Την κρίση την οποία βιώνουν τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης μας μπορεί κανείς να την διαπιστώσει με μια απλή βόλτα στην οδό Ανεξαρτησίας.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσα πολλά καταστήματα που δεν είναι σε λειτουργία και που δύσκολα φαίνεται ότι θα ενοικιαστούν.
Το τι φταίει είναι σίγουρα υποκειμενικό. Ο καθένας το βλέπει από την σκοπιά του και αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο κατανοητό.
Διαφορετικά το βλέπει ένας καταστηματάρχης, διαφορετικά ένας πωλητής, διαφορετικά ένα απλός καταναλωτής και διαφορετικά η δημοτική αρχή.
Σεβαστές βεβαίως όλες οι απόψεις, σεβαστή η κάθε εισήγηση και πρόταση.
Γι΄αυτό θα παραθέσουμε και τις δικές μας εισηγήσεις, χωρίς δέσμευση, χωρίς πρόθεση, με μοναδικό κριτήριο μας, την αγάπη για το κέντρο της πόλης μας.
Την αγάπη μας για την οδό Ανεξαρτησίας, την αγάπη μας για την Λεμεσό μας.
Οι δικές μας εισηγήσεις:1. Πεζοδρόμηση όλου του κέντρου, με γεωγραφικά όρια στα νότια την οδό Γλάδστωνος και στα βόρεια τον παραλιακό. Στα δυτικά μέχρι το τζαμί στην οδό Αγκύρας και ανατολικά μέχρι το μέγαρο Πηλαβάκη.2. Δημιουργία ποδηλατολωρίδων και σταθμών ενοικίασης και στάθμευσης ποδηλάτων σε αρκετές περιοχές του κέντρου.3. Μετατροπή της δημοτικής αγοράς, σε χώρο πώλησης και κατασκευσής παραδοσιακών προιόντων. Μεταφορά σε αυτήν του καταστήματος Λαικής Χειροτεχνίας.4. Μετατροπή της Πλατείας Ηρώων, σε πραγματική πλατεία και κίνητρα για την δημιουργία πλατείας με παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.5. Κατάργηση όλων των χώρων στάθμευσης για δημοτικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους επαρχιακής διοίκησης και υπαλλήλους ΑΗΚ και CYTA και προώθηση μέτρων για μεταφορά τους στο κέντρο με λεωφορεία.6. Μετακόμιση της Επαρχιακής Διοίκησης, ανακαίνιση και μετατροπή του ιστορικού κτηρίου, σε πολυχώρο με καφετέριες και ταχυφαγεία, καθώς επίσης και μετατροπή της πλατείας Γρηγόρη Αυξεντίου σε πραγματική πλατεία.7. Κατεδάφιση του κτηρίου της ΑΓΟΡΑΣ ΛΑΝΙΤΗ. Στην θέση του να κατασκευαστεί σύγχρονο εμπορικό κέντρο.8. Άμεση λειτουργία νέων σχολών και κλάδων σπουδών από το ΤΕΠΑΚ και αύξηση του αριθμού των φοιτητών από 2000 σε 5000 μέσα στην επόμενη τριετία. Προσπάθεια για προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων Ελλαδιτών φοιτητών ή και άλλων ξένων.9. Φιλελευθεροποίηση του ωραρίου ολόχρονα σε όλη την πεζοδρομημένη περιοχή. Δημιουργία τουριστικών περιπάτων στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα να γίνουν τεράστιες προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων ολόχρονα και καθημερινά αν είναι δυνατόν, όπως σε πολλές άλλες πόλεις στην Μεσόγειο.10. Δημιουργία πολυόροφων χώρων στάθμευσης, σε υφιστάμενους χώρους στάθμευσης στην περίμετρο του κέντρου, με την παραχώρηση κινήτρων και την μέθοδο του ΒΟΤ.Συστήνουμε τους πιο κάτω χώρους:-Στην οδό Ναυπλίου, παρά την πολυκλινική υγεία, δυο υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης.-Παραπλεύρως Γ΄Δημοτικού σχολείου, μεγάλος χώρος στάθμευσης ΤΕΠΑΚ.-Στον Παραλιακό, κάτω από την Αγία Νάπα, τρείς χώροι στάθμευσης και δημοτικός χώρος στάθμευσης πλησίον του κάστρου.-Χώροι στάθμευσης πλησίον πολιτιστικού κέντρου, Πάνος Σολομωνίδης.-Χώρος στάθμευσης Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, στην οδό Γλάδστωνος.-Χώρος στάθμευσης πίσω από το ΡΙΑΛΤΟ, απέναντι από το κτήριο της ΣΕΚ.-Χώρος στάθμευσης Παττιχείου θεάτρου.-Δυο δημοτικοί χώροι στάθμευσης, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς, Ελευθερίας και Αγκύρας.
Ταυτόχρονα καταγράφουμε την κατασκευή μεγάλων χώρων στάθμευσης πλησίον του παλιού λιμανιού και στην περιοχή της μαρίνας. Αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής τους.
Όλες οι πιο πάνω εισηγήσεις μας γίνονται με καλή πρόθεση, αλλά και μέσα από την αγάπη μας για την πόλη μας, το κέντρο της Λεμεσού, την οδό Ανεξαρτησίας.
Δεν κάνουμε τους έξυπνους. Απλά αντιγράψαμε μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα μας, το τι συμβαίνει και το πως πετυχαίνουν κάπου αλλού.
Κι΄άλλωστε αυτές τις αλλαγές της ζητά από μόνο του το κέντρο της πόλης, το ζητάνε οι πολίτες, το θέλει και το χρειάζετει η Λεμεσός μας.
Αφιερώνουμε αυτές τις εισηγήσεις στην νεα γενιά που αξίζει μια καλύτερη Λεμεσό από αυτήν που ζήσαμε και ζούμε εμείς.
Φτάνει λοιπόν άλλα μιλλοσφοτζίσματα τύπου ανάπλασης του κέντρου της πόλης…
ο ΛΕΜΕΣ ιος …