Αρχική Υγεία Τα αντιβιοτικά συντελούν σε ταχύτερη αύξηση του παιδικού σωματικού βάρους

Τα αντιβιοτικά συντελούν σε ταχύτερη αύξηση του παιδικού σωματικού βάρους

Τα παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της παιδική ηλικίας παίρνουν βάρος ταχύτερα από εκείνα που δεν έχουν πάρει αντιβιοτικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποInternational Journal of Obesity.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Bloomberg», με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Σβαρτζ, μελέτησαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για 163.820 παιδιά, από τριών έως 18 ετών, την περίοδο Ιανουαρίου 2001 – Φεβρουαρίου 2012.

Οι ερευνητές εστίασαν στο σωματικό βάρος και το ύψος, που προκύπτουν από τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Επίσης, αναζήτησαν τη χρήση αντιβιοτικών τους προηγούμενους 12 μήνες, καθώς και για άλλα έτη, εφόσον υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Σε ηλικία 15 ετών, τα παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά επτά και περισσότερες φορές κατά την παιδική ηλικία, ζύγιζαν περίπου 1,5 κιλό περισσότερο από εκείνα που δεν είχαν πάρει ποτέ αντιβιοτικά.

Περίπου το 21% των εφήβων του δείγματος, δηλαδή 30.000 παιδιά, είχαν πάρει αντιβιοτικά επτά ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια των παιδιών του χρόνων.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αντιβιοτικά αλλάζουν την ισορροπία των μικροοργανισμών του σώματος, με αποτέλεσμα η επίπτωση στο σωματικό βάρος να είναι διαρκής.

«Ο ΔΜΣ μπορεί να αλλάξει δια παντός από τη χρήση των αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία. Και σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε φορά που ένα παιδί παίρνει αντιβίωση, μετά παίρνει ταχύτερα βάρος» σύμφωνα με τον Δρ Σβαρτζ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει τα αντιβιοτικά με το σωματικό βάρος. Οι ερευνητές που ανέπτυξαν την πενικιλίνη είχαν παρατηρήσει ότι κάποια υποπροϊόντα της προκαλούσαν αύξηση του βάρος στα πειραματόζωα.

Από εκεί πηγάζει άλλωστε και η σύγχρονη κτηνοτροφική πρακτική της χορήγησης αντιβιοτικών στο σιτηρέσιο των ζώων εκτροφής ώστε να αυξάνεται το βάρος τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: in.gr…

Προηγούμενο άρθροΗ ΑΕΛ κρατούσε μπάλα, γύρισε το παιγνίδι, αλλά ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις, ισόπαλη 2-2 με την ΕΝΠ
Επόμενο άρθροΛεμέσια, πέρασαν και φέτος “αόρατα” κι΄ας είχαμε τόσο αξιόλογες εκδηλώσεις, τόσες συναντήσεις, τόσα αθλήματα και τόσους αθλητές!