Αρχική Υγεία Το μητρικό κάπνισμα τροποποιεί το DΝΑ του εμβρύου, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Το μητρικό κάπνισμα τροποποιεί το DΝΑ του εμβρύου, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί χημικήτροποποίηση του DNA του εμβρύου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Genetics.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη επί του θέματος που επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δείξει και προηγούμενες μικρότερες έρευνες ότι δηλαδή το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης σχετίζεται με επιπλοκές υγείας στο κυοφορούμενο έμβρυο.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Λόντον, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 6.700 έγκυες και τα νεογνά τους από διάφορες χώρες.

Το 13% των μητέρων κάπνιζαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, το 25% περιστασιακά και το 62% καθόλου. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο μετά τον τοκετό και εντόπισαν ότι στην περίπτωση των καπνιστριών μητέρων υπήρχαν πάνω από 6.000 σημεία στο DNA των νεογνών, όπου είχε υπάρξει μεθυλίωση από ό,τι στα παιδιά των μη καπνιστριών.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι μολονότι το έμβρυο δεν εισπνέει καπνό, παρόλα αυτά πολλές από τις αλλαγές στο DNA του -και στα αντίστοιχα γονίδιά του- είναι σε μεγάλο βαθμό όμοιες με τις ανάλογες αλλαγές που παρατηρούνται στο DNA των ενηλίκων καπνιστών. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις τροποποιήσεις στο DNA των εμβρύων συνέχιζαν να είναι ορατές ακόμη και όταν είχαν πια μεγαλώσει τα παιδιά των γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη.

Παραμένει πάντως ασαφές -και θα εξετασθεί σε μελλοντικές έρευνες- πώς ακριβώς αυτές οι τροποποιήσεις του DNA λόγω καπνίσματος μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…