Αρχική Τελευταία Νέα Το χειρόγραφο ευαγγέλιο που βρέθηκε πριν από 20 χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη...

Το χειρόγραφο ευαγγέλιο που βρέθηκε πριν από 20 χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το οποίο βρίσκεται κλειδωμένο σε τραπεζική θυρίδα

Ένα χειρόγραφο ευαγγέλιο του 11ου αιώνα είχε βρεθεί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φωνής της Λεμεσού το οποίο επαναδημοσιεύουμε, πριν από 20 περίπου χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το οποίο φαίνεται ότι μέχρι και σήμερα να βρίσκεται κλειδωμένο σε τραπεζική θυρίδα. Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα.

Βρέθηκε πριν 20 χρόνια στη Δημοτική ΒιβλιοθήκηΈνα πολύτιμο, από κάθε άποψη, κειμήλιο διαθέτει ο Δήμος Λεμεσού, το οποίο λίγοι γνωρίζουν και είναι αμφίβολο, αν και οι ίδιοι οι δημοτικοί μας άρχοντες γνωρίζουν την ύπαρξη του. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο ευαγγέλιο του 11ου αιώνα γραμμένο σε περγαμηνή.

Το σημαντικό αυτό κειμήλιο έχει τη δική του ιστορία, αφού βρέθηκε τυχαία πριν από κάποιες δεκαετίες και συντηρήθηκε. Την ιστορία αυτού του χειρογράφου ξετύλιξε, μιλώντας στην «Φ» ο συντηρητής Σταύρος Ανδρέου. «Δουλεύοντας στην Μονή Κύκκου είχα την ευκαιρία να δουλέψω με πολύ σοβαρά project. Το πιο σημαντικό όμως αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκα είχε να κάνει με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού» ανέφερε ο κ. Ανδρέου εξηγώντας ότι «όταν ακόμα σπούδαζα στην Φλωρεντία, βρέθηκε στην Βιβλιοθήκη, όταν ήταν δήμαρχος ο Αντώνης Χατζηπαύλου, αυτό το χειρόγραφο ευαγγέλιο του 11ου αιώνα.

Είχε προηγηθεί η συντήρηση των εικόνων της εκκλησίας της Αγίας Νάπας μετά τον σεισμό του 1996. Το χειρόγραφο ευαγγέλιο το πήραμε στην Ιταλία και αφιέρωσα 18 μήνες για τη συντήρηση του χωρίς να πάρω ούτε σεντ γιατί το έκανα στα πλαίσια των σπουδών μου». Τόση ήταν η αναγνωριση της αξίας του χειρογράφου που «όταν το φέραμε πίσω, ήρθε με αστυνομική συνοδεία και έγινε έκθεση του μαζί με τις συντηρημένες εικόνες της Αγίας Νάπας και για ένα μήνα όλοι μιλούσαν για το χειρόγραφο της Λεμεσού».

Στη συνέχεια το κειμήλιο αυτό το έβαλε ο Αντώνης Χατζηπαύλου σε κάποια θυρίδα τράπεζας. «Και ο Θεός ξέρει…» επισημαίνει ο συντηρητής του εκφράζοντας το επιστημονικό του παράπονο ότι «δεν είχε κάποιος την ευαισθησία, όλα αυτά τα χρόνια, να ενδιαφερθεί για το ποια είναι η κατάσταση του. Έμεινε εκεί μέσα ξεχασμένο. Ήταν μόνο εκείνος ο ένας μήνας ενθουσιασμού που έσβησε».

Το θέμα έθεσε η «Φ» στην Προϊστάμενη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, Νάντια Αναξαγόρου η οποία επιβεβαιώνει ότι το χειρόγραφο βρίσκεται σε θυρίδα. «Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να το δει ένας μελετητής ή ένας παλαιογράφος ή κάποιος ερευνητής που ασχολείται με αυτό το θέμα και να γίνει μια σωστή παρουσίαση, να το αξιοποιήσουμε» ανέφερε η κ. Αναξαγόρου επισημαίνοντας ότι «πρέπει να φωτογραφηθούν οι σελίδες του χειρόγραφου να τις δημοσιεύσουμε…πρέπει το περιεχόμενο του να εκδοθεί»….

Προηγούμενο άρθροΗ Λεμεσός παρουσιάζει το Όραμα και την Στρατηγική της για «έξυπνη» ανάπτυξη στο Διεθνές Συνέδριο «Different City – Smart City» στο Βουκουρέστι
Επόμενο άρθροΟλοκληρώνεται το 6ο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους με την τελετή βράβευσης, που φέτος μεταφέρεται υπαίθρια, έξω από το Θέατρο Ριάλτ