Η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή εξασφαλίζει ενέργεια, υγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Ορισμένες τροφές, ή ομάδες τροφών, όμως, είναι πιο αποτελεσματικές στη συγκεκριμένη δράση και η συμβολή τους στην προστασία κατά του καρκίνου έχει στις περισσότερες περιπτώσεις τεκμηριωθεί από επιστημονικές έρευνες.
ΤομάτεςΤο λυκοπένιο που περιέχουν οι τομάτες είναι ένα αντιοξειδωτικό της ομάδας των καροτενοϊδών που δίνει στη τομάτα και σε ορισμένα άλλα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά το χρώμα τους. Σε έρευνες που έχουν γίνει οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές τομάτες και άλλα λαχανικά πλούσια σε λυκοπένιο και καροτενοϊδή (όπως τα καρότα) έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, των πνευμόνων και του στομάχου.Tip: Οι τομάτες είναι από τα λίγα λαχανικά που τα θρεπτικά τους συστατικά αυξάνονται με το μαγείρεμα. Η σάλτσα τομάτας και ο πελτές έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.
ΑβοκάντοΠεριέχει λουτεΐνη και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Πέρα από την προστασία από καρκίνο που προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά του, το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία είναι πολύτιμα για την καλή λειτουργία της καρδιάς.Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν αβοκάντο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, καθώς έχουν υψηλότερη την “καλή” (HDL) χοληστερόλη (χοληστερίνη) που προστατεύει τις αρτηρίες.
Πορτοκαλί κολοκύθαΑυτό το… πολυμορφικό λαχανικό δεν έχει βρει τη θέση που του αξίζει στη σύγχρονη μαγειρική μας, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες οι νοικοκυρές έφτιαχναν συχνά γλυκές και αλμυρές πίτες με την αρωματική κολοκύθα. Εκτός από τη γεύση της, έχετε έναν ακόμη λόγο να τη βάλετε στο τραπέζι σας αφού η κολοκύθα περιέχει βήτα κρυπτοξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό της οικογένειας των καροτενοϊδών που θεωρείται ότι συμβάλει στην προστασία κατά του καρκίνου.Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention αναφέρθηκε ότι όσοι κατανάλωναν σε μεγάλη ποσότητα αυτό το αντιοξειδωτικό είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, η κρυπτοξανθίνη έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου και του παχέος εντέρου και θεωρείται πως εξουδετερώνει πολύ αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες που μετασχηματίζονται σε καρκινικά κύτταρα.
ΠιπεριέςΟι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C, ενώ περιέχουν επιπλέον φολικό οξύ που ενισχύει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην επιδιόρθωση των φθορών του DNA. Προτιμήστε τις πιπεριές με έντονο χρώμα όπως οι κόκκινες και οι πορτοκαλί οι οποίες περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο.
Λαχανάκια ΒρυξελλώνΌλα τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, γογγύλι, ραπανάκι, λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών και η ένταξη τους στην καθημερινή διατροφή προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου. Επιπλέον έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις.
ΜανιτάριαΤα μανιτάρια ενισχύουν τη δράση των κυττάρων Τ που επιτίθενται σε παθογόνους οργανισμούς και η κατανάλωσή τους έχει σχετιστεί με αύξηση της προστασίας του οργανισμού απέναντι σε διάφορους καρκίνους χάρη στο σελήνιο που περιέχουν. Επιπλέον, περιέχουν φολικό οξύ που βοηθά στην επιδιόρθωση των φθορών του DNA.
Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/…