Αρχική Λεμέσιος Αν στο Ορλάντο ζούσαν Κυπραίοι, όχι 100 εκατομμύρια τουρίστες αλλά ούτε 100...

Αν στο Ορλάντο ζούσαν Κυπραίοι, όχι 100 εκατομμύρια τουρίστες αλλά ούτε 100 τουρίστες δεν θα είχε, θα είχε όμως τα πορτοκάλια

Η πόλη Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ δεν είναι δα και κάτι σπουδαίο. Ουσιαστικά ήταν ένας μεγάλος πορτοκαλεόνας, κάτι περίπου όπως το Φασσούρι στη Λεμεσό.

Και τότε “ανάδοξεν” του Walt Disney να βάλει τα ντόλαρς κάτω και να φτιάξει στον τόπο αυτό την Disneyland. Αύτο έφερε ένα μεγάλο boom στην περιοχή με τουριστικές αναπτύξεις.

Ήλθαν ξενοδοχεία, τα τετράστερα, τα πεντάστερα, τα τριάστερα, τα εστιατόρια, το Sea World, το Universal Studios και βεβαίως άλλα μικρότερα θεματικά πάρκα.

Ανάμεσα σ΄αυτά και το GatorLand, το επισκέφτηκα, όπου εκεί φιλοξενούνται Αλιγάτορες, Κροκόδειλοι αλλά και άλλα πολλά ερπετά όλων των ηλικιών.

Για να μην φλυαρίσω περισσότερο για το Ορλάντο, αυτό το “Φασσούρι” της Φλόριντα, σήμερα μαζεύει τον εκπληκτικό αριθμό των 100 εκατομμυρίων τουριστών.

Και για να κάνω πιο ξεκάθαρο το σκηνικό μιλάμε για μια πόλη μια περιοχή που ναι μεν έχει ήλιο, έχει αφόρητη υγρασία και δεν έχει καθόλου θάλασσα.

Αντιλαμβάνεστε ως εκ τούτου ότι όλα αυτά τα εκατομμύρια δεν επισκέπτονται το Ορλάντο για τον Ήλιο και την Θάλασσα. Δηλαδή το μόνο που σήμερα έχουμε εμείς.

Που θέλω να καταλήξω; Διαβάζω εδώ και μερικά χρόνια και φυσικά εντονότερα τις τελευταίες μέρες για το ενδιαφέρον για την δημιουργία πάρκου με κροκόδειλους.

Κάπου λίγο έξω από την Λεμεσό θα είναι στην ουσία, εκεί στον Ψεματισμένο κάνα δεκαπεντάλεπτο από την πόλη μας. Διεργασίες, εξετάσεις φακέλων κλπ κλπ.

Χθες το θέμα πήγε στην βουλή. Εκεί όπως άκουσα όλες οι γύρω κοινότητες είπαν όχι το ίδιο κι΄ο Δήμος Λάρνακας και δεν ξέρω γιατί έπεφτε στον Δήμο Λάρνακας ο λόγος.

Ο Δήμος Λάρνακας που αν θυμάστε πριν μερικές εβδομάδες είπε ναι στο 26όροφο ξενοδοχείο στι Φοινικούδες χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Όσον αφορά τώρα τους γύρω “χωριάτες” είναι ξεκάθαρο το δικό τους ΟΧΙ. Σου λέει “Κροκόδειλοι; Δεν θα περάσει ποτέ το μέσο το παλιοχώραφο μου να γίνει οικιστικό”.

Και βεβαίως στην μεγάλη εικόνα η Κύπρος και το τουριστικό μας προιόν κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία για μια έστω και τέτοια επιπλέον επιλογή για τον τουρισμό.

Γιατί ναι, θα πάει εκεί ο τουρίστας, θα βγάλει την φωτογραφία του, θα ζήσει την εμπειρία του, θα ξοδέψει κάποιο χρόνο και χρήμα, θα είναι μια ενδιαφέρουσα μέρα των διακοπών.

Είναι βεβαίως προφανές ότι αν στο Ορλάντο ζούσαν Κύπριοι όχι εκατόν εκατομμύρια αλλά ούτε κι΄εκατόν τουρίστες δεν θα έπιανε σήμερα το “Φασσούρι” της Φλόριντα.

Θα είχαν όμως οι ντόπιοι ακόμη τα πορτοκάλια και θα έκλαιγαν την μοίρα τους σαν κάποιοι επαρχιώτες κάπου σε μια πόλη σε μια πολιτεία Ισπανόφωνη των ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι είναι νομίζω καιρός να σοβαρευτούμε. Είναι καιρός το κράτος να πάρει αποφάσεις, τις σωστές αποφάσεις για το καλό των πολλών, το καλό του τόπου μας.

ο ΛΕΜΕΣ ιος…