Το E.coli είναι βασική αιτία βακτηριακής διάρροιας και προέρχεται από τρόφιμα, το περιβάλλον ή το εντερικό σύστημα του ανθρώπου και των ζώων. Κι ενώ σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί σοβαρές ασθένειες, σε άλλους δεν έχει σχεδόν καμιά επίδραση.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Infectious Diseases, αναφέρεται ότι επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Duke», με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητής Ιατρικής Δρ Εφραιμ Τσαλικ, εξέθεσε 30 υγιή άτομα στο E.coli και πήραν δείγματα αίματος για αναλύσουν την γονιδιακή έκφραση, δηλαδή την έκταση ενεργοποίησης και απενεργοποίησης ορισμένων γονιδίων.
Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τους συμμετέχοντες που νόσησαν με κάποιους που παρέμειναν καλά, διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην δραστηριότητα 29 γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Εντός κάθε ομάδας, υπήρχαν αλλαγές στα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης των ασθενών. Παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν διαφορές οι οποίες μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι θα αρρωστήσουν. Και τις ερμηνεύσαμε ως σήματα που δείχνουν μια έμφυτη αντίσταση στη λοίμωξη. Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά που να αυξάνουν ή να μειώνουν την πιθανότητα της λοίμωξης μετά την έκθεση στον παθογόνο μικροοργανισμό» εξηγεί ο Δρ Τσαλικ.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να μελετήσουν και άλλα είδη λοιμώξεων, περιλαμβανομένων ιογενών κα αναπνευστικών παθήσεων, όπως η γρίπη.
«Εντοπίσαμε μια ομάδα γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως εκφράζονται αυτά τα γονίδια και πως επιδρούν στην αντίσταση και επιρρέπεια, ενδεχομένως να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες μεθόδους προστασίας του ανοσοποιητικού έναντι λοιμώξεων, όπως το E. coli ή να μπορούμε να προβλέψουμε ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης» συμπληρώνει ο ερευνητής.
ΠΗΓΗ: health.in.gr…