Στο θέμα της μετανάστευσης εστιάζει το πολιτιστικό project «Two Worlds» που συνδιοργανώνεται από το NeMe, τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η σχετική, ομότιτλη έκθεση εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 8.30μ.μ. στο NeMe Arts Centre στη Λεμεσό. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί ένα παράλληλο σεμινάριο στις 6μμ της ίδιας μέρας στο Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης , Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είσοδος ελεύθερη.
Το project ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με συζητήσεις μεταξύ των Ιωάννη Ζάννου, Γιάννη Χρηστίδη και Γιάννη Κολακίδη οι οποίες ξεκίνησαν ένα πλαίσιο που τελικά επεκτάθηκε σε μια διαδραστική ηχητική εγκατάσταση, όπου οι πρωταγωνιστικές φωνές είναι αυτές των μεταναστών και των εκτοπισμένων.
Οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις, όπως η τρέχουσα άνοδος της στρατιωτικοποιημένης βίας σε 51 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των βιαίως εκτοπισμένων ατόμων που τώρα υπερβαίνει τα 59.500.000 – σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από το 2014 και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και το τραγικό υπαρξιακό πρόβλημα, το «Two Worlds» έχει γίνει πλέον μια, έστω και μικρή, συμβολή για συμπονετική κατανόηση και την υποστήριξη των εκτοπισμένων.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, μετά τη δημοσίευση των συγκλονιστικών φωτογραφιών του πνιγμένου μικρού παιδιού που προσπαθούσε να εισέλθει στην Ευρώπη με την οικογένειά του ο θεωρητικός της οπτικής κουλτούρας και ακαδημαϊκός Νίκολας Μιρζόεφ έγραψε στο twitter: «Η φωτογραφία του πνιγμένου παιδιού στην Κω είναι μια πιετά για την εποχή της στρατιωτικοποιημένης οικονομικής παγκοσμιοποίησης».
Αποδεχόμενοι ότι η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των συγκρούσεων και του ανθρώπινου πόνου είναι γεμάτη με δεοντολογικά και ηθικά προβλήματα, η συνεχείς απουσία περαιτέρω εικόνων των νεκρών στις εμπόλεμες ζώνες αλλά και εντός της Ευρώπης – όπως οι 71 πρόσφυγες που πέθαναν από ασφυξία σε φορτηγό στη Αυστρία – απομακρύνει τον πόνο των ‘άλλων’ από τη καθημερινότητα μας με τη μόνη επιδίωξη τη διατήρηση της σίγανσης της κοινής γνώμης προκειμένου να αποφευχθούν αναγκαίες αλλαγές και δράση, ή ίσως, και εξίσου ανησυχητικώς, δημιουργούν κόπωση έναντι στη συμπόνια.
Το «Two Worlds» κάτω από τη επιμέλεια του Γιάννη Κολακίδη αποφεύγει εικονογραφικές περιγραφές και απλοϊκές αναφορές στα συναισθήματα και προσκαλεί τη συμμετοχική εμπειρία που αποστασιοποιείται από την αισθητοποίηση του πόνου. Οι επισκέπτες του ιστοχώρου στο και της εγκατάστασης στο Κέντρο Τεχνών του NeMe προσκαλούνται σε ένα διάλογο με ηχητικά δείγματα σε ένα σύστημα που τα συνδέει και τα μεταμορφώνει.
Όλα τα λογισμικά που αναπτύχθηκαν για αυτό το έργο θα είναι διαθέσιμα στο github με ανοικτό κώδικα και την Creative Commons Attribution 4.0 Διεθνή (CC BY 4.0) άδεια.
Το «Two Worlds» συνοδεύεται από μια σειρά εργαστηρίων από τον Γιάννη Ζάννο για το Super Collider και άλλα σχετικά εργαλεία για διαδραστικές τέχνες, καθώς και μια ημερίδα με συντονιστή τον Αντώνη Δανό στις 31 Οκτωβρίου, στη αίθουσα Πεύκιος Γεωργιάδης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με σύντομες ομιλίες τους Αντώνη Αντωνίου, Κλείτο Παπαστυλιανού, Γιάννη Χρηστίδη και Γιάννη Ζάννο.
Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις για τα εργαστήρια και όσοι ενδιαφέρονται να παραστούν καλούνται να επικοινωνήσουν με το NeMe για να κλείσουν θέση.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας, Τρίτη-Παρασκευή: 17:30-20:30, Σάββατο: 10:00-13:00
Πηγή: philenews…