Η Αλυκή της Λεμεσού χαρακτηρίζεται ως έρημος το καλοκαίρι αφού ξεραίνεται απο το υφάλμυρο νερό και ως υγρότοπος τον χειμώνα που εμπλουτίζεται με φρέσκο νερό απο τις βροχές και τα έλη.
Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Ακρωτήρι και μόλις 2 χλμ απο την Λεμεσό. Αν και είναι στην Κύπρο ελέγχεται απο τις βάσης των Βρετανών.
Η αλυκή πριν εκατοντάδες χρόνια ήταν ενωμένη με την θάλασσα. Συγκεκριμένα, υπήρχε μόνο το νοτιότερο άκρο της σημερινής Χερσονήσου και ήταν ένα μικρό νησάκι.
Με το πέρασμα του χρόνου, το νησάκι αυτό συνδέθηκε με δυο βραχίονες στεριάς με το υπόλοιπο το νησί. Τώρα παραπλεύρως υπάρχει μια αμμουδερή παραλία με μήκος 5 χλμ που λέγεται Απλώστρα, οι Άγγλοι την φωνάζουν Lady’s mile.
Είναι τριπλάσια σε μέγεθος απο των αλυκών της Λάρνακας να την καθιστά ως μεγαλύτερη σε έκταση και την σημαντικότερη της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτός ο φυσικός βιότοπος που έχει διεθνούς σημασίας είναι η σημαντικότερη περιοχή πτηνοπανίδας στην Κύπρο, προσελκύοντας πολλούς πτηνοπαρατηρητές. Το πιο δημοφιλές πτηνό στην περιοχή είναι τα χιλιάδες φλαμίνγκο (ρούτερ ροζέους),
Η εποχή που συνήθως έρχονται είναι τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου φεύγουν, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει και τους καλοκαιρινούς μήνες. Προς έκπληξη μας για δύο συνεχόμενες χρονιές μας επισκέφθηκε και το μοναδικό μαύρο φλαμίνγκο!
Περνώντας απο τους βιότοπους θα δείτε και τις πάπιες που ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες ετησίως και τους κύκνους να κολυμπάνε στα ελη αμέριμνες ανάμεσα στους χιλιάδες καλαμιώνες και τα εκατοντάδες πουλιά. Θα δείτε επίσης πουλιά που είναι σπάνια η υπο εξαφάνιση η ευπαθή ενώ πολλά είδη εξαρτώνται απόλυτα από τα είδη βιοτόπων της περιοχής.
Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι στην περιοχή σταθμεύει για ξεκούραση κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση ο μισός περίπου αφρικανικός πληθυσμός των νυφογερανών (Anthropoides virgo) που έρχονται μεταξύ μέσα Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου.
Η Κύπρος είναι μια απο της χώρες που υπέγραψε τη σύμβαση Ραμσαρ και έτσι η περιοχη ειναι προστατευομενη για να μη γίνει μετατροπή στον υγροβιοτόπο.
Αυτός ο υγροβιότοπος έχει φυσικούς πόρους με μεγάλη αξία (αναψυχική, οικονομική, επιστημονική). Υδρόβια πουλιά που μεταναστεύουν εποχιακά δεν νιώθουν καμία απειλή.
Όμως δεν ξέρουμε αν υπάρχουν επιπτώσεις με τις τεράστιες κεραίες των βρετανικών βάσεων που τοποθετήθηκαν για να κατασκοπεύουν την Μέση Ανατολή.
Επίσης τα στρατιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα προκαλούν ηχορύπανση απο το αγγλικό στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου.
Γύρω στην περιοχή υπάρχουν Μοναστήρια, ξωκλήσια και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους….