Αρχική Τελευταία Νέα Υπουργικό: Νέα μέτρα για μείωση των κρουσμάτων

Υπουργικό: Νέα μέτρα για μείωση των κρουσμάτων

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανάφερε οτι εντοπίζονται συρροές κρουσμάτων σε χώρους συγχρωτισμού και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Παρατηρούνται αλυσίδες κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας. Πέραν των 50% των περιστατικών δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού ή δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το δεδομένο ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων δεν έχει εμβολιαστεί.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε: 

Από τις 9 μέχρι 31 Ιουλίου ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 250 άτομα με προσκόμιση safepass ή σε 350 άτομα αν έχουν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου και έχουν περάσει 14 ημέρες ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.  

Σε εξωτερικούς χώρους ο μέγιστος αριθμός καθορίζεται στα 350 άτομα ή σε 500 νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με τη μία δόση ή έχουν περάσει 14 ημέρες ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.  

Τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ατόμων που δεν δύναται να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση, εξαιρούνται και μπορούν να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR ή εξέτασης αντιγόνου 72 ωρών. 

Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν τα πιο πάνω είναι τα υποστατικά εστίασης, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα και τα γήπεδα εξαιρουμένων των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να φιλοξενούν μόνο εμβολιασμένους θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να ενημερώνουν τους πολίτες, αναρτώντας σε περίοπτη θέση ανακοίνωση για την απόφαση τους. Ευθύνη για την τήρηση των μέτρων, φέρει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής των επιχειρήσεων και των υποστατικών. Τονίζεται ότι η Αστυνομία και τα άλλα τμήματα θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των μέτρων. 

Οι προηγούμενες αποφάσεις:

1. Παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου, μέσω επιδότησης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων

2.  Παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021.

3.  Παραχώρηση ειδικής άδειας κατά τις ημέρες του εμβολιασμού τους, στους εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή από την Τρίτη 6 Ιουλίου.

4.  Προσκόμιση SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτίζονται πέραν των 20 ατόμων (π.χ. χώροι εργασίας, μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων, ναοί κτλ).

5.Αυστηροποίηση των μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού και αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού, εκεί και όπου έχουν διαφανεί συρροές κρουσμάτων

6. Κατάργηση του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, θα συνεχιστεί και μετά την 1η Αυγούστου, ωστόσο, πέραν των δύο ομάδων του πληθυσμού που εξαιρούνται, το κόστος για τη διενέργεια των τεστ θα επωμίζεται ο πολίτης.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας σε παρουσίαση των νέων μέτρων μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ανάφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζετε σε κοινωνικές συνάθροισης και νέους. Ενώ οι περισσότερες νοσηλείες είναι από άτομα μη εμβολιασμένα.