Αρχική Λεμέσιος Ας αποφασίσει ο Δήμος σε αυτό το εύκολο για να μην μας...

Ας αποφασίσει ο Δήμος σε αυτό το εύκολο για να μην μας τρελλάνει εντελώς, α και οι ονομασίες δεν μεταφράζονται

Αρχικά την λέγαμε “Επίχωση” ήταν βεβαίως γνωστή και σαν “Μώλος”. Μας έδωσαν τα λεφτά οι “τέτοιοι” των Βρυξελλών να την εξευρωπαίσουμε και ακούσαμε τον σιδηρόδρομο, “Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο”.

Ήταν και είναι λίγο μακρύ για όνομα κάποιου σημείου της πόλης και μάλλον όνομα Σρι Λανκέζας οικιακής βοηθού θύμιζε. Όπως της δικιάς μου, της Σιναουάτρα Κουρουνάγκαλα Νιλουκογάνα.

Τέλοσπαντων, με το που τέλειωσε με αυτές όλες τις καθυστερήσεις το πάρκο αρχίσαμε να βλέπουμε τον δήμο χωρίς να λέει τίποτα επίσημα μέσα από ανακοινώσεις του να αναφέρεται στον χώρο λέγοντας, στην “Προκυμαία”.

Καλό, καλούτσικο, αλλά χωρίς να το καταγράφει επίσημα μιας και την μια το βλέπαμε έτσι την άλλη ακούαμε ή διαβάζαμε μέσα μέσα και τα άλλα δυο, τρία τα παλιά ονόματα, ανάμεσα τους και τον σιδηρόδρομο.

Τώρα ο Δήμος Λεμεσού τοποθέτησε ταπελούδες ποδά ποτζίει με τα κύρια σημεία της πόλης. Καλές ταπελούδες, ίσως όχι και τοποθετημένες στα πιο καλά σημεία από πλευράς αισθητικής, αλλά καταγράφονται θετικά.

Τι διαβάζουμε όμως σε αυτές; Αν έχεις μαλλιά θα σου πέσουν. Κατ΄αρχάς φίλε όποιος κι΄αν είσαι εσύ που έγραψες τις ταπέλες αυτές τα ονόματα, τα σημεία αναφοράς κάποιας πόλης, δεν μεταφράζονται.

Και είναι αυτό που αρέσει στον κάθε ξένο επισκέπτη. Πλάθα Μαγιόρ σου λέει στην Μαδρίτη. Δεν γράφει πουθενά, Mayor Square. Σιάμπς Ελυζέ την λένε οι Γάλλοι, δεν την μεταφράζουν για τους ξένους σε Ιλίσσια Πεδία.

Την κύρια παραλιακή περιοχή και πάλι στην Ισπανία θα πάω, την λένε Κόστα Ντελ Σολ. Έτσι την λένε και οι τουρίστες. Δεν την έχω δει γραμμένη, The Sun Beach ή ακόμη χειρότερα, The Sun Coast, όπως το γράψαμε εμείς.

Αμαν, τι σημαίνει ρε φίλε Olimpion Coast? Akti Olimpion θα έπρεπε να είχε γραφτεί. Όσο για το Zoo Park? Αν κατάλαβες, περίπου λες ότι είναι πάρκο όπου μαζεύονται τα ζώα. Ίσως οι ξένοι το πάρουν ότι είμαστε ζώα, τότε είναι οκ.

Αν ήθελες όμως φίλε να αναφερθείς στον ζωολογικό κήπο, έφτανε μόνο το ZOO. Και στο θέμα με το οποίο ξεκίνησα. Διαβάζω την ταπελούδα και λέει, Seaside Park. Τελικά ας αποφασίσει ο Δήμος κι΄ας το πει και σε εμάς.

ο ΛΕΜΕΣ ιος…

image