Αρχική Υγεία Υπέρ της προληπτικής χορήγησης των στατινών τάσσονται νέες μελέτες, σε άτομα ενδιάμεσου...

Υπέρ της προληπτικής χορήγησης των στατινών τάσσονται νέες μελέτες, σε άτομα ενδιάμεσου καρδιαγγειακού κινδύνου

Υπέρ της προληπτικής χορήγησης στατίνων ακόμη και σε άτομα με ενδιάμεσο καρδιαγγειακό κίνδυνο, τάσσονται οι επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο.

Στοιχεία από την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή HOPE-3 έδειξαν ότι, η μείωση της χοληστερόλης με προληπτική χορήγηση στατινών μειώνει σημαντικά σε βάθος χρόνου τα καρδιαγγειακά επεισόδια (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.) σε άτομα ακόμη και με μέτρια επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, που θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν οριακά μόνο αυξημένο έως μεσαίο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντίθετα, η χορήγηση αντιϋπερτασικών φαρμάκων, είναι ωφέλιμη μόνο σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, δηλαδή συστολική πίεση πάνω από 14.

Στο πλαίσιο της HOPE-3, που έγινε σε δείγμα 12.700 ατόμων άνω των 55 ετών σε 21 χώρες,κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ εμφάνιζε τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση, οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, παχυσαρκία κ.α.).

Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: όσοι έπαιρναν καθημερινά μόνο στατίνες (10 mg ροσουβαστατίνης), ή μαζί στατίνες και αντιϋπερτασικό ή μόνο αντιϋπερτασικό ή μόνο εικονικό φάρμακο. Η ιατρική παρακολούθηση των συμμετεχόντων διήρκεσε περίπου έξι χρόνια.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, οι έως τώρα έρευνες είχαν εστιάσει σε άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, με υψηλή χοληστερόλη ή/και αρτηριακή πίεση, για τους οποίους συστήνεται η χορήγηση στατινών και αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Η HOPE-3 είναι η πρώτη που εστιάζει -και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο- στη σημασία της προληπτικής θεραπείας στατινών σε άτομα ενδιάμεσου κινδύνου.

Οι στατίνες μόνες τους ή σε συνδυασμό με αντιϋπερτασικά φάρμακαδιαπιστώθηκε ότι ήταν  ανώτερες από το εικονικό φάρμακο, μειώνοντας τον κίνδυνο για μελλοντικά εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα στα άτομα με ενδιάμεσα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, μόνα τους τα αντιϋπερτασικά ήταν ανώτερα από το εικονικό φάρμακο μόνο στην περίπτωση των ατόμων με υπέρταση.

Καρδιαγγειακοί θάνατοι, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώθηκαν στο 3,5% των ασθενών που έπαιρναν τόσο στατίνες όσο και αντιϋπερτασικά και στο 3,7% για όσων έπαιρναν μόνο στατίνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5% για όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Η μείωση του κινδύνου ήταν 30% για όσους έπαιρναν στατίνες συν αντιυπερτασικά (40% για όσους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και 20% για όσους είχαν χαμηλή) και 25% για όσους έπαιρναν μόνο στατίνες.

Όσοι λάμβαναν στατίνες, εμφάνισαν μετά από ένα έτος, κατά μέσο όρο, μια μείωση περίπου 40 μονάδες ή 25% στην LDL («κακή») χοληστερόλη.

Να σημειωθεί ότι, το αρχικό επίπεδο χοληστερόλης δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα ωφεληθεί το άτομο από τις στατίνες.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν μυική αδυναμία ή μυικούς πόνους, αλλά το πρόβλημα εξαφανίστηκε, όταν διέκοψαν τις στατίνες ή μειώθηκε η δοσολογία.

«Οι συνέπειες είναι τεράστιες. Νομίζω ότι, σίγουρα θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τις στατίνες πιο ευρέως από ό,τι έχουμε κάνει έως τώρα», σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής Σαλίμ Γιουσούφ του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι στατίνες είναι ασφαλείς και αποτελσματικές και επειδή τα οφέλη τους είναι παρόμοια, άσχετα με τα επίπεδα της χοληστερόλης πριν την έναρξη της θεραπείας ή τα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής, δεν χρειάζονται καν τεστ αίματος για να εντοπιστούν εκείνοι οι ασθενείς που θα ωφεληθούν από τις στατίνες», πρόσθεσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τζάκι Μπος, από το ίδιο καναδικό πανεπιστήμιο.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…