Ο παγκοσμίου φήμης φυσικός Stephen Hawking πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
Πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δήλωσε η οικογένειά του. Ο Βρετανός ήταν γνωστός για τη δουλειά του με μαύρες τρύπες και σχετικότητα και έγραψε πολλά δημοφιλή επιστημονικά βιβλία, όπως μια σύντομη ιστορία του χρόνου.
Στην ηλικία 22 ετών, ο καθηγητής Hawking έλαβε μόνο λίγα χρόνια για να ζήσει αφού διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή νόσου των κινητικών νευρώνων.
Η ασθένεια τον άφησε σε μια αναπηρική καρέκλα και σε μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσε να μιλήσει παρά μόνο μέσω ενός φωνητικού συνθεσάιζερ.
Σε μια δήλωση τα παιδιά του, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τίμ, δήλωσαν: “Είμαστε βαθιά λυπημένοι που ο αγαπημένος μας πατέρας πέθανε σήμερα.
“Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος τoυ οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν επί πολλά χρόνια”. Εξέδωσε το «θάρρος και την επιμονή» του και είπε ότι η «λαμπρότητα και το χιούμορ του» του ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. “Κάποτε είπε,” Δεν θα ήταν πολύ ένα σύμπαν, αν δεν ήταν κατ ‘οίκον στους ανθρώπους που αγαπάς “. Θα τον χάσουμε για πάντα. “
Ένα βιβλίο συλλυπητηρίων πρόκειται να ανοιχτεί στο Conville και το Caius College στο Cambridge, όπου ο καθηγητής Hawking ήταν συνάδελφος.
Ο καθηγητής Hawking ήταν ο πρώτος που έθεσε μια θεωρία της κοσμολογίας ως μια ένωση της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.
Ανακάλυψε επίσης ότι οι μαύρες τρύπες διαρρέουν ενέργεια και δεν ξεθωριάζουν – ένα φαινόμενο που αργότερα θα γίνει γνωστό ως ακτινοβολία Hawking.
Μέσα από τη δουλειά του με τον μαθηματικό Sir Roger Penrose απέδειξε ότι η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν υπονοεί ότι ο χώρος και ο χρόνος θα έχουν μια αρχή στην Μεγάλη Έκρηξη και ένα τέλος στις μαύρες τρύπες.
Ο επιστήμονας κέρδισε δημοτικότητα εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου και εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές όπως το The Simpsons, ο κόκκινος νάνος και η θεωρία της μεγάλης έκρηξης.
Παρουσιάστηκε τόσο στην τηλεόραση όσο και στην κινηματογραφική ταινία – πρόσφατα από τον νικητή του Oscar, Eddie Redmayne στην “Theory of Everything”, που κατέγραψε την άνοδό του στη φήμη και τη σχέση με την πρώτη του γυναίκα, Jane.
Πηγή: BBC