Αρχική Τελευταία Νέα Απογείωσε τις πωλήσεις ακινήτων μέσα στο 2016 η Λεμεσός

Απογείωσε τις πωλήσεις ακινήτων μέσα στο 2016 η Λεμεσός

Στο ψηλότερο σημείο από το 2008 ανέβηκαν τον Δεκέμβριο τα πωλητήρια έγγραφα ακινήτων που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, κλείνοντας τη χρονιά με μεγάλη άνοδο και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου.

Οι πωλήσεις ακινήτων έλαβαν θετική ώθηση από το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον αλλά και από τις αναδιαρθρώσεις δανείων, που φαίνεται να συμβάλλουν στην εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία του κτηματολογίου.

Οι πωλήσεις ακινήτων σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχή χρονιά, εξακολουθώντας ωστόσο, να παραμένουν περίπου 45% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2000.

Από τη μια, η αύξηση δημιουργεί περαιτέρω προσδοκίες για ενίσχυση της ανοδικής πορείας και βελτίωσης των δεδομένων στον τομέα των ακινήτων αφού τόσο η εγχώρια όσο και η εξωγενής ζήτηση δείχνουν να ανακάμπτουν.

Από την άλλη, η συσσώρευση ακινήτων εκατοντάδων εκατομμυρίων στους ισολογισμούς των τραπεζών και ο αυξανόμενος όγκος εκποιήσεων δημιουργεί αμφιβολίες για τη μελλοντική πορεία της αγοράς, αφού επηρεάζει την προσφορά.

image
Σύμφωνα με τα στοιχεία για ολόκληρο το 2016, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί ανήλθαν στα 7036 τεμάχια έναντι 4952 το 2015, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 43%.

Το 2015 η αύξηση είχε φθάσει το 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το κτηματολόγιο δεν δίνει εξειδικευμένα στοιχεία για τον όγκο των πωλητηρίων εγγράφων που σχετίζονται με αναδιαρθρώσεις δανείων ή με ενδο-ομιλικές μεταφορές στοιχείων ενεργητικού.

Κατά την περίοδο της φούσκας των ακινήτων, με τη συνεχή αύξηση στις τιμές και στα πωλητήρια έγγραφα, οι πωλήσεις ακινήτων είχαν φτάσει μέχρι και τις 21 χιλ.

Η μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 59% κατέγραψε η Λεμεσός με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 2496 από 1566.

Ακολουθεί η Πάφος όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40% φτάνοντας στις 1740 από 1241.

Στη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 38% και 35% φτάνοντας στις 1031 και στις 436 αντίστοιχα.

Η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27% στις 1360, το 2016.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του κτηματολογίου αναφορικά με τις πωλήσεις σε ξένους, το εντεκάμηνο του 2016 ανήλθαν στα 1459 τεμάχια σε σχέση με 1214 το εντεκάμηνο του 2015 καταγράφοντας αύξηση 20%.

Η αύξηση σημειώνεται εν μέσω των διαδικασιών εκποιήσεων ακινήτων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες προσβλέπουν σε ενίσχυση του ενδιαφέροντος.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι δανειολήπτες καταλήγουν σε συμφωνίες με τις τράπεζες για την ανταλλαγή χρέους με ακίνητη περιουσία.

Την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων φαίνεται να στήριξαν οι κυβερνητικές κινήσεις για μείωση των μεταβιβαστικών τελών και προώθηση πολεοδομικών κινήτρων .

ΠΗΓΗ: stockwatch…