« Ίσως μερικοί να είναι ικανοποιημένοι να βλέπουν το ίδρυμα όπως ήταν τόσα χρόνια, αδρανές»
Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε εκ μέρους των αγωνιστών της ΕΟΚΑ η απόφαση του Ιδρύματος Γεώργιος Γρίβας Διγενής που έχει έδρα στην Ελλάδα, να αναζητήσει επενδυτές για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και δίδυμων πύργων στο σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος και το κρησφύγετο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγιώτης Γ. Γιώρκας, ξεκαθαρίζει στην OffsiteCy ότι στόχος είναι να αναδειχθεί ο ιστορικός χώρος.
«Ασφαλώς περιμένουμε να υπάρξουν αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση. Ίσως μερικοί να είναι ικανοποιημένοι να βλέπουν το ίδρυμα όπως ήταν τόσα χρόνια, αδρανές.
Αλλά ως γεγονός δεν
περιμέναμε να γίνεται σκόπιμη παραπληροφόρηση όπως ότι δήθεν θα γκρεμίσουμε το κρησφύγετο, τον τάφο και το άγαλμα του Διγενή. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ιστορικό χώρο. Ήδη κάνουμε ενέργειες για την ίδρυση και αναγνώριση του Μουσείου αγώνα, όπως προβλέπει ο σκοπός του ιδρύματος», τόνισε στην OffsiteCy ο κ. Γιώρκας προσθέτοντας ότι εφόσον ολοκληρωθεί η αξιοποίηση της περιουσίας, το ίδρυμα θα αποκτήσει νέες δυνατότητες και θα δύναται να εκπληρώνει τους σκοπούς του.
«Είναι ηθικό χρέος μας και θα το πράξουμε, χωρίς να αποσκοπούμε σε καμιά προσωπική ωφέλεια, τηρούντες πάντοτε δημοσιότητα και διαφάνεια» δήλωσε ο κ. Γιώρκας τονίζοντας η Δ.Ε δεν επιθυμεί και θα αποφύγει κάθε σύγκρουση με όσους διαφωνούν, επιδιώκοντας την ενότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΕΠΑΛ) σε ανακοίνωση του είχε κάνει λόγο για βεβήλωση ενός ιστορικού χώρου και εξευτελισμό του απελευθερωτικού αγώνα.
Τι θα γίνει
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δ.Ε του Ιδρύματος ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ, θα γίνουν και έργα που θα παραχωρηθούν στον επενδυτή για εκμετάλλευση επί σειρά ετών, ενώ η κυριότητα τους θα παραμένει στο ίδρυμα. Η έκταση των ιδιοκτησιών στην περιοχή Αγ. Νικολάου στη Λεμεσό όπως μας επεσήμανε, είναι 22 στρέμματα και ο χώρος κάλυψης είναι ελάχιστος και δεν θα επηρεάσει τους ιστορικούς χώρους, αλλά τουναντίον σκοπός είναι να αναδειχθούν. Στον χώρο αυτό υπάρχουν, το κρησφύγετο – ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, ο τάφος και το άγαλμα του Διγενή και το ιστορικό πλοιάριο ΣΕΙΡΗΝ.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Γιώρκας, το ίδρυμα τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να εξασφαλίσει οικοδομική άδεια για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών όπως συντήρηση και προστασία του κρησφυγέτου, στέγαστρο του πλοιαρίου και διαμόρφωση του χώρου του μνημείου.
«Η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε λόγω προσκομμάτων από τον Δήμο Λεμεσού, εξ αιτίας κομματικών πεποιθήσεων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά από ένα μακροχρόνιο αγώνα, εξεδόθη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δικαιώνει το ίδρυμα (Μάιος 2015) πλην όμως ο Δήμος συνεχίζει την ίδια τακτική ακόμη και σήμερα», δηλώνει ο κ. Γιώρκας προσθέτοντας ότι το ίδρυμα, μετά από χρόνια εγκατάλειψη , λόγω χρόνιων διοικητικών ανωμαλιών, από τον Δεκέμβριο του 2012 απέκτησε νέα Διοίκηση.
«Ως νέα Δ.Ε, αντιμετωπίσαμε όλα τα χρόνια προβλήματα, δίνοντας λύσεις. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι δεν είχε ούτε δηλωμένη έδρα, ούτε ΑΦΜ, ούτε νομιμοποίηση στις τράπεζες, οι δε λογαριασμοί ήταν αδρανείς επί χρόνια. Δημιουργήσαμε ιστοσελίδα www.digenisidrima.gr και επιμεληθήκαμε όλο το περιεχόμενο της (καταχώρηση καταστατικού, ισολογισμών -προϋπολογισμών , εκθέσεων, βιογραφικού του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, επετειολογίων για την περίοδο 1955 – 1959 και 1960 μέχρι τον θάνατο του Διγενή. κλπ). Δημιουργήσαμε σελίδα στο F/B , και επανεκδόσαμε τα συγγράμματα του Αρχηγού (Απομνημονεύματα και Ανταρτοπόλεμος). Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι τα εισοδήματα του ιδρύματος (από τόκους καταθέσεων) δεν επαρκούν ούτε για πληρωμή των τελών αποχέτευσης (ΣΑΛΑ) Καταλήξαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι χωρίς αξιοποίηση της περιουσίας , το ίδρυμα δεν έχει κανένα μέλλον», αναφέρει ο ίδιος εξηγώντας ότι σε συνεργασία με τις δραστηριοποιημένες οργανώσεις αγωνιστών συστάθηκε Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτιζόμενη από τους Χ. Φεραίο, Α. Μαϊμάρη, Σ. Ποιηταρίδη, Π. Σωτηριου και Κ. Μάνουλο.
Η Σ.Ε μετά από μελέτες πρότεινε σχέδια ενιαίας ανάπτυξης βάσει των οποίων αφενός μεν θα γίνουν και τα έργα στον ιστορικό χώρο (μουσείο, προστασία κρησφυγέτου, πλοιαρίου και διαμόρφωση χώρου μνημείου) αφ ετέρου δε κτίριο για στέγαση οργανώσεων του Ιδρύματος και εκμετάλλευση από το ίδρυμα που θα του αποφέρει έσοδα της τάξεως των 100.000 ευρώ ετησίως όπως υπολογίζει η Σ.Ε.
Πηγή: Offsite