Αρχική Λεμέσιος Η κρουαζιέρα θα έπρεπε να ήταν θέμα πρώτιστης και πρωταρχικής σημασίας για...

Η κρουαζιέρα θα έπρεπε να ήταν θέμα πρώτιστης και πρωταρχικής σημασίας για την Λεμεσό, το παράδειγμα του Ταλλίν

Διαβάστε τα όσα αναφέρω πιο κάτω και απλά ένα θα σας πω. Χωρίς τον τουρισμό της κρουαζιέρας και μετά και την αποπεράτωση των έργων στο παλιό λιμάνι και την μαρίνα δύσκολα θα συντηρηθούν όλα αυτά τα “μαγαζιά”.

Συμπληρώνω ότι όπως δυστυχώς μαθαίνω χωρίς να το επιβεβαιώνω, οι οι εταιρείες COSTA και MSC, οι δυο μεγαλύτερες δηλαδή εταιρείες κουραζιέρας στον κόσμο φαίνεται να αποφάσισαν όπως “διαγράψουν” το λιμάνι Λεμεσού για το 2014.

Ελπίζω οι πληροφορίες μου να είναι λανθασμένες. Διαβάστε…

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣΤο θέμα της κρουαζιέρας θα έπρεπε να θεωρείται πρώτιστης σημασίας για την πόλη της Λεμεσού κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Αυτό αποτυπώνεται μέσα κι΄από τη φετινή χρονιά η οποία καταγράφεται σαν η χρονιά με τις λιγότερες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων για χρόνια.

Το θέμα της προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της πόλης μας δεν έχει μπει ποτέ σαν προτεραιότητα από καμμιά αρμόδια αρχή κι΄αυτό παρά το γεγονός ότι η Λεμεσός λόγω της θέσης της παρουσιάζει μεγάλα συγκρτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με λιμάνια σε άλλες χώρες.

Ούτε οι δήμοι της πόλης μας, αλλά ούτε και η εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης, το ΕΒΕΛ, η ΑΛΚ και πρώτιστα ο ΚΟΤ ο οποίος διαθέτει τα μέσα και έχει την υποχρέωση του σχεδιασμού συγκεκριμένων δράσεων δεν έχουν ποτέ δει το θέμα με την σημασία που του αξίζει.

Για όσους γνωρίζουν τα έσοδα από τον τουρισμό κρουαζιέρας είναι τεράστια, ιδιαίτερα για τις πόλεις λιμάνια όπου με τις αφίξεις τέτοιων κρουαζιεροπλοίων τα καταστήματα και οι χώροι αναψυχής καταγράφουν πολύ μεγάλους τζιήρους, ενώ μεγάλα είναι τα οικονομικά οφέλη σε όλους του τομείς της οικονομίας.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣΧαρακτηριστική περίπτωση πόλης η οποία εργάστηκε μεθοδικά για να προσελκύσει τέτοια κρουαζιερόπλοια, κάτι που έκανε με μεγάλη επιτυχία, είναι η πρωτεύουσα της Εσθονίας. Το Ταλλίν μια σχετικά μικρή πόλη με καιρικές συνθήκες που δεν προσφέρονται για τουρισμό δέχεται σχεδόν ένα κρουαζιερόπλοιο και 3-5 χιλιάδες τουρίστες καθημερινά.

Συγκεκριμένα για το 2013 η πόλη του Ταλλίν η οποία έχει απλά μια μικρή μεσαιωνική πόλη στο κέντρο της και κανένα άλλο ενδιαφέρον τουριστικό ή αρχαίο αξιοθέατο πλησίον της, θα δεκτεί στην φετινή χρονιά 324 κρουαζιερόπλοια αριθμός τεράστιος και πραγματικά εκπληκτικός, ενώ πρόσφατα στο λιμάνι του Ταλλίν έδεσαν την ίδια μέρα έξι μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ένα εκπληκτικό ρεκόρ.

Στην φετινή τους επιτυχία αναφέρονται και οι ίδιοι οι Εσθονοί σε τουριστική ιστοσελίδα τους η οποία λέει: “All the worlds`s largest cruise agencies have included Tallinn in their itineraries, and the city receives over 324 calls per cruise season – a truly remarkable achievement by European standards”.

Οι Εσθονοί βεβαίως δεν εφησυχάζουν, προγραμματίζουν και συνεχίζουν, αναμένοντας ότι σύντομα οι τουρίστες κρουαζιέρας που θα επισκέπτονται την πόλη τους θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο. Στα πλαίσια αυτά κι΄όπως διαβάζουμε, το λιμάνι του Ταλλίν επεκτείνεται, όχι σε ρυθμούς χελώνας, με το 2014 να ετοιμάζεται ένας νέος “μόλος” για τα κρουαζιερόπλοια.

ο ΛΕΜΕΣ ιος…