Αρχική Τελευταία Νέα Αποφασισμένη για πλήρη διερεύνηση της νέας υπόθεσης του ΤΕΠΑΚ, δηλώνει η Αστυνομία

Αποφασισμένη για πλήρη διερεύνηση της νέας υπόθεσης του ΤΕΠΑΚ, δηλώνει η Αστυνομία

Ειδική ανακριτική ομάδα έχει συσταθεί στο ΤΑΕ Λεμεσού για διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τις ατασθαλίες σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, για την οποίαν έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί εννέα πρόσωπα, ενώ εκκρεμεί η εκτέλεση δυο ακόμη  ενταλμάτων σύλληψης, δήλωσε το απόγευμα ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης.
 
Η έρευνα, είπε ο κ.Σωτηριάδης, ξεκίνησε πριν από έξι μήνες και κατά το διάστημα αυτό έχουν κληθεί για κατάθεση πανεπιστημιακό και άλλο προσωπικό του ΤΕΠΑΚ, και “έχουν αξιολογηθεί αυτές οι καταθέσεις, από τις οποίες έχει ληφθεί μαρτυρία με την οποία φαίνεται να συνδέονται οι ύποπτοι, εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί τα εντάλματα σύλληψης”.

Από τις έρευνες, που γίνονται σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη Νομική Υπηρεσία, φαίνεται πως ερευνητικά προγράμματα της περιόδου 2008-2015, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, είχαν αναληφθεί από εταιρεία που συστάθηκε από συγγενικά πρόσωπα της τότε αρμόδιας λειτουργού του ΤΕΠΑΚ.

“Συγκεκριμένα, τα 23 προγράμματα αφορούσαν διάφορες επιστημονικές μελέτες και εργασίες, όπως για παράδειγμα η μελέτη της ρύπανσης της θάλασσας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλα”, είπε ο κ. Σωτηριάδης, προσθέτοντας πως, ενώ έχουν εκδοθεί τιμολόγια και έχουν εισπραχθεί χρήματα, “κάποια από αυτά τα προγράμματα δεν έχουν υλοποιηθεί, κάποια από τα προγράμματα έχουν υλοποιηθεί μερικώς και κάποια έχουν ολοκληρωθεί, όμως με προσπάθειες καθηγητών του Πανεπιστημίου”.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα κατά παράβαση του περί ρύθμισης νόμου των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, και παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα.

Πρόκειται για μια ογκοδέστατη υπόθεση με πολύ υλικό σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, ανέφερε ο κ. Σωτηριάδης, τονίζοντας πως “η ανακριτική ομάδα η οποία έχει συσταθεί είναι έμπειρη και ειδικά καταρτισμένη για τη διερεύνηση τέτοιων σοβαρών αδικημάτων και θα συνεχίσουμε τις έρευνες για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης”.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, όπου θα ζητηθεί η έκδοση διατάγματος κράτησης τους προς διευκόλυνση των αστυνομικών ερευνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ