Αρχική Τελευταία Νέα Ενόχληση στο γήπεδο της Λεμεσού – Το πρόβλημα της ΑΕΚ Αρένα και...

Ενόχληση στο γήπεδο της Λεμεσού – Το πρόβλημα της ΑΕΚ Αρένα και η Εισαγγελική παρέμβαση

Παράτυπα δόθηκε σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη η επιχορήγηση ύψους 300.000 ευρώ από τον ΚΟΑ προς την ΑΕΚ Λάρνακας για την κατασκευή του νεόδμητου Σταδίου «ΑΕΚ Αρένα» . Στην έκθεσή του για τις οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού, ο Γενικός Ελεγκτής επισήμανε ότι: «Φαίνεται να μην ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες του άρθρου 17, αναφορικά με τις συμβάσεις του Νόμου που προβλέπει για τη Ρύθμιση των Διαδικασιών Σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα του 2016 (Ν.73(Ι)/2016)».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση του Οργανισμού με τα θεσμοθετημένα κριτήρια και τους κανονισμούς που διέπουν τις επιχορηγήσεις και όταν αυτά δεν πληρούνται δεν πρέπει να παραχωρείται επιχορήγηση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τον ΚΟΑ να δώσει ενημέρωση για τους λόγους που εγκρίθηκε και δόθηκε η επιχορήγηση.

Τα χώνει και για το Γήπεδο της Λεμεσού

Ο Γενικός Ελεγκτής δεν αφήνει «να πέσει κάτω» ούτε οι συζητήσεις για το Γήπεδο στη Λεμεσό θεωρώντας ότι το θέμα πρέπει να πάει στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων θεωρώντας ότι προκύπτει θέμα άνισης μεταχείρισης. Χαρακτηριστικά, για την ανέγερση του γηπέδου που θα χρησιμοποιούν οι ΑΕΛ, Απόλλων και Άρης και κοστίζει 15 εκ. διαφαίνεται θέμα άνισης μεταχείρισης. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι  η συνεισφορά του Οργανισμού ορίζεται σε 60% για τις επιλέξιμες δαπάνες και το υπόλοιπο 40% βαρύνει τα Σωματεία.
 

Υπέρβαση εξουσίας

Για το Γήπεδο της Λεμεσού ο Γενικός Ελεγκτής κάνει αναφορά και σε υπέρβαση εξουσίας εφόσον ο ΚΟΑ ή/και η κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να δεσμεύσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει τα εν λόγω ποσά στους σχετικούς ετήσιους προϋπολογισμούς του Κράτος ή/και του ΚΟΑ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα θέματα που προκύπτουν από τη μίσθωση της γης και όλες οι σχετικές συμφωνίες να είναι σύννομες και να συνάδουν μεταξύ τους. Αναμένεται ότι για την υλοποίηση του έργου θα προκηρυχθούν προσφορές.

Ανάμειξη Εισαγγελέα;

Επίσης, θα πρέπει να υποβληθούν στον ΚΟΑ η μελέτη, τα σχέδια και οι προδιαγραφές για τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και τους ανελκυστήρες. Ως εκ τούτου, προς αποφυγή παράτυπων ενεργειών, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις, χρειάζεται για τα πιο πάνω θέματα να ζητηθεί επίσης γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προτού γίνουν περαιτέρω ενέργειες.