Αρχική BusinessNews Ένας Ρώσος χαλυβουργός ανάμεσα στους καλύτερους εργοδότες παγκοσμίως

Ένας Ρώσος χαλυβουργός ανάμεσα στους καλύτερους εργοδότες παγκοσμίως

Το διεθνές επιχειρηματικό περιοδικό Forbes δημοσίευσε για πρώτη φορά λίστα με τους καλύτερους εργοδότες στον κόσμο. Στη λίστα περιλαμβάνονται 500 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η ρωσική Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), μία εκ των κορυφαίων στη βιομηχανία των σιδηρούχων μετάλλων. 

Πρόσφατα, η ΜΜΚ βρέθηκε στην Κύπρο όπου συμμετείχε ως χορηγός στο 10ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, δίνοντας την ευκαιρία στις κυπριακές επιχειρήσεις να ενημερωθούν για το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) που εφαρμόζει και να γνωρίσουν από κοντά  τη δράση της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εταιρεία διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας, με τον τίτλο “Steel Heart of Russia”, στην οποία παρέστησαν επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης και ο Ρώσος Πρέσβης, Στάνισλαβ Οσάτσι. Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν καθημερινές στιγμές από τις μονάδες παραγωγής της εταιρείας στο Μαγκνιτογκόρσκ, μίας πόλης στην οροσειρά των Ουραλίων. 

Η ΜΜΚ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής οικονομίας και το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής με το προσωπικό της να ξεπερνά τις 18,000. Επιπρόσθετα, παρέχει τους υψηλότερους μισθούς, οι οποίοι, τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξήθηκαν κατά 50%. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία, εφαρμόζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα ΕΚΕ, συνεισφέροντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της ευημερίας των κατοίκων της περιοχής. Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Βίκτορ Ράσνικοφ. 

Ο διακεκριμένος Ρώσος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος εντάχθηκε στις τάξεις του χαλυβουργείου ως μηχανικός στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ανεβαίνοντας σταδιακά τη σκάλα της ιεραρχίας, ανέλαβε τα ηνία της ΜΜΚ το 1997. Έκτοτε διαθέτει ετησίως εκατομμύρια ευρώ για δράσεις που στοχεύουν στην ευημερία των εργαζομένων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Μαγκνιτογκόρσκ και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η ΜΜΚ κατέλαβε τη  214η θέση στη γενική κατάταξη στη λίστα με τους καλύτερους εργοδότες του περιοδικού Forbes, και βρίσκεται πάνω από εταιρείες διεθνούς εμβέλειας όπως η PayPal, η Sony και η Boeing. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε καλύτερος εργοδότης στη Ρωσία. 

Τον τίτλο του καλύτερου εργοδότη διεκδίκησαν, για πρώτη φορά, οι 2000 δημόσιες εταιρείες που περιλαμβάνονταν στη φετινή έκδοση του Forbes, Global 2000. Οι εργαζόμενοι σε αυτές κλήθηκαν να αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, τον εργοδότη τους, τις εργασιακές συνθήκες, την εικόνα της εταιρείας, τις ευκαιρίες ανέλιξης καθώς επίσης και να υποδείξουν άλλους εργοδότες που θαυμάζουν. Για την τελική διαμόρφωση η γερμανική εταιρεία πληροφορικής Statista επεξεργάστηκε περισσότερες από 360,000 εισηγήσεις σε διεθνές επίπεδο. Οι 500 εταιρείες με την υψηλότερη επίδοση διαμόρφωσαν την τελική λίστα. 

Καλύτερος εργοδότης αναδείχθηκε η αμερικανική εταιρεία Alphabet, ενώ η Microsoft κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν η Apple, η Noble Energy και η IBM.