Αρχική Υγεία Γονίδιο βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος

Γονίδιο βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα ανακάλυψαν έναγονίδιο που προσφέρει στους φορείς αυξημένη προστασία έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cell.

Αντίθετα, όσοι διαθέτουν μεταλλάξεις του γονιδίου UVRAG, κινδυνεύουν περισσότερο από μελάνωμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Τσενγκίου Λιάνγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, εξηγούν ότι αν και το εν λόγω γονίδιο έχει εντοπιστεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, μόλις πρόσφατα έγινε αντιληπτή η σημασία του έναντι του καρκίνου του δέρματος.

Συγκεκριμένα το UVRAG, παρέχοντας αυξημένη αντίσταση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, καταστέλλει τον καρκίνο του δέρματος, βοηθώντας τα δερματικά κύτταρα να επιδιορθώσουν τις βλάβες που τους έχει προκαλέσει ο ήλιος.

«Αν κατανοήσουμε με ποιό τρόπο ‘δουλεύει’ αυτό το γονίδιο και τις διαδικασίες με τις οποίες τα κύτταρα επανορθώνουν τις βλάβες τους λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, θα μπορούσαμε να βρούμε νέους στόχους για φάρμακα», εξηγεί η Δρ Λιάνγκ.

Προσθέτει ωστόσο ότι όσοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γονιδίου ή υπολειτουργεί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, ιδίως αν εκτίθενται στον ήλιο πολλές ώρες.

Στόχος των ερευνητών είναι να κάνουν πειράματα σε ζώα για να μελετηθεί καλύτερα η δράση του UVRAG, με στόχο την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα πυροδοτεί ή θα ενισχύει την ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης των κυτταρικών βλαβών εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…