Δεν θα αναφερθώ για τα μαγαζιά στην τουριστική περιοχή τα οποία έχουν “μαράνει” εδώ και πολλά χρόνια.
Θα μιλήσω για το κέντρο της πόλης, την αναβάθμιση που έγινε τα τελευταία χρόνια, τις πλατείες που έχουν δημιουργηθεί και την ζωή που πήραν οι περιοχές του Κάστρου, της Σαριπόλου, του Ζιγκ Ζαγκ, αλλά και την ζωή που πρέπει να δοθεί στην Πλατεία Ηρώων και την Ανεξαρτησίας.
Όλα αυτά και σαφώς θα επηρεαστούν οικονομικά από το άνοιγμα του εμπορικού τμήματος της Μαρίνας Λεμεσού όπου ήδη λειτουργούν οι 12 χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας και όπου πάρα πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν και τα 42 συνολικά καταστήματα/μαγαζιά.
Δεν λέω και ας μην παρεξηγηθώ ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξει η Μαρίνα γιατί θα κλείσει άλλες περιοχές και άλλα τέτοια παράξενα και παράλογα που έχω ακούσει και ακούω πάρα πολύ συχνά. Λέω ότι καλώς άνοιξε και έγινε η Μαρίνα και θα πρέπει να κτίσουμε άμεσα πάνω σ΄αυτό.
Πως; Με τις αρχές της πόλης να παίρνουν άμεσα δράση, να κάνουν αυτό που δεν έκαναν μέχρι χθες και να σχεδιάσουν τους τρόπους που παράλληλα ο τουρισμός θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί αλλά το ίδιο να συμβεί άμεσα και με τον φοιτητόκοσμο του ΤΕΠΑΚ.
Αυτοί οι δυο πυλώνες θα πρέπει να είναι η βάση σχεδιασμού για το σήμερα για την πόλη μας. Διαφορετικά το κέντρο, ότι φτιάξαμε, θα “μαραζώσει” πολύ γρήγορα και αυτό. Προτείνω λοιπόν και γενικά και αρχικά τα όσα θα αναφέρω συνοπτικά και απλά πιο κάτω.
- Να συντονιστούν όλοι οι δήμοι μαζί, ας μην κάθονται στην κλούβα οι περιφερειακοί δήμοι γιατί κάθε δήμος στη Λεμεσό τον αφορά το εμπορικό κέντρο της πόλης μας. Και να σχεδιάσουν όλοι μαζί δράσεις για τον τουρισμό, για τα πανεπιστήμια.
- Να ενώσουν δυνάμεις και να πάρουν δράσεις όλες οι αρχές οι οποίες ελέγχουν το 25 χιλιομέτρων μήκους παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, τις 33 συνολικά παραλίες χωρίς να κάνει ο καθένας τα δίκα του. Ή ακόμη καλύτερα, να αναλάβει την διαχείριση των παραλιών μια νεα άρχη, ένας ίσως συναιτεριστικός οργανισμός ο οποίος θα προβάλει πρότυπα και θα επιβάλει όμοια παρουσία και εμφάνιση σε όλο το μήκος του παραλικού μας μετώπου.
- Ευπρεπισμός του κέντρου. Να δοθεί ένα τέλος στην παράνομη στάθμευση, στην άγρα πελατών, στην καθαριότητα, στην ασφάλεια, στην κυκλοφορία τροχοφόρων μέσα στους πεζόδρομους και τις πλατείες. Να δώσουμε περισσότερο πράσινο και λιγότερο αυτοκίνητο στο κέντρο της Λεμεσού. Και διαρκείς εκδηλώσεις, μουσικές και πολιτιστικές μέσα στους δρόμους, τους πεζοδρόμους και τις πλατείες.
- Αύξηση των ποδηλατικών διαδρομών και ιδιαίτερα ολοκλήρωση του παραλιακού ποδηλατόδρομου με άμεση έναρξη εργασιών για κατασκευή του κομματιού που δεν έγινε από το Δασούδι μέχρι και το Guaba και όπου αλλου χρειαστεί.
- Η εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης Λεμεσού είτε να αναλάβει πραγματικό και κυρίαρχο ρόλο σε αυτό που θα έπρεπε να κάνει σύμφωνα και με το όνομα της, είτε δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ας ξεκινήσει λοιπόν με δράσεις διαδραστικές χρησιμοποιώντας και εμπλέκοντας και νεα παιδιά και νέες τεχνολογίες και το ΤΕΠΑΚ. Μια καλή αρχή θα ήταν η δημιουργία για παράδειγμα ενός Android και ενός iOS application για την Λεμεσό.
- Τέλος το ΕΒΕΛ, ο σύνδεσμος ξενοδόχων και όλοι οι άλλοι οργανωμένοι επαγγελματικοί φορείς να βρουν τρόπους να συνεργαστούν να σχεδιάσουν και πρώτιστα να δράσουν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν καλύτερα και δεν χρειάζεται να τους παραθέσω εγώ. Αυτοί είναι το βαρύ πυροβολικό και θα πρέπει να δράσουν κι΄αυτοί άμεσα και πραγματικά.
Είναι βεβαίως και η ευθύνη του κράτους. Είναι ευθύνη της πολιτείας να κτίσει πάνω στην Λεμεσό την ανάπτυξη και την αύξηση του τουρισμού της πόλης μας και ευρύτερα της Κύπρου. Αλλά δεν περιμένω από το κράτος ότι θα το κάνει αυτό. Δεν περιμένω από τον ΚΟΤ ότι θα ασχοληθεί με αυτό.
Και πως να περιμένω κάτι τέτοιο όταν ο ΚΟΤ εδώ και μια δεκαετία δεν πολυλογαριάζει την πόλη μας σαν τουριστικό προορισμό; Κι΄αυτό το βασίζω σε πάρα πολλά στοιχεία και παραδείγματα. Με πιο πρόσφατο το περσινό. Όταν ο ΚΟΤ άνοιξε κλειστά ξενοδοχεία σε μια περιοχή “φάντασμα” για να δημιουργήσει έτσι τάχατες συνθήκες χειμερινού τουρισμού.
Την στιγμή που έχει μια πόλη ολοζώντανη, ολόχρονα και ιδιαίτερα τον Χειμώνα, με δράσεις πολιτιστικές, αθλητικές, με το καρναβάλι, μια πόλη που προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό μια πόλη που γειτνιάζει με το Τρόοδος και τα κρασοχώρια. Κι΄ο ΚΟΤ δεν τα βλέπει αυτά και στέλνει τον κόσμο για χειμερινό τουρισμό στην Αγία Νάπα.
Δεν περιμένω λοιπόν τίποτα από το κράτος δεν περιμένω πολλά ούτε από τον ΚΟΤ. Τι να περιμένω άλλωστε από αυτούς που στην τελευταία γενική συνέλευση του ΕΒΕΛ πανηγύριζαν σχεδόν όταν ανέβηκαν στο βήμα γιατί ήλθαν το 2013 250 χιλιάδες τουρίστες στη Λεμεσό; Αυτό έκαναν και ο εκπρόσωπος του κράτους κι΄ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ.
Αλλά και καπάκι και οι “δικοί” μας, η ΕΤΑΛ μίλησε με αόριστα και κενά λόγια για τάχατες ποιοτικούς τουρίστες, απλά για να δικαιολογήσει την απραξία και ανυπαρξία της, δεν ακούσαμε όμως ούτε και αντίλογο ή φωνές διαμαρτυρίας από κανέναν άλλο Λεμεσιανό. Μα σοβαρομιλούμε όταν πανηγυρίζουμε για 250 χιλιάδες τουρισμό στη Λεμεσό;
Θα κλείσω για να μην μακρυγορήσω ακόμη περισσότερο και θα επανέλθω τμηματικά και αναλυτικά πολύ σύντομα. Αν θέλουμε το κέντρο της Λεμεσού να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ν θέλουμε το κέντρο να μπορέσει να ζήσει και να διατηρηθεί όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, ας πιέσουμε για τα πιο κάτω σήμερα, άμεσα, αν γίνεται χθες.
- Δραματική αύξηση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ κι΄ας μην μας κοροιδεύουν δίνοντας μας 600 μόλις θέσεις για την νεα χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δεν προσφέρει τίποτα και δεν είναι ίσως καν ο συμψηφισμός αυτών που αποφοιτούν. Ένα πανεπιστήμιο μια φοιτητική κοινότητα είναι επένδυση για κάθε τοπική κοινωνία και δεν είναι απλά ένα έξοδο για τον κρατικό προυπολογισμό. Δυστυχώς το δικό μας κράτος το βλέπει σαν τέτοιο και δεν αντιλαμβάνεται ότι θα ήταν καλύτερα τα χρήματα τους οι φοιτητές να τα ξοδεύουν στο κέντρο της Λεμεσού και όχι στο κέντρο του Λήντς, του Σιέφιλντ, του Λέστερ, της Κομοτηνής και του Ηρακλείου. Που είναι η Σχολή Καλών Τεχνών, που είναι το τμήμα φαρμακευτικής και χημικών μηχανικών; Μπορεί το κράτος να μας απαντήσει σε αυτό;
- Τουρισμός κρουαζιέρας. Επιτέλους ασχοληθείτε με το θέμα και πάρτε την γνώση που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πώς ο τουρισμός κρουαζιέρας θα μπορέσει όχι απλά να διατηρήσει τις χρήσεις στο κέντρο της πόλης μας αλλά και να τις απογειώσει. Υπάρχουν τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα γιατί να έρχονται τα κρουαζιερόπλοια γίγαντες στην Λεμεσό, υπάρχει όμως και η ΑΛΚ που δεν τα θέλει αφου βολεύεται από τα έσοδα από τα πολεμικά. Με αποτέλεσμα να ζημιώνει η πόλη μας και η Κύπρος όλη. Ο στόχος για ένα τέτοιο κρουαζιερόπλοιο κάθε μέρα για το λιμάνι της Λεμεσού είναι απόλυτα εφικτό. Και καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον χειμώνα. Και αυτό σας το λέω από πείρα. Προς το παρών και λόγω ΑΛΚ αλλά και λόγω αδιαφορίας των αρμοδίων στην προσέλκυση τέτοιων κρουαζιεροπλοίων φέτος θα έχουμε μια τραγική χρονιά και ακόμη χειρότερο θα είναι σύμφωνα με τις κρατήσεις το 2015.
Θα επανέλθω…
ο ΛΕΜΕΣ ιος…