Αρχική Λεμέσιος Δήμος Λεμεσού: Προκηρύχθηκε η Α1 Φάση του σχεδίου «Προσιτή Στέγη»

Δήμος Λεμεσού: Προκηρύχθηκε η Α1 Φάση του σχεδίου «Προσιτή Στέγη»

Το δρόμο της υλοποίησης, μετά από δυσκολίες και καθυστερήσεις που προέκυψαν, παίρνει το έργο «Προσιτή Στέγη», με την προκήρυξη του διαγωνισμού προσφορών, από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης, για την ανέγερση της πρώτης από τις τέσσερις πολυκατοικίες,  σε δημοτικό τεμάχιο του Δήμου Λεμεσού.

 

Με αφορμή την προκήρυξη των προσφορών, ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ παρουσίασαν την Τετάρτη το έργο της Α’ Φάσης, το οποίο αφορά στην ανέγερση τεσσάρων πολυκατοικιών, 138 οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου, από ένα σύνολο 600 περίπου οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου που θα ανεγερθούν σταδιακά σε δύο δημοτικά τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο και σε ένα στον Άγιο Ιωάννη.

Η συνεργασία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ υλοποιείται υπό τη μορφή αντιπαροχής και το όλο έργο θα κατασκευαστεί σε φάσεις, με αντίστοιχες συμπληρωματικές συμφωνίες που θα υπογραφτούν από τα δύο μέρη.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, πρόκειται για «το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο με συνεργασία Δήμου – Κυβέρνησης και αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ψηλών ενοικίων και της απόκτησης στέγης που αντιμετωπίζουν  οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες στον τόπο μας, και ιδιαίτερα στην πόλη μας».

Δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας καθορίζονται άτομα ή οικογένειες στη βάση κριτηρίων, όπως το μέγιστο οικογενειακό όριο εισοδημάτων και τη σύνθεση της οικογένειας, ενώ όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, με το έργο αυτό θα δοθεί λύση αξιοπρεπούς στέγασης και στις οικογένειες που διαμένουν σήμερα στις υποβαθμισμένες υποδομές στα τρία προς ανάπτυξη τεμάχια.

Τα κατασκευαστικά έργα της Α’ Φάσης, που θα χρηματοδοτήσει ο ΚΟΑΓ, πρόσθεσε, θα κοστίσουν 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του δημοτικού τεμαχίου που παραχωρεί ο Δήμος υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου η Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑΓ , Έλενα Κούσιου, είπε πως «όντως από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως Συμβούλιο, παλεύουμε και αγωνιζόμαστε γι αυτό το έργο». Ήταν, συνέχισε, πολλές οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις και υπήρχαν πολλά εμπόδια που ξεπεράστηκαν, ενώ σημείωσε πως «σίγουρα μπορεί να βρεθούν και άλλα, όμως θα τα ξεπεράσουμε, αρκεί να υπάρχει θετική συμβολή από όλους».

Σήμερα, πρόσθεσε, είναι μια σημαντική μέρα για τον ΚΟΑΓ, για το Δήμο Λεμεσού, για τη στέγαση, «μια μέρα που φάνταζε σχεδόν αδύνατη πριν από μερικούς μήνες και μετά από τη σκληρή δουλειά τριών Διοικητικών Συμβουλίων και του Δήμου Λεμεσού, γίνεται πραγματικότητα».

Η Α1 φάση του έργου, που αφορά το πρώτο κτίριο των 36 διαμερισμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης τον Μάρτιο του 2026.

Η Α2 φάση αφορά το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κτίριο, με συνολικά 102 διαμερίσματα. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν τον Μάιο του 2026 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2028.

Τον Μάιο του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει επίσης η Β1 φάση , που φορά δυο κτίρια των 60 διαμερισμάτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2027. Ακολουθεί η Γ’ φάση με εννέα κτίρια και 280 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2027 και ολοκλήρωση το 2030 και η Β2 φάση, που αφορά τέσσερα κτίρια και 120 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2028 και ολοκλήρωση μέσα στο 2030.

Πηγή: ΚΥΠΕ