Αρχική Τεχνολογία Οργή στην Ευρώπη για την μαζική παρακολούθηση e-mail στο Yahoo

Οργή στην Ευρώπη για την μαζική παρακολούθηση e-mail στο Yahoo

Η αποκάλυψη ότι η Yahoo ανέπτυξε και εγκατέστησε το 2015 λογισμικό παρακολούθησης των εισερχομένων e-mail όλων των χρηστών της κατ’εντολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, διέγειρε τα αντανακλαστικά της Ευρώπης, λίγους μήνες μετά τη νέα συμφωνία για ρητές διασφαλίσεις και υποχρεώσεις διαφάνειας για την πρόσβαση από την κυβέρνηση σε δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το σκανάρισμα αφορούσε και την αλληλογραφία Ευρωπαίων.

Η συμφωνία Privacy Shield «Ασπίδα Απορρήτου» πήρε τη θέση του ανασφαλούς, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «Ασφαλούς Λιμένα» και αποτελεί το νέο πλαίσιο για τις διατλαντικές ροές δεδομένων: την ασπίδα προστασίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, και για πρώτη φορά, ότι οι ΗΠΑ με γραπτές διαβεβαιώσεις στην ΕΕ θα βεβαιώνουν ότι η πρόσβαση των δημόσιων αρχών επιβολής του νόμου και εθνικής ασφάλειας υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς, ρήτρες διασφάλισης και μηχανισμούς επίβλεψης. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν τη μαζική, άνευ διακρίσεων εποπτεία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται στις ΗΠΑ υπό το νέο καθεστώς.

Μάλιστα, για την τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας της ρύθμισης αυτής, συμφωνήθηκε πως θα υπάρχει ετήσια από κοινού επανεξέταση, στην οποία θα εξετάζεται και το ζήτημα της πρόσβασης των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου θα διενεργούν την επανεξέταση και θα καλούν να συμμετέχουν ειδικοί από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Δεδομένων.

H ιρλανδική Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ήταν η πρώτη που εξέφρασε την ανησυχία της, στο άκουσμα του γεγονότος που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters. Οποιαδήποτε μορφή μαζικής παρακολούθησης που παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα απορρήτου των πολιτών της Ε.Ε. θεωρείται ανησυχητική», δήλωσε αξιωματούχος της Αρχής στο πρακτορείο, στη χώρα που αποτελεί το κέντρο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Yahoo.

Σχετικό αίτημα έστειλε στην Φεντερίκα Μογκερίνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι. Ο Ντε Μάσι ζητά να αποσαφηνιστεί από τις αμερικανικές Αρχές ποιος ήταν ο χειρισμός των δεδομένων των Ευρωπαίων….