Όπως είναι γνωστό ή αν δεν είναι σας το λεω, εδώ και αρκετά χρόνια γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία η οποία εδρεύει στην πόλη μας, εταιρεία “ξένων” συμφερόντων, λειτουργεί ναυτική σχολή στην περιοχή εκεί όπου σήμερα είναι η μαρίνα.
Η σχολή φιλοξενεί ως επι το πλείστον Ασιάτες “φοιτητές” χωρίς βεβαίως να είμαι σε θέση να γνωρίζω περισσότερα για το τι κάνουν, τι μαθαίνουν και για το πόσα χρόνια διαρκούν οι σπουδές και η εκπαίδευση τους εδώ.
Με την δημιουργία της μαρίνας κι΄αφου στον χώρο ενσωματώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της ναυτικής σχολής που λειτουργούσε εκεί, δόθηκε στην εταιρεία σαν αντάλλαγμα για χρήση μέρος των αποθηκών Τρακασόλ.
Αυτό ήταν και η αιτία για να ναυαγήσει η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει προ πολλού με την συμμετοχή πολλών φορεών της πόλης μας για την δημιουργία και λειτουργία στον χώρο ενός αξιόλογου Ναυτικού μουσείου.
Ταυτόχρονα κι’ ανάμεσα στα έργα του Παλιού Λιμανιού και της Μαρίνας δεσπόζει με μια τρανταχτή πλέον οπτική ρύπανση μια παλιοπαράγκα. Είναι αυτήν που η ναυτική σχολή έχει σαν κύριο σημείο εκπαίδευσης των φοιτητών της.
Και τώρα μπαίνω στην ουσία χωρίς να γνωρίζω τα νομοτεχνικά θέματα που προφανώς θα προέκυπταν από την πιο κάτω εισήγηση μου και πως πρακτικά και νομικά θα μπορούσε να προταθεί και να μπει σε πορεία υλοποίησης.
Κατ΄αρχάς θέλω να πω ότι συνέλαβα αυτή την φαεινή ιδέα (σιγά το πράμα), ακούγοντας πριν λίγες μέρες ότι κάποιος οργανισμός σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο ότι θα λειτουργήσουν ναυτική σχολή στην Λάρνακα.
Και τότε σκέφτηκα. ΤΕΠΑΚ, Γερμανική εταιρεία, Λεμεσός. Ωπας, πιάσαμε λαυράκι. Σκεφτήτε το λοιπόν. Μια ναυτική σχολή στην Λεμεσό πανεπιστημιακού επιπέδου ενταγμένη στο ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με την εταιρεία.
Σε εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να εξευρεθούν αν σ΄αυτό θελήσουν πραγματικά να βοηθήσουν το κράτος και οι τοπικές αρχές και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν οι άλλες εγκαταστάσεις που σήμερα “ενοχλούν”.
Να χαλαστεί η παλιοπαράγκα, να γίνει μια πεζογέφυρα για να ενώνει το Παλιό Λιμάνι με την Μαρίνα, εκεί να κτιστεί ένα εκκλησάκι ή να γίνει κάτι άλλο που θα είναι σημείο αναφοράς και θα το φωτογράφιζαν οι τουρίστες.
Και την ίδια ώρα να αδειάσουν τις αποθήκες Τρακασόλ και να επανεκκινήσει η προσπάθεια και η διαδικασία έτσι που το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα να καταστεί κι΄αυτό σημείο αναφοράς με την μετατροπή του σε Ναυτικό μουσείο.
Θα είναι μια διαδικασία όπως αυτή που λένε στα Ευρώπας, win win situation για όλους. Το ΤΕΠΑΚ θα αποκτήσει μια νεα σχολή με την συνεισφορά της Γερμανικής εταιρείας, οικονομική και προφανώς σε τεχνογνωσία.
Η εταιρεία θα αναβαθμίσει την ναυτική της σχολή από σχολείο σε πανεπιστημιακή σχολή δίνοντας της νεα διάσταση και βεβαίως μεγαλύτερο κύρος και με συμμετοχή πλέον σε αυτήν και των τοπικών αρχών.
Για το τι θα κερδίσει η πόλη μας από όσα αναφέρω; Το αφήνω στην φαντασία σας. Κι΄όσοι δεν μπορούν να το φανταστούν καλύτερα ας το αφήσουν. Εύχομαι να το διαβάσουν αυτό όσοι θα μπορούσαν να το κατανοήσουν!
ο ΛΕΜΕΣ ιος…