Τουρίστες, φοιτητές, με νέους πεζόδρομους και πολύ πολύ πράσινο. Αυτή είναι η συνταγή για να μπορέσει το κέντρο της Λεμεσού να παραμείνει στην ζωή και να μεγαλώσει, να γίνει ακόμη πιο όμορφο, πιο ελκυστικό, πιο ζωντανό και την μέρα και την νύκτα. Χωρίς τουρίστες, χωρίς φοιτητές το κέντρο θα πεθάνει.
Θα εξηγήσω πιο κάτω ένα περίπου τι θέλω να πω. Μετά την ανάπλαση που έγινε και που ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να στηριχθούν και να υποστηριχθούν όλα όσα έγιναν. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά σε έργα. Θα σταθώ στο δίπτυχο τουρισμός και φοιτητές, γιατί αυτοί είναι το κλειδί.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ:Εδώ και μερικά χρόνια λειτούργησε στο κέντρο της πόλης μας το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ήταν μια απόφαση συνειδητή από τους ανθρώπους, τους Λεμεσιανούς που προώθησαν την ιδέα αυτή με στόχο και σκοπό πρώτιστα να αναστηθεί το κέντρο που ήταν νεκρό με ανθρώπους σε αυτό όλο το 24ωρό.
Το ΤΕΠΑΚ λειτούργησε και λειτουργεί έκτοτε με χίλια δυο προβλήματα. Η μη τήρηση των υποσχέσεων και υποχρεώσεων του κράτους προς το πανεπιστήμιο της πόλης μας, η έλλειψη χώρων διδασκαλίας αλλά και άλλων αναγκαίων χώρων που χρειάζεται ένα πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει. Πολλά, πάρα πολλά.
Ο πόλεμος που δέκτηκε και δέχεται από το κατεστημένο της πρωτεύουσας χωρίς να έχει την ανάλογη στήριξη από την τοπική κοινωνία, δυστυχώς, ο πόλεμος που δέχεται από το άλλο κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο προφανώς και έχει μεγαλύτερες προσβάσεις στα κέντρα αποφάσεων και στην ελίτ του Κυπριακού κράτους.
Όλα αυτά κράτησαν και κρατούν το ΤΕΠΑΚ για την τελευταία πενταετία στάσιμο. Οι νέοι κλάδοι σπουδών που θα έπρεπε να λειτουργήσουν, τα νεα τμήματα και οι νέες σχολές, παραπέμθηκαν από το Κυπριακό κράτος στις Ελληνικές καλένδες κι΄ας είναι κλάδοι σπουδών αναγκαίοι και συμβατοί με την οικονομία.
Όπως για παράδειγμα ο τομέας των υδρογονανθράκων με το τμήμα χημικών μηχανικών, όπως το τμήμα φαρμακευτικής με δεδομένη την παρουσία στην πόλη μας των δυο μεγάλων φαρμακοβιομηχανίων και βεβαίως η Σχολή Καλών Τεχνών που ήταν και η πρωμετωπίδα όσων εμπνεύστηκαν ένα τέτοιο πανεπιστήμιο στη Λεμεσό.
Το αποτέλεσμα της στασιμότητας στην οποία κρατεί το Κυπριακό κράτος το ΤΕΠΑΚ, την ώρα που ξοδεύει εκατομμύρια για να λειτουργήσει ιατρική σχολή στην Λευκωσία, ήταν κι’ ο αριθμός των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ να παραμείνει στάσιμος και να μην ξεπερνά την τελευταία τετραετία τις δυο χιλιάδες φοιτητές.
Και ο αριθμός αυτός είναι λίγος, πολύ μικρός για να μπορεί να αναπτυχθεί το πανεπιστήμιο μας αλλά πρώτιστα για να μπορεί να κρατηθεί στην ζωή το κέντρο της Λεμεσού και να πάει ακόμη πιο μπροστά. Γιατί για όσους δεν κατάλαβαν ας το ψάξουν πως φοιτητές κρατούν την οικονομία πολλών πόλεων στην Ευρώπη.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:Η τακτική, πρακτική και όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο των πλείστων μικρών ξενοδοχείων της πόλης μας και μετατροπής τους είτε σε γραφειακά συγκροτήματα είτε σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, είχε σαν αποτέλεσμα η Λεμεσός την τελευταία δεκαετία να ξεμείνει από τουρισμό.
Η Λεμεσός μια πόλη με όλα τα δεδομένα για να είναι η πρωμετωπίδα του Κυπριακού τουρισμού και η μοναδική πόλη που θα μπορούσε να κτιστεί πάνω της ένα πραγματικό πρόγραμμα για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, μαζεύει σήμερα μόλις το 10% των τουριστών, δηλαδή κάπου 200 χιλιάδες ετησίως.
Μιλάμε για νούμερα απίστευτα και εξευτελιστικά και βεβαίως για να φθάσουμε σε αυτό φταίνε πολλά αλλά πρώτιστα φταίνε πολλοί. Πριν αναφερθώ και πάλι στο Κυπριακό κράτος που και στην περίπτωση αυτή κάνει μεσάνυκτα θα σημειώσω και την ανεπάρκεια και ανικανότητα των τοπικών αρχών για το θέμα αυτό.
Αν η Λεμεσός δεν καταφέρει να προσελκύσει μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών και μάλιστα καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου και έχει αυτή την δυνατότητα, τότε ότι κι΄αν κάνουμε το κέντρο της πόλης μας όπως αυτό έχει διαμορφωθεί θα ξαναπέσει σε μαρασμό γιατί με τον τοπικό πληθυσμό δεν μπορεί να διατηρηθεί.
Δεν μπορεί η Λεμεσός με τα δυο Αρχαία Βασίλεια, Αμαθούντα και Κούριο, με μια παραλιακή που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα μήκος, με όσα έγιναν και υπάρχουν σήμερα στο κέντρο και το μεσαιωνικό κάστρο όπου εκεί έγιναν οι μοναδικοί βασιλικοί γάμοι των Εγγλέζων εκτός Λονδίνου, να μην έχει τουρισμό.
Δεν μπορεί η Λεμεσός με δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά κι΄ένα καρναβάλι το οποίο πρόσφατα το CNN προέβαλε σαν το ίσως καλύτερο καρναβάλι στον κόσμο μετά από αυτό του Ρίο στην Βραζιλία να μην μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες ακόμη και κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Δεν μπορεί η Λεμεσός να είναι η πόλη με αναφορές για το ότι σε αυτήν κατασκευάστηκε το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο, με αναφορές και μάλιστα του National Geographic για την εξεύρεση του αρχαιότερου αρωματοποιείου στον κόσμο και να μην κτίζουμε την προσέλκυση τουριστών και πάνω σ΄αυτά.
Και τέλος δεν μπορεί η Λεμεσός, το λιμάνι της πόλης μας να μην μπορεί να προσελκύσει τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που διασχίζουν ολόχρονα την Μεσόγειο, είτε γιατί η Αρχή Λιμένων τα διώχνει με τα υπέρογκα τέλη που τα χρεώνει είτε γιατί εμείς οι ίδιοι δεν αντιληφθήκαμε την σημασία του τουρισμού κρουαζιέρας.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:Αν η Λεμεσός δεν παλέψει, δεν απαιτήσει, δεν φωνάξει, δεν οργανωθεί για να πετύχει την αύξηση φοιτητών και τουριστών, το κράτος βεβαίως δεν το κόφτει, τότε δεν θα επιβιώσει ούτε το κέντρο αλλά ούτε και η πόλη της Λεμεσού. Αυτά τα δυο πρέπει να είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα πρέπει να κτιστεί η αναγέννηση της οικονομικής ζωής της πόλης μας.
Κλείνοντας κι΄επειδή είναι σωστό να καταγράφουμε όσα βλέπουμε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Λεμεσό κι΄επειδή βρίσκονται στα πλαίσια των όσων εμπνεύστηκα για να γράψω, σας παραθέτω πιο κάτω μερικά από τα σημεία από τις εισηγήσεις της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Λεμεσού όπως αυτές παρουσιάζονται σε δημοσίευμα στη Φωνή της Λεμεσού.
- Να επιτρέπεται σε όλο το κέντρο η δημιουργία ξενοδοχείων τύπου boutique hotels και μείωση απαιτήσεων ΚΟΤ.
- Μειώσεις απαιτήσεων για δημιουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
- Πεζόδρομοι όπου είναι εφικτό με απώτερο στόχο την συνολική πεζοδρόμηση του κέντρου.
- Να δημιουργηθεί ο αστικός περίπατος με πεζοδρόμηση δρόμων με συγκεκριμένη όδευση όπως φαίνεται στο σχέδιο που ετοιμάστηκε που συνδέεται ο Ζωολογικός Κήπος με την Περιοχή του κάστρου με διαδρομή που ενοποιούνται οι δημόσιοι ανοικτοί χώροι και κτήρια του κέντρου. Η διαδρομή συνδέει Ζωολογικό Κήπο, Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ, Βιβλιοθήκη, Αγία Τριάδα, Αγία Νάπα, Πλατεία Ηρώων, Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητηρίου), Πλατεία Σαριπόλου, Αγία Νάπα και περιοχή Κάστρου.
- Να ενισχυθεί η συνέχεια του παραλιακού μετώπου μεταξύ παλαιού λιμανιού και Μαρίνας Λεμεσού. Να υπάρχει οργανική σύνδεση με το κέντρο.
- Αύξηση χώρων πρασίνου σε 25% στα πολύ μεγάλα τεμάχια.
ο ΛΕΜΕΣ ιος…