Αρχική Τελευταία Νέα Η μπάλα στα κόμματα για την έδρα της Λεμεσού

Η μπάλα στα κόμματα για την έδρα της Λεμεσού

Ρίχνει την μπάλα στο γήπεδο των κομμάτων η κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο που θα δοθεί θεραπεία στο πρόβλημα που προέκυψε με την κενωθείσα έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σε συνεννόηση και με τη Νομική Υπηρεσία δύο σενάρια τα οποία θα θέσει ενώπιον των κομμάτων για εισηγήσεις, πριν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση.
 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εντός των ημερών το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή στα κόμματα με την οποία θα τους ζητά να καταθέσουν απόψεις σχετικά με τις δύο προτάσεις που θα τεθούν ενώπιόν τους. Η πρώτη πρόταση θα προβλέπει τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με παραμονή της έδρας στην Αλληλεγγύη και αναπλήρωση της έδρας με τον πρώτο επιλαχόντα, δηλαδή τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος και κατείχε την έδρα μέχρι πριν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Η ρύθμιση αυτή, ουσιαστικά θα καλύπτει το κενό των δεκαπέντε ημερών που μεσολαβεί από την ημέρα των εκλογών μέχρι την πρώτη συνεδρία της Βουλής και την ορκωμοσία ενός βουλευτή. Η ρύθμιση αυτή, με ειδική πρόνοια θα επιλύει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κενωθείσα έδρα, αλλά το σημαντικότερο θα δίνει λύσεις για το μέλλον καθώς η αναπλήρωση μιας κενωθείσας έδρας θα μπορεί να γίνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος από την πρώτη μέρα.
 
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της αναπληρωματικής εκλογής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προκηρυχθούν ξανά εκλογές που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την κενωθείσα έδρα της Λεμεσού και θα ισχύει ως λύση σε κάθε μελλοντικό ζήτημα που θα προκύπτει με κάποια βουλευτική έδρα. Αναπληρωματικές εκλογές για βουλευτική έδρα είχαν γίνει στο παρελθόν με την έδρα μάλιστα να αλλάζει κόμμα. Ωστόσο με την αλλαγή της νομοθεσίας, η κενωθείσα έδρα πήγαινε στον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου του κόμματος. Στην περίπτωση όμως της Αλληλεγγύης, η έδρα κενώθηκε, όπως αποφάνθηκε το Εκλογοδικείο, προτού δοθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση για να είχε κατακυρωθεί η έδρα στην Αλληλεγγύη και ως εκ τούτου να μπορούσε να γίνει η αναπλήρωση με τον πρώτο επιλαχόντα.

Τότε, όταν προέκυψε το θέμα με την αποποίηση της έδρας από την Ελένη Θεοχάρους, είχε ζητηθεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, καθώς είχε διαπιστωθεί το νομικό κενό που υπήρχε, αφού η νομοθεσία δεν προβλέπει τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ένας βουλευτής αποποιηθεί την έδρα του προτού δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την πλήρωση της θέσης από τον πρώτο επιλαχόντα. Όπως προέβλεπε δηλαδή η νομοθεσία από την ορκωμοσία ενός βουλευτή και μετά. Έτσι την έδρα της Αλληλεγγύης κατέλαβε ο Γιώργος Παπαδόπουλος που ήταν δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό.
 
Ο τέως βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, ζητώντας ακύρωση της έδρας του κ. Παπαδόπουλου και τελικά κέρδισε την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση η οποία εκδόθηκε πριν από ένα περίπου μήνα. Έκτοτε η έδρα παραμένει κενή, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η δεδηλωμένη θέση από πλευράς κυβέρνησης για άμεση επίλυση του θέματος.
 
Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα. Ο οποίος είχε προτείνει τότε ως θεραπεία, νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Από πλευράς ΔΗΣΥ είχε τεθεί έντονα το ζήτημα της αναπληρωματικής εκλογής, συνδυάζοντας το θέμα και με την έδρα της κ. Θεοχάρους στην Ευρωβουλή, η οποία είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Ο λόγος που προκλήθηκε το ζήτημα με τη συγκεκριμένη έδρα είναι γιατί η κ. Θεοχάρους δεν μπορούσε να έχει διπλή ιδιότητα και άρα για να ορκιζόταν στην κυπριακή Βουλή, θα έπρεπε να είχε αποποιηθεί την έδρα στην Ευρωβουλή.
 
Μετά από παρέλευση αρκετών ημερών, τελικά το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία κατέληξε στο να υποβάλει ενώπιον των κομμάτων δύο σενάρια, αναμένοντας τις εισηγήσεις τους και κατόπιν, λαμβάνοντας τις υπόψη, να προχωρήσει στην ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή για έγκριση. Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει εντός των ημερών.
 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΝΟΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
 
Η Συνθήκη Εγγυήσεως δεν δίνει το δικαίωμα της μονομερούς απόφασης, αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η Αλληλεγγύη, απαντώντας σε αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Με πολύ στόμφο και αγανάκτηση ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο μίλησε για την πρωταρχική αναγκαιότητα κατάργησης του «μονομερούς» δικαιώματος της Τουρκίας να επεμβαίνει στην Κύπρο. Για χάρη της τάξης και για όσους ακόμα δεν ξεχνούν, η ισχύουσα Συνθήκη Εγγυήσεως (Παράρτημα Β) δεν ομιλεί ούτε παρέχει μονομερές δικαίωμα επέμβασης σε κανένα. Το άρθρο IV προνοεί ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις –όταν εγείρεται θέμα παραβίασης της Συνθήκης– διαβουλεύονται μεταξύ τους για τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των προνοιών της Συνθήκης. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, η κάθε εγγυήτρια δύναμη διατηρεί το δικαίωμα να πάρει μέτρα με μοναδικό σκοπό να επαναφέρει την κατάσταση πραγμάτων που προνοούνται στη Συνθήκη».
 
Το Κίνημα Αλληλεγγύη προσθέτει πώς «αν είναι με αυτά τα μυαλά που θα πάρουμε μέρος στις επικείμενες συνομιλίες, τότε μας περιμένουν ακόμα πιο πέτρινα χρόνια».

 

Πηγή: Philenews