Μια ενδιαφέρουσα άποψη για το θέμα τουρισμός και σε σχέση με την Λεμεσό την οποία προσυπογράφουμε από τον οικονομολόγο Νίκο Ρώσσο.
“Αν επιθυμήσετε να χρησιμοποιήσετε παραλίες που διαχειρίζεται ο ΚΟΤ θα εκπλαγείτε από την ανυπαρξία των πλέον ουσιωδών διευκολύνσεων.
Αν επισκεφθείτε τη μεγάλη Πλαζ Δασούδι στη Λεμεσό και ρωτήσετε πού μπορείτε να ξεντυθείτε για να βάλετε το Μαγιό σας, θα σας απαντήσουν «Στο Αποχωρητήριο». Αν υποβάλετε και δεύτερη ερώτηση πού θα αφήσετε τα ρούχα σας θα σας απαντήσουν ότι δεν υπάρχει χώρος. Αν ρωτήσετε για την τοποθέτηση της τσάντας σας με τα προσωπικά σας αντικείμενα αφού θα μπείτε στο νερό, ίσως μια ευγενική Ταμίας να την δεχθεί δίπλα της.
Το φαινόμενο της έλλειψης προγραμματισμού από τον ΚΟΤ να ενοικιάζει πολύτιμους παραλιακούς χώρους χωρίς τους στοιχειώδεις όρους συνεχίζεται για δεκαετίες χωρίς κανένα Συμβούλιο να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον. Αλλά η αδιαφορία δεν περιορίζεται στον ΚΟΤ, επεκτείνεται και στις Κυβερνητικές παραχωρήσεις μεγάλης αξίας παραλιακών χώρων, που έγιναν προ ετών και συνεχίζονται. Παράδειγμα οι χώροι που παραχωρήθηκαν σε διάφορους Ομίλους. Σε ορισμένους υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός καμπίνων, δύο ή τρεις για να αλλάξετε, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν χώροι για να αφήσετε τα ρούχα σας και τις τσάντες σας.
2. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι χάνουμε στον Τουρισμό. Η μελέτη του Ελεγκτικού Οίκου KPMG, γι’ αυτούς τους λόγους γράφει ότι «Την τελευταία εικοσαετία η Κύπρος ως Τουριστικός προορισμός, έχει σαφέστατα χαμηλότερη ανάπτυξη από τους ανταγωνιστικούς της προορισμούς» με διαφυγόντα έσοδα €1,2 δις το χρόνο. Όταν ο τόπος μας διψά από εισπράξεις και ο λαός μας είναι στην Ανεργία και καταφεύγει στα Εκκλησιαστικά και Κοινοτικά Παντοπωλεία.
Ανεπαρκές και το Marketing για τον Τουρισμό, ανεπαρκής ο σχεδιασμός του. Φέρνω σαν παράδειγμα τα Ορεινά Ξενοδοχεία που κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τα υπόλοιπα πόσο καιρό θ’ αντέξουν τις ζημιές; Τούτο γιατί δεν έγιναν οι κατάλληλες προσπάθειες ούτε από τον ΚΟΤ, ούτε βοηθήθηκαν οι Ξενοδόχοι για την ανάπτυξη του Τουρισμού από χώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού, Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Κουβέϊτ κ.τ.λ. όπου ζουν πληθυσμοί με πολύ υψηλά εισοδήματα.
3. Ας μην επαναπαυόμαστε περιμένοντας ότι από το υπό ίδρυση Καζίνο θα μας έρθει Τουρισμός, αφού σοβαρές μελέτες που δημοσιευθήκαν και στην Κύπρο απέδειξαν ότι τα Καζίνα δεν δημιούργησαν Τουρισμό από το εξωτερικό σε καμιά χώρα. Αν οι υπεύθυνοι μιλούν για τον Τουρισμό από τα καταλύματα που θα κτιστούν, αυτόν δεν τον φέρνουν τα Καζίνα, αλλά τα καταλύματα.
4. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα επανασχεδιασμός της Τουριστικής πολιτικής, όταν μάλιστα ο λαός μας δυσπραγεί με 70.000 ανέργους”.