Στις 9 Μαίου, μέρα της Ευρώπης ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκε ανάμεσα στους ξενοδόχους της περιοχής της Ελεύθερης Αμμοχώστου και σε δηλώσεις του είπε ότι δεν ήταν τυχαίο αυτό καταγράφωντας στις δηλώσεις του το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για τον τόπο μας αλλά και το πόσο αναγκαίο είναι σήμερα να επενδύσουμε στον τουρισμό.
Από την πλευρά του ΚΟΤ μας “τρέλαναν” με ανακοινώσεις για σχεδιασμούς, ιδιαίτερα για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, μας τρέλαναν με ανακοινώσεις για συμφωνίες με tour operators και με νέες αεροπορικές εταιρείες.
Τα ίδια ακούμε και από τον αρμόδιο υπουργό ο οποίος μιλώντας πρόσφατα μαζί με τον πρόεδρο του ΚΟΤ στην Λεμεσό, χαρακτήρισαν το νούμερο, 250 χιλιάδες, αυτός ήταν ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν το 2013 την Λεμεσό, σαν πολύ ικανοποιητικό.
Επειδή όμως δεν έχω όρεξη να σας κάνω αναλύσεις, εύκολα και πολύ πιο άνετα από εμένα μπορείτε να το κάνετε αυτό εσείς, θα σας μιλήσω χοντρικά.
Η Λεμεσός έχει εγκαταλειφθεί από το κράτος, από τον ΚΟΤ εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπολογίζεται από εσάς σαν τουριστικός προορισμός ή σαν τουριστική πόλη. Άλλωστε αυτό είχε δηλώσει και πριν τρία χρόνια ο τότε διευθυντής ή πρόεδρος του ΚΟΤ διοχετεύοντας του Ρώσους που θα έρχονταν για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στην Κύπρο, στην Πάφο.
Τα ίδια όμως είχαμε περίπου και πέρσι. Είχαμε συμφωνίες για κάθοδο Ρώσων τουριστών κατά την χειμερινή περίοδο και με το ζόρι ανοίξαμε κάποια ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα για να τους φιλοξενήσουν. Αυτό δείχνει και πόσο αχάπαροι είμαστε ή και πόσο πρόχειρα σκεφτόμαστε.
Αλήθεια θα άρεσε σε εσάς να πάτε διακοπές κάπου όπου απλά υπάρχει ένα ξενοδοχείο το οποίο το άνοιξαν ειδικά για σας και όλη η υπόλοιπη “πόλη” η περιοχή Αγίας Νάπας-Πρωταρά, να είναι μια πόλη “νεκρή”, μια πόλη κλειστή, μια πόλη χωρίς ζωή, μια πόλη σε χειμέρια νάρκη;
Όλα τα αντίθετα με αυτά, τα έχει μόνο η Λεμεσός. Μόνο η Λεμεσός θα μπορούσε να φιλοξενήσει τουρίστες καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου, γιατί μόνο η Λεμεσός είναι ζωντανή και σαν πόλη και σαν άνθρωποι, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την μέρα.
Και ναι αν ήμουν τουρίστας και είχα επιλογή και γνώριζα από πριν, θα ερχόμουνα μόνο στην Λεμεσό. Αυτό μου είπε χθες και μια οικογένεια Βρεττανών που ενοικίασε για μια εβδομάδα μια βίλλα στον Πρωταρά και τους οποίους φιλοξένησα χθες για μια μέρα στην πόλη μας.
“Εδώ μπορείς να κάνεις πολλά πράματα. Σίγουρα την επόμενη φορά θα έλθουμε στην Λεμεσό. Κρίμα γιατί μείναμε εκεί κλειστοί για μια εβδομάδα και δεν είχαμε κάτι να κάνουμε“.
Γιατί ακόμη και τώρα, ακόμη και τον μήνα Μάιο, ο Πρωταράς είναι “νεκρός”. Και δεν παραβλέπω τις ομορφιές του μέρους και της περιοχής. Αλλά απλά προσπαθώ να σας εξηγήσω ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν φτάνει μια καλή παραλία και μια όμορφη και ακριβή βίλλα ή μια σουίτα ξενοδοχείου για να σε κάνει ευτυχισμένο όταν κάνεις διακοπές.
Ως εκ τούτου και για να μην το παρατραβήξω άλλο, αν σήμερα το Κυπριακό κράτος θέλει να επενδύσει στον τουρισμό, αν πραγματικά θέλει να το κάνει, αν θέλει να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός, θα πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Λεμεσό, θα πρέπει επιτέλους να σχεδιάσει και για την Λεμεσό, θα πρέπει να επενδύσει στην Λεμεσό.
Και χωρίς περισσότερα λόγια, σας παραθέτω πιο κάτω κάποια βασικά έργα που όπως σωστά είπε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δεν πρέπει να θεωρηθούν σαν έξοδο για το κράτος, παρά μόνο σαν επένδυση, έργα που θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προιόντος της πόλης μας αλλά και της Κύπρου γενικότερα.
- Συμπλήρωση του παραλιακού ποδηλατόδρομου ο οποίος διακόπτεται στην περιοχή της Γερμασόγειας, από το Park Beach μέχρι και το Guaba. Ο τουρισμός ποδηλάτου αναπτύσσεται ραγδαία και ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο.
- Κατασκευή των κυμματοθραυστών στην ίδια περιοχή, εδώ και χρόνια το κράτος δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση του αυτή παρά μόνο κατά καιρούς ακούμε διάφορες κούφιες υποσχέσεις.
- Υλοποίηση του έργου κατασκευής του αρχαιολογικού πάρκου στην Αρχαία Αμαθούντα συμπεριλαμβανομένης και της ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού και ταυτόχρονη κατασκευή του κομματιού του παραλιακού δρόμου στο κομμάτι αυτό το οποίο παραμένει ατέλειωτο εδώ και δεκαετίες.
- Τελευταίο αλλά ίσως πρώτο σε σημασία, υλοποίηση του έργου συνένωσης του παραλιακού με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ και ταυτόχρονη κατασκευή της Πλατείας Ειρήνης.
Το έργο αυτό είχε χαρακτηριστεί σαν πολεοδομικό αλλά ποτέ δεν συμπεριελήφθηκε στον κρατικό προυπολογισμό. Αν το κράτος αντιλαμβανόταν πραγματικά την σημασία του τουρισμού τότε θα προωθούσε την κατασκευή αυτού του έργου άμεσα. Δεν θα σας αναλύσω εδώ, ψάξτε το, βρέστε το και υλοποιήστε το άμεσα. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει.
ο ΛΕΜΕΣ ιος…