Η Δρ Τζοες Τζασπερς και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο «Erasmus» στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, διαπίστωσαν ότι «τα οφέλη της φλιμπανσερίνης είναι οριακά» δεδομένου ότι «μια στις τρεις γυναίκες βιώνει παρενέργειες, μεταξύ των οποίων συχνότερα αφορούν ζαλάδα, υπνηλία, ναυτία και κόπωση».
Η φλιμπανσερίνη, που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Αύγουστο του 2015 και χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως το «ροζ Βιάγκρα», στοχεύει στην θεραπεία της διαταραχής της δραστηριότητας της σεξουαλικής επιθυμίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η μειωμένηλίμπιντο επηρεάζει το 10% με 40% των γυναικών και ορίζεται ως έλλειψη επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα, που δεν προκαλείται από παράγοντες, όπως φάρμακα, ψυχικές διαταραχές ή στρες.
Η φλιμπανσερίνη δρα επηρεάζοντας τους εγκεφαλικούς υποδοχείς που σχετίζονται άμεσα με την σεξουαλική αφύπνιση των γυναικών.
Οι Ολλανδοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πέντε ήδη δημοσιευμένες μελέτες και τρεις αδημοσίευτες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά 6.000 γυναίκες. Οι συμμετέχουσες της ομάδας παρέμβασης είχαν πάρει 100 mg φλιμπανσερίνης καθημερινά πριν κοιμηθούν.
Όσες πήραν φλιμπανσερίνη είχαν μισή επιπλέον ικανοποιητική ερωτική επαφή ανά μήνα, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν πάρει ανενεργό φάρμακο. Επίσης, είχαν περίπου τετραπλάσιες πιθανότητες να νιώσουν ζαλάδα και υπνηλία, υπερδιπλάσιες πιθανότητες για ναυτία και σχεδόν 60% επιπλέον κίνδυνο για κόπωση.
«Η φλιμπανσερίνη εγκρίθηκε με την τρίτη προσπάθεια, παρά την σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του FDA να την απορρίψει» γράφουν στο σχόλιο τους οι Δρ Στήβεν Βολοσιν και Λίσα Σβαρτζ από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και Κλινικής Πράξης «Dartmouth» των ΗΠΑ. Και υπενθυμίζουν ότι το σκεύασμα συνοδεύεται από προειδοποίηση «black-box» (την ανώτατη προειδοποίηση που αποδίδει σε σκευάσματα ο FDA) διότι οι γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν υπόταση ή λιποθυμία σε περίπτωση χρήση του με αλκοόλ, άλλα συγκεκριμένα φάρμακα ή να εκδηλώσουν ηπατικά προβλήματα.
Η Δρ Τζασπερς συμπληρώνει ότι «τα ευρήματα της δικής μας μελέτης δείχνουν ότι ο FDA θα πρέπει να ξανασκεφτεί την έγκριση της φλιμπανσερίνης», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι ίσως στην αρχική του απόφαση να συμπεριέλαβε και άλλους παράγοντες που δεν καλύφθηκαν από την ολλανδική μετά-ανάλυση.
Πάντως, ο Δρ Βολοσιν τονίζει ότι ο FDA έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών μετά την έγκριση του φαρμάκου.
Από την πλευρά της φαρμακευτικής εταιρείας Valeant που ανέπτυξε την φλιμπανσερίνη ο Δρ Ταγκ Ραμακρισνα πρόεδρος Έρευνας, Ανάπτυξης και Ποιότητας υπογραμμίζει ότι «η μελέτη επιβεβαίωσε τα ευρήματα των μελετών που υποβάλλαμε στον FDA για να πάρουμε έγκριση. Επίσης, οι αναλύσεις ήδη δημοσιευμένες στοιχείων ενέχουν λιγότερο επιστημονικό βάρος από αυτό των κλινικών δεδομένων που αξιολογεί ο FDA. Αναλύσεις σαν αυτές που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine, παραλείποντας στοιχεία και υποτιμώντας τη σημασία της αυξημένης σεξουαλικής ικανοποίησης στις γυναίκες με χαμηλή ερωτική επιθυμία, καθιστούν δυσκολότερη την συζήτηση του προβλήματος».
Ο Δρ Ραμακρισνα σημειώνει τέλος ότι οι γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο θα πρέπει να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους στις επιλογές που έχουν.ΠΗΓΗ: health.in.gr…