Αρχική Πρόταση Πως θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει η ιστορική οδός της πόλης; Θα μπορούσε...

Πως θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει η ιστορική οδός της πόλης; Θα μπορούσε να γίνει η Saint Andrews Fashion Street?

image
image
image
image

Η οδός Αγίου Ανδρέου ήταν κάποτε ο κατ΄εξοχήν εμπορικός δρόμος της Λεμεσού. Με τα καταστήματα υφασμάτων ένδυσης να κατατάσσουν τον δρόμο αυτό σε δρόμο υψηλής ραπτικής.

Δεκάδες ήταν οι ξένοι επισκέπτες, από Ελλάδα και Αραβικές χώρες, αλλά και πρώτιστα από την Αγγλία, οι οποίοι επισκέπτονταν την Κύπρο για να ψωνίσουν τα υφάσματα τους ή και να ράψουν τα κοστούμια της στην οδό Αγίου Ανδρέου.

Οι καιροί σιγά σιγά άλλαξαν, τα έτοιμα είδη ένδυσης και τα franchise καταστήματα, έβαλαν στο περιθώριο τους εμπόρους υφασμάτων και τους ράφτες, όπως ήταν γνωστοί στην πόλη της Λεμεσού.

Σιγά σιγά με τον μαρασμό που επήλθε στην εμπορία υφασμάτων, επήλθε κι΄ο μαρασμός της οδού Αγίου Ανδρέου.

Τα καταστήματα έψαχναν εναλλακτικές επιλογές και δυστυχώς είτε έκλεισαν είτε κατέληξαν σε λύσεις που δεν έβρισκαν ανταπόκριση με φτηνά τουριστικά είδη χωρίς όμως τουρίστες για να τα αγοράσουν.

H πεζοδρόμηση μέρους της οδού Αγίου Ανδρέου επί δημαρχίας Χατζηπαύλου και η μισοπεζοδρομοποίηση άλλου μέρους της οδού επί δημαρχίας Κοντίδη, δεν έσωσαν τον δρόμο.

Γιατί κανένας δεν έδειξε ποτέ θάρρος και δεν έψαξε για τολμηρές, πρωτοποριακές και ριζοσπαστικές λύσεις.

Σήμερα σας προτείνουμε κάτι το οποίο θα χαρακτηρίζαμε σαν αρκετά τολμηρό, σαν δύσκολο, αλλά όχι απίθανο.

Η οδός Αγίου Ανδρέου θα μπορούσε να αποκτήσει την παλιά της αίγλη, αν μετατρεπόταν σε ένα σύγχρονο fashion street. Κάτι σαν την Monte Napoleone του Μιλάνο ή την οδό Del Spiga στην Ρώμη.

Δηλαδή να υπάρξει με κάποιο τρόπο, μετατροπή των καταστημάτων σε καταστήματα των γνωστών οίκων ένδυσης και υπόδησης ανα το Παγκόσμιο, κάτι που συναντάς παντού σε πόλεις τουριστικές ή επιχειρηματικά κέντρα όπως θέλουμε να μεταμορφώσουμε την πόλη μας.

Ιδιαίτερα όταν κοκορευόμαστε ότι στη Λεμεσό στοχεύουμε και έχουμε τον ποιοτικό τουρισμό ενώ για να μην ξεχνάμε έχουμε κι΄ένα μεγάλο αριθμό ξένων υπηκόων υψηλής εισοδηματικής τάξης που διαμένουν μόνιμα πλέον στην πόλη μας.

Αν λοιπόν έχετε ταξιδέψει στις Κάννες, στην Νίκαια, ακόμη και σε μικρά τουριστικά χωριά της Γαλλοιταλικής Ριβιέρας θα δείτε ότι παντού υπάρχουν σεγκεντρωμένα σε ένα δρόμο, αυτά τα καταστήμα.

Ακόμη αν ταξιδέψετε στο Μόναχο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου θα ξαφνιαστείτε με τις εκατοντάδες σείχιδων οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί από τα Εμιράτα με τις συζύγους τους για να ψωνίσουν από τα καταστήματα αυτά.

Αν λοιπόν οι “γείτονες” μας οι σείχιδες πάνε στο Μόναχο, γιατί να μην έρχονται στη Λεμεσό; Αν οι φίλοι μας οι Ρώσσοι ψωνίζουν από την Νίκαια και τις Κάννες, γιατί να μην ψωνίζουν κι΄από εδώ;

Η Λεμεσός άλλαξε, αλλάζει. Η περιοχή που γειτνιάζει με την οδό Αγίου Ανδρέου μετατρέπεται σε ένα hot ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Αν η οδός αυτή μετατραπεί σύμφωνα με την πρόταση αυτή, σε Saint Andrews Fashion Street, όχι απλά θα αναγεννηθεί, αλλά θα καταστεί ένας ακόμη λόγος για να επισκέπτονται όλοι αυτοί την πόλη μας.

Θα γίνει ένα σημείο αναφοράς. Το πιστεύουμε.

Η επιλογή είναι λοιπόν απλή. Μένουμε στα Κινέζικα Λευκαρίτικα και στις πλαστικές καρέκλες ή μπαίνουμε στον χάρτη των fashion street, ανα το Παγκόσμιο; Μπορούμε απλά πρέπει κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία.

Οι πελάτες και η ζήτηση υπάρχουν, θα υπάρξει άραγε και η προσφορά;…