Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το θερινό σχολείο με θέμα Μέθοδοι Έρευνας στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή (RMHCI 2016 – http://idlab.tlu.ee/rmhci/) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου 2016. Στο θερινό σχολείο συμμετείχαν 44 διδακτορικοί φοιτητές και επαγγελματίες που ειδικεύονται στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή από 24 διαφορετικές χώρες.
Το σχολείο έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες για μάθηση, συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες. Το RMHCI 2014 πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας και το RMHCI 2015, στη Λεμεσό. Το θερινό σχολείο το 2014 είχε παρουσιαστεί στο ACM Interactions (https://goo.gl/7uhGM4).
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης (Κοσμήτορας της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης – http://www.cyprusinteractionlab.com/) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ένας από τους εμπνευστές αυτής της σειράς Θερινών Σχολείων και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην καθοδήγηση, την οργάνωση και τον συντονισμό των εκδηλώσεων αυτών.
Το σχολείο σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθήσει τους διδακτορικούς φοιτητές και τους επαγγελματίες να κατανοήσουν τις ερευνητικές μεθόδους στον τομέα της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI) και να τους επιτρέψει να συνδυάζουν και να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ερευνητικές προκλήσεις.
Το σχολείο περιελάμβανε ομιλίες από εξέχοντες ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες στον τομέα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου υπολογιστή (Dr. Duncan Brumby από UCL, Jettie Hoonhout από τη Philips Research, Καθηγήτρια Geraldine Fitzpatrick από το TU Wien Austria, Dr. Chee Siang Ang από το Πανεπιστήμιο του Kent, Dr. Effie Lai-Chong Law από το University of Leicester) καλύπτοντας θέματα όπως ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδοι έρευνας, μικτή μέθοδος, ερευνητικός σχεδιασμός και δεοντολογία. Ο τοπικός διοργανωτής ήταν ο Hrvoje Belani.
Καθόλη τη διάρκεια του θερινου σχολείου, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες προκειμένου να προτείνουν ερευνητικές λύσεις και δημιουργικές ιδέες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με περιβάλλοντα υποβοηθούμενης διαβίωσης. Το σχολείο πιστώθηκε με 4 ECTS από το Πανεπιστήμιο του Ταλίν, μέσω του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Εσθονίας.
Το θερινό σχολείο υλοποιήθηκε μέσα από τη γενναιόδωρη υποστήριξη του ACM SIGCHI, του COST και του Πανεπιστημίου του Ταλίν….