Πυρά κατά ανθρώπων που αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από πατέρα μαθητή Λυκείου στη Λεμεσό.
Ο κ. Κ. Ε. επικοινώνησε με το ThemaOnline και εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί όπως εξήγησε το παιδί του αντιμετωπίστηκε με τον χείριστο τρόπο από τους εκπαιδευτικούς του, αλλά και από στέλεχος της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τα όσα μα ανέφερε και τα οποία επιβεβαιώνονται μέσω εγγράφων, το παιδί του είχε μεγάλο αριθμό απουσιών, λόγω οικογενειακών ζητημάτων που προέκυψαν εντός της περασμένης σχολικής σεζόν. Κι ενώ έκθεση Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου αναφέρει ξεκάθαρα πως θα είναι καταστροφικό για το παιδί αν δεν του δώσουν την ευκαιρία να δώσει τουλάχιστον εξετάσεις για να μην χάσει την χρονιά, έπραξαν ακριβώς αυτό. Αποφάσισαν να τον αφήσουν απευθείας στάσιμο…
«Είναι σαν να διώχνουν το παιδί μου από το σχολείο αγνοώντας εκπαιδευτικό ψυχολόγο» ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο πατέρας του μαθητή στο ThemaOnline.
Και πρόσθεσε: «Το παιδί μου δεν είχε παραβατική συμπεριφορά. Δεν έχει κακό χαρακτήρα. Οι συνθήκες στη ζωή του άλλαξαν απότομα, με το που πήγε στην 1η Λυκείου. Οι αλλαγές ήταν μεγάλες και δεν ευθυνόταν. Παρουσίαζε μια στάση άρνησης και παρακολουθείτο από ψυχολόγο. Μοιραία έκανε απουσίες. Ενόψει όλων αυτών αποτάθηκα στη διεύθυνση του σχολείου και στον Υπουργό Κώστα Καδή. Αν και ο κ. Καδής ήταν θετικός στο αίτημά μου, εντούτοις ο καθηγητικός σύλλογος και ο υπεύθυνος της Μέσης Εκπαίδευσης αποφάσισαν να αφήσουν το παιδί στην ίδια τάξη χωρίς να του δώσουν την ευκαιρία να δώσει εξετάσεις».
«Το θεωρώ εγκληματικό αυτό απέναντι σε ένα 15χρονο παιδί. Η έκθεση του εκπαιδευτικού ψυχολόγου, του πλέον ειδικού, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το παιδί θα έχει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Κ.Ε. Καια συνέχισε λέγοντας: «Εδώ να σημειώσω ότι ο Υπουργός είδε με κατανόηση το ζήτημα. Όχι όμως ο καθηγητικός σύλλογος και το αρμόδιο άτομο της Μέσης Εκπαίδευσης. Ο τελευταίος, απάντησε ένα μήνα μετά σε σχετική επιστολή που είχα στείλει από τον Μάιο. Δεν αντιμετώπισαν με ανθρωπιά τον γιο μου και την οικογένειά μας».
Εδώ να σημειωθεί ότι η έκθεση του Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου αναφέρει μεταξύ άλλων για τον 15χρονο μαθητή: «…παρουσιάζει αρκετά στοιχεία ‘Μικτής διαταραχής κατάθλιψης- άγχους’. Η πιο πάνω κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική έκπτωση στη σχολική του λειτουργικότητα, με αποτέλεσμα στο παρόν στάδιο ο … λόγω του αυξημένου αριθμού απουσιών, να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της στασιμότητας. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα παρά μόνο πολύ πιθανόν να οδηγήσει τον … σε ολοκληρωτική αποχώρηση από το σχολείο. Αν και υπήρξε σημαντική βετίωση στο θέμα των απουσιών του … στα μέσα της χρονιάς, δυστυχώς τον τελευταίο περίπου μήνα, οι οικογενειακές καταστάσεις που βιώνει (επικείμενο διαζύγιο) έχουν επιφέρει μια επειδείνωση της κατάστασης του και την κατακόρυφη αύξηση των απουσιών του. Στα θετικά είναι ότι ο … δέχτηκε και έχει ξεκινήσει συνεδρίες με κλινικό ψυχολόγο στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση τα πιο πάνω, και λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών του …, εισηγούμαι στον καθηγητικό σύλλογο του Λυκείου … όπως επιδείξει την μέγιστη δυνατή επιείκεια στην περίπτωση του μαθητή …, πάντα μέσα στα πλαίσια των κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, με στόχο την αποφυγή της στασιμότητας».
Η απάντηση από το στέλεχος της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, φανέρωνε πως δεν λήφθηκαν υπόψιν οι πιο πάνω παράγοντες, αφού στην επιστολή του εστίασε στο σύνολο των απουσιών (302, οι 223 εκ των οποίων δικαιολογημένες).
Παρουσιάζουμε και την επιστολή του πατέρα προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή:
Πηγή: ToThemaOnline