Αρχική BusinessNews Σε πτώση οι τιμές των ακινήτων σύμφωνα με το RICS, μεγαλύτερη πτώση...

Σε πτώση οι τιμές των ακινήτων σύμφωνα με το RICS, μεγαλύτερη πτώση στην Λευκωσία, μεγαλύτερη πτώση στα διαμερίσματα στη Λεμεσό

Πτώση 0,4% στις τιμές των διαμερισμάτων και αύξηση κατά 0,6% στις τιμές των σπιτιών, παγκύπρια, κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS Κύπρου για το α’ τρίμηνο του 2015.

Μεγαλύτερη πτώση στην Λευκωσία, μεγαλύτερη πτώση στα διαμερίσματα στη Λεμεσό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 22ης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που καταρτίζεται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και το Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ), κατά το Α’ τρίμηνο του 2015, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων κατέγραψε σημαντικές μειώσεις παγκύπρια, σε όλες τις αστικές περιοχές, σε όλες τις κατηγορίες με τη σημαντικότερη πτώση να παρουσιάζεται στη Λευκωσία.

Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στη Λεμεσό (1,0% για τα διαμερίσματα) και η μεγαλύτερη αύξηση στη Λάρνακα (3% για τα διαμερίσματα). Οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,7%, των γραφείων κατά 0,1% ενώ οι αποθήκες παρουσίασαν αύξηση κατά 1,3%.

Σε σύγκριση, με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 3,2%, των σπιτιών κατά 3,0%, των καταστημάτων κατά 8,1%, των γραφείων 4,8% και των αποθηκών κατά 3,2%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 0,3% στα διαμερίσματα, 0,4% στα καταστήματα, 1,9% στα γραφεία, 0,9% και 0,1% στις αποθήκες και στα σπίτια οριακή άνοδο 0,3%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2014, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 4,0% για τα διαμερίσματα, 1,2% για τα σπίτια, 8,1% για τα καταστήματα, 5,9% για τις αποθήκες και 3,5% για τα γραφεία.

Η πλειονότητα των κατηγοριών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται, με αυτές που κατέγραψαν πρώτες τη μεγαλύτερη πτώση στον τομέα των ακινήτων, π.χ. η Πάφος, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος, τώρα να παρουσιάζουν σημάδια σταθερότητας των τιμών.

ΠΗΓΗ: RICS Κύπρου…