς ή και δημοσίως έτσι ώστε να δημιουργηθεί στην Κύπρο μια οικολογική συνείδηση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι παρεμβάσεις του για τον Πενταδάκτυλο (π.χ. τους Σταλακτίτες), τον οποίο γνώριζε πολύ καλά αφού τον περπάτησε, τον φωτογράφισε και έγραψε γι’ αυτόν επί μακρόν. Σημειωτέον ότι, τέτοιου είδους θέματα δεν ήταν ακόμα στην ημερησία διάταξη των κοινωνιών πλην όμως άτομα όπως ο Δημήτρης Σουλιώτης, καθώς φαίνεται εκ πρώτης όψεως από το Αρχείο, υπήρξαν σκαπανείς του ευαίσθητου αυτού θέματος.
Στο Αρχείο του διασώζονται σημαντικές πτυχές της αγωνιώδους προσπάθειας που έκανε επί μακρόν για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στο νησί μας. Το Αρχείο του αποτελείται από πολλά ντοκουμέντα (κείμενα, φωτογραφίες, επιστολές, εφήμερα κλπ) και αντικείμενα, μέσα στα οποία οι ερευνητές θα μπορέσουν να μελετήσουν τον τρόπο που αναπτύχθηκε στον τόπο μας το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου.
Με την υπογραφή του Μνημονίου προβλέπονται κοινές δράσεις και στήριξη κυρίως νέων ερευνητών στην πρωτογενή μελέτη την οποία εγγυάται η μελέτη της ζωής και της δράσης ενός τέτοιου ανθρώπου, όπως ο Δημήτρης Σουλιώτης.
Σημειώνεται πως στην ίδια δωρεά περιλαμβάνονται μέρος από τα αρχεία: (α) της Στέλλας Σουλιώτη, (β) του Αρχείου του Sir Παναγιώτη Κακογιάννη και (γ) του Αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη, το οποίο ήδη βρίσκεται σε έκθεση σε ειδικές προθήκες στο Ιστορικό Αρχείο. Την έκθεση εγκαινίασε τον Ιανουάριο ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Ιδρύματος του Παττιχείου, κ. Νίκος Νικολαΐδης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως και την 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων και, με την ευκαιρία αυτή προσκαλούμε τους φιλίστορες και θαυμαστές του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη να την δουν.