Αρχική Από το Παρελθόν Το κάστρο της Λεμεσού, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και το Μεσαιωνικό Μουσείο,...

Το κάστρο της Λεμεσού, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και το Μεσαιωνικό Μουσείο, δεν τα εκμεταλευτήκαμε και δεν τα προβάλαμε

image

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑΤο Κάστρο της Λεμεσού είναι σύμφωνα με την παράδοση εδώ όπου ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που καταγράφεται ότι αυτός είναι μέχρι και σήμερα ο μοναδικός Βασιλικός γάμος της Αγγλίας ο οποίος τελέστηκε εκτός του Αββαείου του Γουέστμινστερ.

Αυτός είναι κι΄ο λόγος που η Βασίλισσα της Αγγλίας κατά την επίσκεψη της στην Λεμεσό το 1992 ζήτησε να επισκεφθεί μόνο το Μεσαιωνικό κάστρο της πόλης μας.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥΤα οχυρωτικά τείχη παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και υπάρχουν σκέψεις ότι ήταν κομμάτια από πολύ μεγαλύτερο κάστρο. Η ακριβής ημερομηνία της κατασκευής του κάστρου δεν είναι γνωστή.

Σύμφωνα με τον Etienne de Lusignan, χτίστηκε το 1193 από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών, Guy de Lusignan, αλλά η πρώτη επίσημη αναφορά του κάστρου χρονολογείται στο 1228, κατά τη διάρκεια της ανάμιξης του Frederic II της Γερμανίας στις υποθέσεις της Κύπρου.

Μέσα στα χρόνια το κάστρο υπέφερε από επιθέσεις διαφόρων εισβολέων, αλλά έπαθε μεγαλύτερες ζημιές και από σεισμούς του 1567 και του 1568. Τέλος στο 1590, οι Οθωμανοί ξανάχτισαν το κάστρο στην αρχική μορφή του.

Το αρχικό κάστρο ήταν μεγαλύτερο από το μεταγενέστερο, στο οποίο ενσωματώθηκαν κάποια κομμάτια από το παλιότερο κτίριο, όπως οι δύο μακρόστενες αίθουσες του ισογείου.

Κάτω από την ανατολική αίθουσα υπάρχει ένα υπόγειο με κελιά, που χρησιμοποιούνταν για φυλακή μέχρι το 1950. Σήμερα το κάστρο στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου.

Τα εκθέματα του μουσείου χρονολογούνται από το 400-1870μ.Χ και αντικατοπτρίζουν πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής σε σημαντικές ιστορικές περιόδους του νησιού (Βυζαντινή, Φραγκοκρατία, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία).

Η συλλογή περιλαμβάνει όπλα, πανοπλίες, εργαλεία, χρηστικά αντικείμενα και αντικείμενα λατρείας, κοσμήματα, λύχνους, μεσαιωνικές εγχάρακτες ταφόπλακες, καθώς επίσης και αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονται από βυζαντινά και γοτθικά κτίρια.

Αυτό που θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη είναι τα γύψινα εκμαγεία από το γλυπτό διάκοσμο του μεσαιωνικού καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Επίσης, στο μουσείο παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά τόσο εκκλησιαστικά μνημεία, όσο και βυζαντινές και μεσαιωνικές οχυρώσεις της Κύπρου.

ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ/ΜΟΥΣΕΙΟΥΔυστυχώς και στα χρόνια που πέρασαν αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ καμμιά εκμετάλευση με την καλή έννοια του βασιλικού γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με την Βεραγγάρια και του γεγονότος ότι αυτός ήταν κι΄ο μοναδικός βασιλικός γάμος εκτός Αγγλίας και Λονδίνου αλλά ούτε και ποτέ είχαμε την προβολή που θα μπορούσε να έχει το μεσαιωνικό κάστρο/μουσείο της πόλης μας. Κι΄όλα αυτά βεβαίως τα συνδέουμε και με την απαξίωση της Λεμεσού σαν τουριστικός προορισμός….