Αρχική Οικονομολόγος Αν ιδιωτικοποιηθεί ή μετοχοποιηθεί η CYTA, τι θα κερδίσουμε, ποιός θα κερδίσει...

Αν ιδιωτικοποιηθεί ή μετοχοποιηθεί η CYTA, τι θα κερδίσουμε, ποιός θα κερδίσει και τι αγαπητή Ντέλια;

Να ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί. Αυτή είναι η λαική εντολή, αυτό ζητούν οι πολίτες οι οποίοι δέχονται την πλύση εγκεφάλου καθημερινά από τα Μ.Μ.Ε.

Κι’ αν ιδιωτικοποιηθούν ή ας πούμε μετοχοποιηθούν όπως αυτό σερβίρεται πιό εξευγενισμένα κι΄ας πρόκειται για το ίδιο πράμα, αν λοιπόν ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί, αυτός ο λαός τι θα κερδίσει;

Αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να βασανίζει τον κάθε πολίτη, τον κάθε πολίτη που πραγματικά προβληματίζεται και όχι απλά μέσα από την απόγνωση που του δημιουργεί η σημερινή κατάσταση απλά δέχεται ότι του πουν.

Ας πάρουμε όμως την CYTA για την οποία διαβάζουμε ότι η τρόικα θέλει άμεσα και σε ποσοστό 100% την ιδιωτικοποίηση της. Τι θα κερδίσουμε αν το κάνουμε αγαπητή Ντέλια και ποιός θα κερδίσει από αυτό;

Ακούμε ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός, θα πέσουν οι τιμές. Μα ποιές τιμές και ποιός ανταγωνισμός; Από όσο γνωρίζουμε εδώ και χρόνια υπάρχουν και άλλες, αρκετές ίσως και πολλές για την Κύπρο, εταιρείες τηλεποικοινωνιών.

Θα πάρει λένε με την πώληση της CYTA το κράτος λεφτά, αυτό είναι και προυπόθεση του μνημονίου που ζητά την εξασφάλιση από τις ιδιωτικοποιήσεις ενός ποσού 1,4 δισσεκατομυρίων ευρώ.

Μα σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία είναι κάτω, πιο κάτω δεν γίνεται, δεν πουλάς. Και ιδιαίτερα δεν πουλάς κάτι για το οποίο δεν έχεις κόστος κάτι το οποίο είναι αυτοσυντήρητο και σου δίνει και κάποια λεφτά.

Γιατί η CYTA δεν αντλεί κανένα κρατικό κονδύλι, αντιθέτως δίνει κάθε χρόνο μέρισμα στο κράτος και μερικά εκατομμύρια. Τα εκατομμύρια αυτά θα χαθούν για ένα ποσό εφάπαξ, ένα ποσό once off.

Δεν είμαστε υπερ τίποτα κρατικού, δεν είμαστε κατά τίποτα ιδιωτικού. Αυτό όμως που βλέπουμε να γίνεται είναι δυστυχώς κάτι  μέσα από το οποίο κάποιοι λίγοι θα επωφεληθούν και δεκάδες άλλοι θα εξαθλιωθούν.

Αυτοί που θα πάρουν στα χέρια τους μια εταιρεία καλοφτιαγμένη, καλοστημένη, μια εταιρεία με καλό όνομα, την οποία σίγουρα θα πάρουν και μισοτιμής αλλά και με προοπτικές, αυτοί θα επωφεληθούν.

Δεν θέλουμε την CYTA κρατική, αλλά δυστυχώς στην Κύπρο καμμιά ιδιωτική εταιρεία δεν προσφέρει συνθήκες αξιοπρέπειας στους εργαζομένους της, καλές συνθήκες εργασίας στα μορφωμένα παιδιά στον κάθε εργάτη.

Και είναι αυτό που φοβόμαστε ότι θα συμβεί αν η CYTA ιδιωτικοποιηθεί. Θα πρέπει σ΄αυτή την περίπτωση να θεωρείται σίγουρο ότι θέσεις εργασίας θα δοθούν σε κοινοτικούς, σε ξένους, πιο λίγες σε Κύπριους.

Θα γίνει και η CYTA όπως και οι πλείστες άλλες ιδιωτικές εταιρείες στην Κύπρο μια εταιρεία με ωρωμίσθιο 3 με 5 το πολύ ευρώ και με όρους εργασίας χωρίς παροχές και χωρίς συνθήκες ανέλιξης και σταθερότητας.

Είναι αυτά που δεν θέλουμε και γι΄αυτό δεν θέλουμε και δεν βλέπουμε λόγο ιδιωτικοποίησης αυτών των οργανισμών. Οργανισμών που ναι παράγουν και σκάνδαλα, αλλά γι΄αυτό δεν φταίνε οι ίδιοι οι οργανισμοί.

Παρά μόνο τα διοικητικά τους συμβούλια. Δηλαδή τα κόμματα των οποίων τα στελέχη τους απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια και τα οποία είναι αυτά που παίρνουν τις αποφάσεις και φταίνε για ότι συμβεί.

Εκσυγχρονισμός λοιπόν ναι. Σύγχρονη διοίκηση βεβαίως. Η ιδιωτικοποίηση όμως δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κύπρου, ούτε των εργαζομένων, ούτε του κράτους, ούτε και της κοινωνίας μας.

Σε ποιούς συμφέρει τελικά κυριά Ντέλια……;

economo ΛΟΓΟΣ…